TV en Internet

5
(1)

Aan het TV kijken via internet heb ik al een paar pagina’s gewijd: TV kijken met IPTV en Chromecast TV kijken. Op fora zie je heel vaak voorbij komen dat camperaars overwegen hun schotel de deur uit te doen omdat TV kijken via internet zo makkelijk is; je hoeft niet op te letten waar je jouw camper neerzet om er voor te zorgen dat jouw schotel vrij zicht heeft op de satelliet. Even aankoppelen op het internet, de CanalDigitaal-, ZIggo- of KPN-app starten en hopla, je kunt TV kijken. Maar ja, opeens stopt het streamen en kijk je naar een zwart schermpje: data-limiet bereikt! En vervolgens krijg ik allemaal mailtjes met vragen of daar wat aan te doen is. Om toekomstige mailtjes daarover te voorkomen heb ik het op deze pagina gezet.

Dataverbruik

Het verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. De kwaliteit van Video-beelden meten we af aan het aantal horizontale lijnen waaruit het beeld is opgebouwd. Dit begint bij 360p en loopt via 720p (HD-ready) naar 4K. Het verbruik-lijstje bij die formaten ziet er als volgt uit:

Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat (1280×720) kost dus 2160 MB (is iets meer dan 2 GB) en schakel je terug naar het “oude” SD (480p) dan ben je altijd nog 1 GB per uur kwijt.

WiFi

De eerste mogelijkheid is natuurlijk WiFi. Daarvoor moet je echter vaak naar een camping en dan moet je er ook voor betalen (of het zit in het staanplaats-tarief verwerkt). Er zijn ook nog andere beperkingen in het gebruik van WiFi. Zie daarvoor mijn pagina Internet in de camper. Vanwege de auteursrechten-bescherming en het verbod op illegale downloads is in veel landen de openbare vrij toegankelijk WiFi afgeschaft (Frankrijk en Duitsland onder andere). De kans dat je dus op een vrije WiFi stuit, is de laatste jaren hoe langer hoe kleiner geworden. Je zult het op een andere manier moeten bewerkstelligen.

Internet via Smartphone (hotspot/tethering) of MiFi

Sinds juli 2017 zijn op last van de Europese Commissie de roamingskosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland afgeschaft. In deze Europese Verordening zijn plafonds vastgelegd om ervoor te zorgen dat mobiele telefonieaanbieders worden beschermd tegen misbruik. De Europese Commissie heeft de bui immers al zien hangen en terecht: in het jaar van invoering (2017) is het mobiele datagebruik in het buitenland, gerekend over de gehele EU met een factor 4 toegenomen!

Alle providers hebben van de mogelijkheid om daar paal en perk te stellen gebruik gemaakt. Ze hebben of hun bundel voor het buitenland beperkt (variërend per provider van 6 GB tot 10 GB) of ze stellen de bandbreedte en snelheid naar beneden bij (bijvooreeld KPN, die gaat over naar 128 kbs, een snelheid waarbij je nog geen radio ononderbroken kunt luisteren, laat staan TV kunt kijken). TV-kijken op jouw data-abonnement is dus nagenoeg uitgesloten.1) .
Wil je data bijkopen, dan kan dat. Ook die maximum-tarieven liggen ook in de verordening vast:

Vanaf 1 januari 2018 € 7,26 per Gb
Vanaf 1 januari 2019 € 5,445 per Gb
Vanaf 1 januari 2020 € 4,235 per Gb
Vanaf 1 januari 2021 € 3,630 per Gb
en teot slot vanaf 1 januari 2022 € 3,025 per Gb

Brengt 5G in de toekomst daar verandering in?

