TV algemeen

Nog niet zo heel lang geleden kon je TV kijken met een antenne op jouw dak of aan jouw camper, even de TV afstellen en hopla, je had beeld. Weliswaar alleen de lokale zenders, maar het was goed voor jouw taalontwikkeling en er werden ook veel meer spelletjes gedaan. Nu is de keuze veel groter geworden (de beschikbaarheid van 500 TV-kanalen op vakantie is niet meer uitzonderlijk) maar je hebt wel veel meer attributen bij je.
TV kijken kan nu op drie manieren: via internet, via satelliet en via DVBT

Via Internet:

Sinds eind 2017 hebben de grote providers van tv-doorgifte (CanalDigitaal, Ziggo en KPN) een eigen app voor mobiel gebruik, waarbij je via internet de programma’s kunt volgen. Je hebt over (bijna) alle programma’s de beschikking die je thuis ook gewend bent. Naast deze app bestaat er ook zoiets als IPTV (TV over internet). Het grootste nadeel is het data-verbruik. Als je één uur TV kijkt op SD-kwaliteit ben je 1 GB aan data kwijt. Je hebt dus eigenlijk in het buitenland WiFi van de camperplaats of camping nodig om TV te kunnen kijken. Let op: de campings gaan hoe langer hoe meer over om paal en perk te stellen aan TV-kijken via internet. Deze vorm van gebruik pleegt namelijk een aanslag op de bandbreedte, waardoor andere campinggasten geen verbinding kunnen krijgen. Er bestaan geen telefoon-abonnementen meer met onbeperkt internet in het buitenland sinds de EU de roamingskosten heeft afgeschaft. Extra GB bijkopen kan, maar kost € 2,50 per GB. Bovendien heeft het als nadeel dat niet overal voldoende snel internet aanwezig is; in dat geval heb je absoluut geen beeld!
Voordeel: het is absoluut de goedkooptse vorm in aanschaf, waarbij ik er vanuit ga dat je wel al een tablet hebt.

De volgende pagina’s gaan over TV kijken en Internet:
1. TV en Internet
2. Mobiel TV kijken onder de loep
3. Gebruik van de Chromecast;
4. Illegaal TV kijken via IPTV;
5. Card-sharing

Als aanvulling moet ik nog wel even opmerken dat als je via de oudere typen  Chromecast TV wilt kijken, je de resolutie en dus het dataverbruik NIET kunt instellen (wat wel op de app’s kan). Chromecast kiest altijd de hoogste resoltie en is dat 4K dan ben je 4 GB per uur aan data kwijt. In de allernieuwste Chromecast schijnen ze dat aangepast te hebben, maar hoe goed het werkt kan ik niet beoordelen: ik heb niet de nieuwste.

Via satelliet

Via satelliet is het mogelijk om wel meer dan 1000 TV-zenders binnen te halen. Je hebt daarvoor een schotel nodig (handmatig of automatisch), een satellietontvanger/decoder en als je de eigen Nederlands-Belgische zenders ontvangen wil een abonnement bij de provider CanalDigitaal of TVVLaanderen (Voor België). Het nadeel van Satelliet-tv is dat je naast de installatie ook een abonnement bij CanalDigitaal nodig hebt als je Nederlandse of Belgische zenders wilt kijken. Vind je Engelse of Duitse zenders ook goed, dan heb je geen abonnement nodig: die zenders zijn vrij te ontvangen (zogenaamde Free-to-Air zenders) . De installatie kost bij handmatige bediening minder dan € 100,- tot € 200,-, bij automatische schotels tussen de € 1200,- en € 2500,-
Het grootste voordeel is de bereikbaarheid: overal in Europa (en met een goede installatie ook daarbuiten) kun je jouw favoriete zenders ontvangen. Ga je vaak weg dan is het aan te raden om thuis ook over de schakelen op Satelliet-TV, dan heb je de abonnementskosten er niet meer extra bij voor de camper. Maar ook zonder abonnement heb je zomaar 3000 TV-zenders binnen handbereik (is ook goed voor jouw taalontwikkeling).

