DVBT

DVB staat voor Digital Video Broadcasting. Het is de internationale standaard om digitale televisie te ontvangen. Vanaf het begin van het televisietijdperk maakte men gebruik van het analoge systeem, dat veel minder mogelijkheden biedt. Door ruis in het signaal was het beeld niet altijd even scherp. Voordelen van digitale televisie zijn onder andere de betere beeld- en geluidkwaliteit en de mogelijkheid om extra informatie door te geven en signalen te versleutelen. Daar waar de signalen zijn gecodeerd, heb je voor digitale televisie, in tegenstelling tot analoge televisie, een decoder nodig. In nieuwe televisietoestellen is deze vaak al ingebouwd.

DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) is de vorm van digitale televisie die via zendmasten op de grond (terrestrial) wordt doorgegeven. Sinds 2006 maakt men in Nederland voor uitzendingen van de Publieke Omroep alleen nog maar gebruik van DVB-T. Voor ontvangst van DVB-T moet de signaalsterkte voldoende zijn. Van ruis, zoals bij het analoge systeem nog het geval kon zijn, heeft DVB-T geen last. Wel kan door onvoldoende signaalontvangst, bijvoorbeeld door weersinvloeden, het beeld op zwart gaan. Dat is wel een nadeel van digitaal: het is er of het is er in het geheel niet. Vroeger had je soms een slechte ontvangst en dus veel “sneeuw” op jouw beeld, maar je had wel beeld en je kon ook wat zien. Nu, in het digitale tijdperk, is dat echt verleden tijd: het beeld is er in optimale kwaliteit, of het is er helemaal niet.
Tot slot: in Nederland gaan we over naar het DVB-T2 systeem in navolging van alle andere europese landen. KPN wilde bij die gelegenheid (per uiterlijk 2020) alle zenders achter de decoder zetten, maar daar heeft het Ministerie een stokje voor gestoken. Tot uiterlijk 2030 (einde van de nieuwe licentie van KPN) moeten NPO1, 2 en 3 nog gewoon FTA (vrij te ontvangen) worden doorgegeven. Tot die tijd heb je voor die drie zenders dus nog geen smartcard/module nodig!

Wat heb je nodig voor DVB-T?

Je hebt, naast jouw TV, nog twee dingen nodig: een antenne en een DVB-T(2) ontvanger. Net zoals het oude systeem van uitzendingen via de “ether” waarbij de stand van de antenne heel belangrijk was, geldt dit ook nog voor DVB-T(2), zij het in mindere mate. Jouw antenne moet ongeveer in de richting van de zender “kijken” anders heb je geen beeld; een exacte richting is niet echt nodig, maar dit betekent wel dat je soms aan de linkerkant van de camper geen beeld hebt en met de antenne aan de rechterzijde wel! Antenne’s zijn er in twee soorten: actieve (met interne versterker) en niet-actieve (dus zonder versterker). Ze zijn er in de prijsklasse van € 10,- tot wel € 100,-

De meeste nieuwe TV’s hebben al een DVB-T2 ontvanger aan boord en samen met het CI (Common Interface)-slot, waarin je het kaartje van jouw abonnement kunt doen, kun je afstemmen op de ruim 50 kanalen van Digitenne. Heb je geen DVB-T2 ontvanger aan boord, dan kun je die los kopen. Ze zijn niet zo ingewikkeld en sommige fabrikanten maken hem ook heel klein: die van König bijvoorbeeld is maar iets groter dan een scart-stekker en past ook op de scart ingang van de TV.

Je hebt hier voortdurend gelezen dat je naast de apparatuur ook nog een kaartje nodig hebt. Dat komt omdat in Nederland alle commerciële zenders van het DVB-T2 systeem achter de decoder zitten; neem je genoegen met alleen NPO 1, 2 en 3 dan kun je zonder abonnement volstaan. Voor de andere zenders heb je dus een abonnement nodig van KPN (dat deze DVB-T-techniek in NL volkomen beheerst met zijn Digitenne). Deze situatie is een uitzondering. In alle andere Europese landen worden de nationale tv-programma’s free-to-air uitgezonden (voor een compleet overzicht klik hier), dus ongecodeerd, behalve Kazachstan, Monaco, Montenegro en Slowakije; in die landen zitten hun nationale zenders ook achter de decoder. Er is maar één nadeel: het zijn allemaal “lokale” zenders, dus in de taal van het land waar je bent. Maar ach, ook dat is betrekkelijk. Spanje en Zweden bijvoorbeeld zenden films in de oorspronkelijke vorm uit, dus niet zoals Duitsland doet, nagesynchroniseerd. Robert Redford praat daar gewoon engels en geen zweeds of spaans.

En waarom jok jij op jouw site KPN?

