TV en Internet

(Embedded foto van ebnz CC BY 2.5

Aan het TV kijken via internet heb ik al een paar pagina’s gewijd: TV kijken met IPTV en Chromecast TV kijken. Op fora zie je heel vaak voorbij komen dat camperaars overwegen hun schotel de deur uit te doen omdat TV kijken via internet zo makkelijk is; je hoeft niet op te letten waar je jouw camper neerzet om er voor te zorgen dat jouw schotel vrij zicht heeft op de satelliet. Even aankoppelen op het internet, de CanalDigitaal-, ZIggo- of KPN-app starten en hopla, je kunt TV kijken. Maar ja, opeens stopt het streamen en kijk je naar een zwart schermpje: data-limiet bereikt! En vervolgens krijg ik allemaal mailtjes met vragen of daar wat aan te doen is. Om toekomstige mailtjes daarover te voorkomen heb ik het op deze pagina gezet.

Dataverbruik

Het verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. De kwaliteit van Video-beelden meten we af aan het aantal horizontale lijnen waaruit het beeld is opgebouwd (en dan zelfs nog ‘p’ voor progressive en ‘i’ voor interlaced). Dit begint bij 234p en loopt via 576p, de ‘oude’ SD – Standaard Definitie – via 720p (HD-ready) naar 4K. Het vastgestelde verbruik-lijstje bij die formaten (en via welke provider en wijze) ziet er als volgt uit:

Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat (1280×720) kost dus 1200 MB (is iets meer dan 1 GB) en schakel je terug naar het “oude” SD (576p) dan ben je altijd nog 1 GB per uur kwijt.
Om daar een beetje aan tegemoet te komen hebben sommige TV-apps van de provider een mogelijkheid om bij 3G/4G/5G de beeldkwaliteit aan te passen naar een lager niveau (vaak hoog – middel – laag, soms aan de hand van pixels) om op die manier data te besparen. Zo kun je bij die apps het verbruik terugbrengen naar 250 MB per uur (Maar dan kost een avond TV kijken nog altijd ruim 1 GB!).
De navolgende apps hebben de mogelijkheid tot beperking van data: CanaalDigitaal, Fiber.TV, KPN iTV (sinds 1 maart 2024 alléén nog via de web-versie; de app kent adaptive bitrate – resolutie afhankelijk van de bandbreedte – en is niet meer zelf in te stellen), NLZiet, Online.TV en Ziggo GO; NLZiet heeft de meeste instelmogelijkheden wat resolutie betreft (van 234p via 252p, 324p, 396p, 576p, 720p naar 1080p). Wat de gevolgen zijn als je op HD kwaliteit (1080p) kijkt zie je in de tabel hieronder:

Bron: Robert Jansen

Robert Jansen, een overwinteraar in Spanje heeft een maand lang bijgehouden hoeveel data hij heeft verbruikt door via internet te kijken naar de Nederlandse TV via NLZiet. Hij heeft in Spanje een abonnement met onbeperkt dataverbruik en ziehier het resultaat: van 26 augustus tot en met 25 september 2022 exact 347,3 GB; dat had hij niet verwacht!
Nu heeft Robert wel gekeken op HD-kwaliteit; zou hij hebben kunnen kiezen voor SD-kwaliteit, dan zou het verbruik gedaald zijn naar 202,6 GB en als hij had kunnen kiezen voor halve SD-kwaliteit (niet meer geschikt voor een TV > 21 inch), dan was het 106 GB geworden. Tot slot dan ook nog even: ZIggo-Go en NLZiet op de laagste resolutie (een kwart SD-kwaliteit) had 41 GB gekost.

Om ongestoord TV via Internet te kunnen kijken heb je een hele grote data-bundel nodig, het liefst onbeperkt. En helaas is dat alleen mogelijk met een lokaal abonnement ter plaatse, dus niet met jouw eigen abonnement. Hoe dat zit wordt uitgelegd op de pagina “Onbeperkt Internet in Europa

TV kijken in de praktijk

Ik kan heel eenvoudig op mijn MiFi zien welke hoeveelheid data wordt verbruikt. Daarom heb ik een heel betrouwbaar lijstje van hoeveel data in de praktijk wordt verbruikt als je TV kijkt (bovenaan de pagina opgenomen). Daarbij is het uitgangspunt kijken op de laagst mogelijke resolutie, want dan verbruik je de minste hoeveelheid data. Vind je dat niets, dan schakel je over op een hogere resolutie, maar dat betekent al heel snel een (meer dan) verdubbeling van het dataverbruik.

