Coax

Sommige doe-het-zelvers krijgen het niet voor elkaar om een storingsvrije verbinding te krijgen tussen hun schotel/LNB en de ontvanger. De meest voorkomende fout: een verkeerde coax-kabel. TV-signalen via de kabel (UPC, Ziggo, Online, KPN enz.) worden naar jou toegebracht met een frequentie die loopt van circa 200 Mhz tot 800 Mhz. Satelliet-TV komt bij jou binnen vanaf de LNB in het hoogfrequent gebied rond de 2 Ghz (2000 Mhz). De weerstand van de gebruikte coax-kabels is 75 Ohm. Er zijn ook 50 Ohmse coax kabels in de handel, maar die zijn vooral in gebruik bij zend-installaties, niet bij kabel-TV of Satelliet-TV.
Die weerstand van de kabel zorgt voor demping. En nu komt het: hoe hoger de frequentie, hoe hoger de demping. En omdat het frequentie-bereik van de satelliet-TV tot wel 10 maal hoger ligt dan bij kabel-TV wordt de demping ook hoger, vooral bij een slechte kabel, en bijgevlg het signaal slechter.

Een tweede vereiste voor satelliet-kabels is dat er een speciale afscherming in verwerkt zit voor het hoogfrequente bereik; is die er niet, dan heb je kans op een golvend beeld door storingen van buitenaf. Wanneer een coax kabel goed hoogfrequent is afgeschermd, zal de kabel niet als antenne kunnen gaan werken en geen storende signalen genereren die als storing op het TV scherm worden weergegeven. De afscherming hoog frequent wordt in Db aangeven. Die “dubbele” afscherming zorgt er ook voor dat satelliet-coax meestal dikker is (standaard 7 mm, waarvan 1 mm harde kern) en dat de kabel-coax van de bouwmarkt meestal slechts 5 mm is.

De toverwoorden zijn dus demping, afscherming en frequentie. Meer er is ook nog een derde: geleiding! Jouw LNB wordt gevoed met een spanning van 12V -18V. Nu hebben sommige coax-kabels een ijzeren binnenkern waar je een miniscuul laagje koper over heen ligt. Je kunt je voorstellen dat die 12V die daar over heen moet aan het eind van de kabel door de slechte geleiding van ijzer (ten opzichte van koper) en bijgevolg de grotere weerstand absoluut geen 12V meer is; de LNB kan zijn werk dan niet goed meer doen wegens een te lage spanning. Kijk hieronder de afbeelding met technische specificaties van een goede coax-kabel voor satelliet-tv (TKF Coax 9eca):

Satelliet-coax staat ook wel bekend als V125 kabel, tegen de V121 van de kabel-coax.
Aan de code die op de kabel gedrukt staat kun je zien of de kabel geschikt is voor satelliet-TV:
Goed zijn onder andere KOKA 799, KOKA 9TS RLA75, RG-6, RG-6u,COAX 12 en COAX 9;
Slecht zijn onder andere RG-58 en RG-59.

(Oorspronkelijk opgesteld: 21 augustus 2019) laatstelijk bijgewerkt: 16 maart 2020