Chromecast

Tot iets meer dan een jaar geleden had je twee mogelijkheden om op vakantie of tijdens jouw toertocht TV te kijken: ontvangst via schotel met satelliet-ontvanger/decoder of via DVB-T (in Nederland bekend als Digitenne). Sinds het najaar van 2017 heeft CanalDigitaal/TV Vlaanderen (dat is dezelfde firma) een app voor tablet en smartphone ontwikkeld en daar de zogenaamde geo-blocking van af gehaald. Kort daarna volgden Ziggo en weer even later KPN (On-Line). Zoals gezegd, vanaf het najaar van 2017 kun je nu de app overal ter wereld gebruiken en kun je TV kijken op jouw tablet en smartphone. Nu hebben die apparaten echter kleine schermpjes: 10 inch als maximum voor een tablet en de gemiddelde smartphone tussen de 4 en 5,5 inch. Als je dat afzet tegen een gemiddelde TV van 20 inch in een camper en meer dan 30 inch thuis, tja, dan zit je wel op een heel erg klein schermpje te turen en samen TV kijken wordt dan heel moeilijk. Hoe krijg je nu jouw beeld van de tablet/smartphone op jouw TV? Wel, door middel van de Chromecast.

Chromecast: wat is het?

De Chromecast is een apparaatje dat ontworpen is door Google.De Chromecast is een HDMI-dongle en het apparaatje heeft veel weg van een ijshockeypuck, maar wordt in een HDMI-poort op de tv aangesloten. Eigenlijk is het een minicomputertje die muziek en films kan afspelen op de televisie. De Chromecast heeft daar geen afstandsbediening voor, maar wordt bediend via je smartphone, tablet of computer. Het idee is simpel: wanneer je de Chromecast op je televisie hebt aangesloten en hebt voorzien van stroom, kun je met je Android- of Iphone/Ipad-toestel films en muziek op de Chromecast afspelen.Het apparaatje is nu (januari 2018) te koop voor € 39,00. Er is een Chinese variant (Mirascreen) maar met die kun je geen TV kijken.

Chromecast: hoe werkt het principe?

Zoals gezegd is de Chromecast een HDMI dongel om media (audio en video) mee te streamen (door te geven, om maar een goed nederlands woord te gebruiken).. Het streamen wordt “Casten” genoemd. De streamer werkt niet letterlijk door middel van streaming van je telefoon of tablet naar je TV. De beelden gaan niet eerst naar jouw telefoon of tablet om van daaruit door te worden gezonden naar de chromecast. Nee, het zit net even iets anders.
De stick werkt met de servers van Google, de ‘cloud’. Alle inhoud die je van jouw tablet/smartphone naar de Chromecast in je TV wil ‘streamen’, gaat vanuit de servers van Google. Vervolgens geeft Google automatisch een seintje dat bijvoorbeeld YouTube de video naar de dongel in je TV moet versturen en niet naar jouw smartphone/tablet.1)

Dit principe maakt dat niet elke inhoud die je op jouw tablet.smartphone kunt zien, ook zichtbaar gemaakt kan worden op jouw TV. Zowel de maker van de app als Google moeten het daar over eens worden. En het formaat van de inhoud moet aangepast zijn aan de normen van Google. Tot slot moeten de Chromecast èn jouw tablet/smartphone (zeg maar de uitvoerder en opdrachtgever) in hetzelfde netwerk zitten: ze zullen wel mel elkaar moeten kunnen communiceren. YouTube en Netflix behoorden tot de eerste applicaties die streaming op deze manier ondersteunden. Inmiddels bieden onwijs veel andere apps ook ondersteuning. Dit komt mede doordat de HDMI media streamer van Google inmiddels een groot succes is. Van de eerste generatie Chromecast zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. En met de Chromecast 2 lijkt het succes alleen maar groter te worden!

Chromecast kent ook nog een tweede modus: tab-casting. In de tab casting mode kun je een tabblad van de Chrome browser van je pc of laptop via de Chromecast op de tv tonen. In de tab casting mode haalt de Chromecast de pagina’s niet van internet maar van je pc of laptop. Deze mode maakt gebruik van WebRTC (Web Real-Time Communication) protocol. Deze mode is eigenlijk niet heel geschikt voor streaming media. De beeldkwaliteit is beperkt: maximaal 720p. Bovendien is er vaak sprake van ‘lag’.

Omdat de beste manier om media te streamen de web apps mode is, heb je voor het streamen van bestanden van je eigen schijf of apparaat een een media server (die de content levert) nodig en een app of client (die de informatie om de content weer te geven doorgeeft aan de Chromecast). Op dit moment zijn er nog niet echt veel van deze oplossingen. De beste en meest bekende is Plex

Hoe werkt het in de praktijk?

Je sluit de Chromecast door middel van de HDMI stekker aan op jouw TV; de Chromecast is zelf ook een computertje en heeft dus een voeding nodig. Dat wordt verzorgd via een USB-kabeltje. Als jouw TV een USB-uitgang heeft kun nje die als voeding gebruiken. De Chromecast gebruikt 5 Watt maximaal (5V, 1 A) en dat kan een USB-poort van jouw TV leveren. Vervolgens installeer je de officiële app op je telefoon of tablet (iOS of Android) en volg je de stappen in de app. That’s it! Je kunt nu al gaan streamen.

Als je smartphone of tablet zich in hetzelfde netwerk bevindt als de Chromecast, zie je rechtsboven in de apps een zogenaamd Cast-icoontje. Zodra je hierop klikt zal er verbinding worden gemaakt met de stick in je TV, en kan je dingen naar je TV streamen. Ook vanaf de computer kan je verbinding maken met de Chromecast in je TV, je moet dan wel de Chrome browser geïnstalleerd hebben en daarin de Chromecast extensie toevoegen. Hierdoor wordt het mogelijk om films of foto’s eenvoudig te bekijken op het grotere scherm van je televisie, hoewel dit niet perfect werkt (zie ook hieronder bij Twee modes). Als je iets hebt aangezet op je computer of smartphone, kan je ondertussen je apparaat gewoon blijven gebruiken. Je telefoon of computer verstuurt eenmalig een signaal naar de dongel in je TV en die regelt vervolgens de rest. Dit zorgt er meteen voor dat de batterij van je telefoon langer mee gaat. Je kan Netflix vanaf je telefoon aanzetten en vervolgens de app sluiten en iets anders gaan doen. Erg handig dus!

En Apple dan?

Apple had met zijn Apple TV al heel lang de mogelijkheid om beelden van de Iphone naar de TV te zenden: Airplay wordt dat genoemd. Airplay is echter een heel ander systeem dan dat van Google Chromecast. Hoewel beide firma’s concurrenten zijn, is Apple toch overstag gegaan voor Google Chromecast. De Iphone ondersteunt tegenwoordig ook het Google Chromecast formaat!

Waarschuwing!

In het buitenland is de situatie op het gebied van inernet-toegang beduidend anders dan in Nederland. Wij zijn koploper op het gebied van beschikbaarheid en snelheid. Als je in het buitenland bent matig dan het data-gebruik een beetje: je doet er andere gebruikers een groot plezier mee. Wil je weten waarom, kijk dan even naar mijn pagina daarover. Zie tenslotte ook deze pagina over “TV en internet

laatstelijk gewijzigd: 12 maart 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op