De volgende pagina’s gaan over Satelliet-TV:
1. Hoe werkt satelliet-TV;
2. Skew, wat is dat?
3. Hoe richt ik mijn losse schotel uit?
4. De werking van de automatische schotel
5. Updaten van de automatische schotel
6. Welke coax-kabel moet ik gebruiken?
7. Handleiding van de Sathero SD100HD Satellietpeiler
8. Wat is een Fastcan en wat is een Blindscan
9. Storing van de automatische schotel

Via DVB-T


Tot slot bestaat de mogelijkheid om via DVB TV-zenders te ontvangen. DVB is de opvolger van het sinds het midden jaren vijftig van de vorige eeuw toegepaste systeem van straalzenders en antenne’s op het dak. Ook hier is sprake van straalzenders en als onvanger kun je volstaan met een sprietje, kleiner dan de antenne op jouw auto. Het nadeel van DVB-T is dat je alleen lokale (en nationale) zenders ontvangt van het land waar je bent. In Frankrijk dus alleen Franse zenders, in Zweden alleen Zweedse; wel goed voor jouw taalontwikkeling, maar toch wel heel lastig. De aanschafprijs ligt rond de € 50,- (voor ontvanger en spriet-antenne). In Nederland zijn tot 2024 de nationale kanalen NPO1, 2 en 3 nog zonder abonnement vrij te ontvangen. De andere – commerciële – zenders zitten allemaal achter de decoder en daarvoor heb je een abonnement bij KPN nodig.
Het voordeel van DVB-T is dat je de installatie snel hebt opgezet en opgestart en dat die betrekkelijk weinig investeringskosten kent.

De volgende pagina’s gaan over DVBT:
1. Wat is DVBT?
2. DVBT-zenders per land in Europa

De verschillende vormen in één oogopslag:

Welke installatie heb ik?

Vaak wordt mij gevraagd welke installatie ik heb. TV kijken in de camper kan ik op drie manieren:

  • via internet op mijn laptop via de app van KPNiTV. De verbinding gaat dan over de MiFi en een KPN sim-kaartje.
  • via de schotel, of
  • via DVB-T2.

Ik heb een handmatige schotel (Bente B&R 65-68 cm) waaraan ik het instelmechanisme van het EISS-statief heb gemonteerd en het geheel voor de stevigheid (op harde ondergrond, want het EISS-statief heeft oorspronkelijk een stalen pin die je in de grond moet slaan) weer op een INOX-luidprekerbox-statief. Daardoor is heel eenvoudig de elevatie en richting in te stellen.Voor het uitrichten gebruik ik een Sathero SD100-HD satelliet-peiler zie hier). Het totale gewicht van statief, schotel en satelliet-pieper bedraagt minder dan 3 kg; dat is nog eens wat anders dan een volautomatische schotel zoals de Oyster Vision III 65 cm, die ruim 14 kg weegt.

Tot slot: als Satelliet-ontvanger-decoder heb ik een SAB Titan IV Combo. Deze heeft als voordeel dat:

  1. het een 12V uitvoering is (wel achter een voedingsstabilisator zetten!)
  2. hij voor Canal Digitaal geschikt (gecertificeerd) is;
  3. hij zowel een smartcard-reader aan boord heeft als een CI+ slot;
  4. hij niet alleen DVB-S2 (satellietzenders) kan ontvangen, maar ook zenders via DVB-T2 (in NL bekend als Digitenne). Je hebt dus voor DVB-T geen extra ontvanger nodig.

Helaas is Sab Satellite midden 2019 opgeheven en er zijn geen apparaten meer voorradig. Als ik nu opnieuw een keuze zou moeten maken, dan zou het gegarandeerd weer een DVB-S2 en DVB-T2 ontvanger in één worden. In dat geval de Denson Ds1010 Road V4.

Ik heb bij mijn waterinlaat tevens een aansluiting gemaakt om de kabel van zowel de schotel als de DVB-T-antenne te bevestigen. Geen kabeltje door het raam meer nodig en waterdicht! Ik heb een Flex abonnement bij CanalDigitaal (naar keuze 3 of 6 maanden geldig per jaar); ik had 20 jaar lang thuis ook sat-tv totdat CanalDigitaal de Discovery-zenders niet meer door gaf. DVB-T(2) gebruiken we alleen als we geen zin hebben om de schotel op te zetten of als we buiten het ontvangstbereik zitten (in het uiterste Noorden van Scandinavië bijvoorbeeld). Bovendien kun je met DVB-T2 ook onderweg, op route, kijken (hetgeen we overigens nooit doen, maar wat met kinderen aan boord soms wel eens handig is).

(Oorspronkelijk opgesteld: 19 december 2018) Laatstelijk gewijzigd: 18 april 2021