Wel bijzonder is, dat bij de overschakeling naar DVB-T2 KPN uitsluitend decoders aanbiedt met geïntegreerde smartcard; je kunt dus geen insteekkaart meer gebruiken, mocht je die hebben. Als verklaring geeft KPN: “De DVB-T software in de meeste huidige televisies kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen we ervoor om alleen een ontvanger te leveren. Wellicht dat we in de toekomst wel weer een insteekkaart gaan leveren. Als dat zo is, zullen we dat bekend maken.” Tot zover de site van KPN. In Duitsland zijn ze al meer dan jaar geleden overgeschakeld op DVB-T2 en daar hebben ze gewoon TV’s met een DVB-T2 ontvanger. En daar hebben ze géén insteekkaart (CI-module) nodig, omdat de signalen eenvoudigweg niet gecodeerd zijn! Oké, maar volgens KPN zijn die Duitse TV’s (Akai, Finlux, Philips (sic), Samsung etc. etc.) dus niet in Nederland te koop. Enneh, ik heb er ook in mijn camper hangen; dit soort onzin krijg je altijd met een partij die het monopolie heeft en niet een overheidsbedrijf is. En strikt genomen jokken ze nou ook weer niet echt; ze zeggen “De DVB-T software…” kan niet overweg met de DVB-T2 compressie. Dat is helemaal juist: met een rugbybal of biljartbal – allebei ballen – is het heel moeilijk voetballen!

Als jouw TV geen DVB-T2 ontvanger ingebouwd heeft, dan ben je voor nog geen € 50,- klaar: dan heb je een ontvanger en een antenne. Zelf gebruik ik die ook als ik geen zin heb om mijn schotel op te zetten, of omdat satelliet-ontvangst niet mogelijk is (te ver noordelijk in Scandinavië bijvoorbeeld). Bovendien heb ik daarnaast nog een kleine spriet voor binnen, voor nog geen € 3,- te koop bij Ali en heel vaak is dat kleintje voldoende; hoef ik niet naar buiten om mijn actieve antenne uit te schuiven.

Digital Audio Broadcasting voor Radio

Digital Audio Broadcasting (DAB, soms ook aangeduid met Terrestrial Digital Audio Broadcasting of T-DAB) is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief voor analoge radiosignalen.

DAB maakt een storingsvrije ontvangst mogelijk, waarbij bovendien meer zenders mogelijk zijn. Dit kan een oplossing bieden voor de huidige capaciteitsproblemen op de FM-band. Bovendien is het mogelijk om tijdens de uitzendingen meer randinformatie door te sturen en (voor de luisteraars) de radioreclames weg te filteren. Een nadeel van DAB is echter wel dat de luisteraar de digitale radioprogramma’s alleen kan ontvangen met een speciaal, duurder, DAB-radiotoestel. Massaproductie moet de prijs gaan drukken, maar huidige ontvangers zijn nog duurder dan analoge ontvangers. Op termijn zou DAB de uitzendingen van de FM-band kunnen vervangen.

In Nederland zijn de publieke omroepen sinds februari 2004 via DAB en sinds 14 oktober 2013 via DAB+ te beluisteren. Sinds 1 september 2013 zijn de commerciële landelijke omroepen via DAB+ te beluisteren. Ook de meeste publieke regionale omroepen zijn vanaf mei 2015 te horen via DAB+. In de Randstad moesten luisteraars wachten tot september 2015 voor het ontvangen van de publieke regionale radiozenders via DAB+. Ook in België zendt de openbare omroep VRT sinds oktober 2017 in DAB+ uit. De Franstalige omroep RTBF en de Duitstalige omroep BRF zenden nog in DAB uit.

Er zijn in Europa twee banden gedefinieerd voor DAB-uitzendingen:

Tv-band III (174–230 MHz) (VHF)
L-Band (1452–1492 MHz) (UHF)

In Nederland en België wordt momenteel alleen in band III uitgezonden, maar er zijn in Nederland tests geweest in de L-band.
De tv-band III loopt van 174 tot 230 MHz en bestaat van oudsher uit 8 analoge televisiekanalen van 7 MHz, namelijk kanaal 5 t/m 12. Deze kanalen zijn in Nederland echter niet meer in gebruik voor analoge televisie. De analoge televisiekanalen dienen wel als basis voor de huidige DVB- en DAB-kanalen in band III: een DVB-kanaal is ook 7 MHz breed. Een DAB-multiplex gebruikt slechts een kwart van de bandbreedte van een televisiekanaal. Daarom is voor de nummering van de DAB-kanalen elk televisiekanaal in 4 gesplitst met een bijkomende letter A, B, C of D, gerangschikt volgens frequentie. Zo is DVB-kanaal 7 bijvoorbeeld opgesplitst in DAB-kanaal 7A, 7B, 7C en 7D.

laatstelijk aangepast op 5 juli 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op