Een opmerking voor wat de KPN-app betreft: deze app is in maart 2024 overgeschakeld op ‘adaptive bitrate’ waardoor de mogelijkheid om de resolutie (laag, midden of hoog) in te stellen is komen te vervallen. Het commentaar op de KPN+community (het gebruikerslog van KPN) is dan ook niet van de lucht.
Hiernaast toch maar even mijn resultaten van de test op mijn MiFi (RUT241). De verbinding met de GSM mast is zodanig goed dat een adaptive bitrate van 2160p aangewezen wordt: dat zou betekenen dat de KPN iTV zou gaan omschakelen naar 4K met 16 GB per uur tot gevolg. Dat was kennelijk KPN ook te gortig, reden waarom ze omschakelen naar Full HD (3 GB per uur). Tja, en als je dat doet, waarom dan niet terug naar de oude “laat de klant zelf kiezen”?? Want dan zou de klant het verbruik kunnen verlagen tot rond de 500 MB per uur (nog steeds bijna tweemaal zo hoog als NLZiet). Kijk je TV via het web (internet dus), dan kun je nog wel de resolutie lager instellen (op 432p, gek getal eigenlijk, maar toch). In de praktijk gaat dat in Nederland nog, maar mijn data simkaartje van Movistar geeft vanuit het buitenland een zodanig slechte verbinding met het KPN-platform dat de video elke 3 seconden stopt. Mijn download verbindingssnelheid is 16 Mbps, upload is 11 Mbps, jitter 7 en ping 30 ms, dus aan de verbinding met het internet ligt het niet. En dat blijkt, want NLZiet doet het normaal, zelfs op 720p (HD-ready). Wat is dat toch met KPN?

Bandbreedte

Naast de grootte van de databundel is echter ook de vereiste bandbreedte soms een hindernis. In de tabel hierboven zie je dat 1/2 SD-kwaliteit een bandbreedte beheft van 0,7 Mbps, SD-kwaliteit 1,5 Mbps en Full-HD heeft 4 Mbps nodig. 4G kent een beschikbare bandbreedte van 75 Mbps, dus als je 4 G ter beschikking hebt kun je zeker TV kijken. Bij 3G wordt het echter een ander verhaal ; daar ligt de bandbreedte tussen de 4 en 10 Mbps en moet de conclusie zijn dat je dan soms wel, soms geen TV kunt kijken (zelfs niet op SD-kwaliteit).
Slechts in vijf landen is de kwaliteit van de mobiele verbinding zodanig dat je ongestoord TV kunt kijken via internet: Tsjechië (of all places!), Hongarije, Noorwegen, België en Nederland. Veel lastiger wordt dat op sommige plekken in Engeland, Duitsland, Ierland, Italië en Frankrijk. Zie hiervoor de pagina “Mobiel TV kijken in Europa onder de loep

Apps om de verbindingssnelheid en bandbreedte te beperken: minder dataverbruik

Er zijn apps beschikbaar om jouw dataverbruik te beperken. Voor Android is dat NetThrottle, waarbij je heel duidelijke grenzen kunt aangeven: 128 kbps, 256 kbps, 1 Mbps (iets meer dan 1/2 SD-kwaliteit), 5 Mbps, 15 Mbps of “no Limit”. Bij een IPad kun je de databesparingsmodus voor de WiFi instellen, door naar Instellingen te gaan, dan naar WiFi en te klikken op het info icoontje achter de WiFi, waardoor je “databesparingsmodus” kunt aanvinken. Bij de iPad heeft dat tot effect dat waar je eerst 3 GB per uur verbruikte, je in de besparingsmodus nog 800 MB verbruikt. Minpuntje bij Apple is wel dat de stream regelmatig even wordt gepauzeerd (alsof RAM even moet worden opgeschoond) en dat is wel heel hinderlijk.

De nieuwste Chromecast Google TV heeft óók de mogelijkheid de data te beperken: je kunt de resolutie bij deze versie kiezen tussen 1080p en 720p (480p of 360p kon ook, maar is bij de laatste update geschrapt!), maar niet elke TV kan die verschillende resolutie’s aan.

Waarschuwing: 4G-dekking in Europa slecht!

Een 98% dekkingsgraad voor 4G/5G is in Nederland heel gewoon; bijna overal kun je wel TV kijken via (mobiel) internet. Die situatie is in de ons omringende vakantie-landen wel even wat anders; zo is, bij gebrek aan een goede infrastructuur de fax in Duitsland nog volop in gebruik als gemeengoed, terwijl je in Nederland zo’n apparaat bijna nergens nog kunt vinden. Hoe het in jouw vakantieland gesteld is kun je op deze site vinden.

Embedded afbeelding van Conecta Balear

Om redelijk rustig, zonder onderbreking TV te kunnen kijken heb je minstens 4G nodig; zoals je ziet zul je nog tegen veel gebieden aanlopen waar dat niet beschikbaar is en is TV kijken via (mobiel) internet niet mogelijk. Wil je weten hoe de verbindingen op jouw lokatie zijn? Er is een prachtige app van OpenSignal die aangeeft hoe sterk in Mbs de providers in jouw lokatie zijn. Vooral handig in het buitenland waardoor je naar de sterkste kunt gaan. Klik hier voor de link naar de app voor IOS en Android

WiFi

Natuurlijk is er ook nog WiFi. Daarvoor moet je echter vaak naar een camping en dan moet je er ook voor betalen (of het zit in het staanplaats-tarief verwerkt). Er zijn ook nog andere beperkingen in het gebruik van WiFi. Zie daarvoor mijn pagina Internet in de camper. Vanwege de auteursrechten-bescherming en het verbod op illegale downloads is in veel landen de openbare vrij toegankelijk WiFi afgeschaft (Frankrijk en Duitsland onder andere). De kans dat je dus op een vrije WiFi stuit, is de laatste jaren hoe langer hoe kleiner geworden. Je zult het op een andere manier moeten bewerkstelligen.

(Oorspronkelijk opgesteld:16 januari 2020) Laatstelijk gewijzigd: 2 april 2024