Fastscan of Blindscan?

Op heel veel satelliet-receivers/decoders en TV-tuners zit de mogelijkheid om een Fastscan te doen, maar je kunt ook kiezen voor een Blindscan. Wat is het verschil tussen een Fastscan en een Blindscan?

Een Fastscan is een scan van de beschikbare transponders/kanalen op de satelliet(en) volgens een lijst die is aangereikt door de provider (CanalDigitaal of Joyne voor Nederlandstalige zenders). In die lijst staan de zenders gegroepeerd met hun transpondergegevens (frequentie, polariteit en Symbolrate; zeg maar de noodzakeljke essentiele gegevens om die zenders te kunnen ontvangen). Buiten deze lijst wordt geen enkele andere zender ingeladen. Hier de eerste 30 TV kanalen van de lijst van CanalDigitaal:

Een Blindscan is een “domme” scan; het totale frequentiespectrum van de satelliet wordt in kleine stukjes gehakt en elk stukje wordt apart op tv- en radiozenders afgezocht. Omdat het om veel kleine frequentiestukjes gaat duurt een blindscan-zoekopdracht soms wel meer dan tien minuten. Voordeel van een blindscan is overduidelijk: je krijgt alle kanalen te zien die worden gebruikt!

Vooral als jouw receiver een update nodig heeft (omdat de kanalen erin voorgebakken opgeslagen zijn) is het handig om te weten dat je zo’n update kunt voorkomen door een blindscan te doen

Wil je meer info? Kijk dan even naar het bestandje in pdf-formaat van Satellitemagazine van 27 oktober 2017.

laatstelijk gewijzigd: 26 januari 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op