Velen denken dat de uitrol van 5G daar in de toekomst verandering in zal aanbrengen. Helaas moet ik die mensen teleurstellen. In Europees verband wordt gesproken over de uitrol van nieuwe 5G netwerken in specifieke steden. In Nederland zal waarschijnlijk gekozen gaan worden voor een landelijke uitrol van 5G netwerken, denkt het Ministerie van Economische Zaken. In 2019 vindt een grote frequentieveiling plaats. Tijdens deze veiling wordt zowel bestaand- als nieuw frequentiespectrum geveild. Er zal onder andere nieuw spectrum in de 700 MHz band geveild gaan worden. Dit frequentiespectrum zal waarschijnlijk deels of geheel gebruikt gaan worden voor 5G netwerken.

In het 5G netwerk wordt de service ingezet op (in aflopende prioriteit):

  • navigatie (hoofdzakelijk met het oog op de zelfrijdende auto)
  • hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer;
  • professionele data diensten;
  • diensten aan de particuliere consument, met data-streaming als laagste prioriteit.
    In het 5G-metwerk hangt dus de TV stream-kijkende internetgebruiker aan – wat de Brabanders zo treffend noemen – de achterste mem. Met het oog daarop is het nog maar de vraag of TV via Internet wel zo’n vlucht zal nemen als menigeen denkt.
Pre-paid sim-kaartje van KPN

KPN biedt een pre-paid sim-kaartje aan. Dit prepaid-kaartje heeft legio mogelijkheden, maar voor ons is alleen Onbeperkt Online daarvan van belang. Die hebben ze in twee varianten: alléén data voor € 8,99 voor 31 dagen en data + 20 minuten bellen en 20 sms’jes ook voor € 8,99. Deze laatste wordt automatisch verlengd als er genoeg tegoed op het kaartje is gezet. Je raadt het al: ik gebruik alleen data en dus 31 dagen voor € 8,99. De snelheid van het data-verkeer wordt geknepen naar 128 KB/s (=1 Mb/s). Voor ons is dat genoeg: je kunt er redelijk normaal mee surfen (zolang je geen Netflix of Youtube filmpjes wilt kijken), je email beantwoorden, what’sappen e.d. Wij gebruiken het kaartje ook om via de NOS-app het journaal of Studio-Sport te kijken. Via deze app wordt het beeld gebufferd en daardoor wordt stilstaand beeld bij gebrek aan de datastroom voorkomen. Je moet soms wel even een minuut wachten tot dat de buffer is opgebouwd. Nu geldt helaas ook voor de NOS-app dat er geo-blocking wordt gebruikt: ben je buiten Nederland en je wilt de uitzending via een buitenlands ip-adres bekijken, dan is dat niet mogelijk. Daarvoor moet je een VPN op gaan zetten. Je kunt zo’n VPN-verbinding realiseren met een abonnement bij VPN-providers (Nord-VPN, Express-VPN etc.) of zelf zulk een verbinding opzetten met een raspberry; zie daarvoor mijn pagina “Maak een VPN met Raspberry”

Om de verbinding te kunnen “knijpen” heeft KPN met de buitenlandse providers daarover speciale afspraken moeten maken; dat hebben ze niet met alle gedaan! Je komt dus af en toe een buitenlandse provider tegen die jou volledig toelaten op hun 3G/4G netwerk en dan heb je ineens een verbinding van wel 8Mb/s. Kun je alsnog gewoon via de Canaldigitaal-app (en ook via Ziggo-app en KPN-app) TV kijken als ware je thuis. Maar je weet nu dat je daar niet echt blij mee zou moeten zijn!

Waarschuwing!

In het buitenland is de situatie op het gebied van inernet-toegang beduidend anders dan in Nederland. Wij zijn koploper op het gebied van beschikbaarheid en snelheid. Als je in het buitenland bent matig dan het data-gebruik een beetje: je doet er andere gebruikers een groot plezier mee. Wil je weten waarom, kijk dan even naar mijn pagina daarover. En er is nog een goede reden: jouw provider heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om voor hem de roamingskosten (die hij wel heeft en jij niet in het buitenland) te beperken; hoe dat kun je hier lezen.

laatstelijk gewijzigd: 5 mei 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op