TV en Internet

Aan het TV kijken via internet heb ik al een paar pagina’s gewijd: TV kijken met IPTV en Chromecast TV kijken. Op fora zie je heel vaak voorbij komen dat camperaars overwegen hun schotel de deur uit te doen omdat TV kijken via internet zo makkelijk is; je hoeft niet op te letten waar je jouw camper neerzet om er voor te zorgen dat jouw schotel vrij zicht heeft op de satelliet. Even aankoppelen op het internet, de CanalDigitaal-, ZIggo- of KPN-app starten en hopla, je kunt TV kijken. Maar ja, opeens stopt het streamen en kijk je naar een zwart schermpje: data-limiet bereikt! En vervolgens krijg ik allemaal mailtjes met vragen of daar wat aan te doen is. Om toekomstige mailtjes daarover te voorkomen heb ik het op deze pagina gezet.

Dataverbruik

Het verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. De kwaliteit van Video-beelden meten we af aan het aantal horizontale lijnen waaruit het beeld is opgebouwd. Dit begint bij 360p en loopt via 720p (HD-ready) naar 4K. Het verbruik-lijstje bij die formaten ziet er als volgt uit:

Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat (1280×720) kost dus 2160 MB (is iets meer dan 2 GB) en schakel je terug naar het “oude” SD (480p) dan ben je altijd nog 1 GB per uur kwijt.
Om daar een beetje aan tegemoet te komen hebben sommige TV-apps van de provider een mogelijkheid om bij 3G/4G/5G de beeldkwaliteit aan te passen naar een lager niveau (vaak hoog – middel – laag, soms aan de hand van pixels) om op die manier data te besparen. Zo kun je bij die apps het verbruik terugbrengen naar 600 MB per uur (Maar dan kost een avond TV kijken nog altijd 3 GB!).
De navolgende apps hebben de mogelijkheid tot beperking van data: CanaalDigitaal, Online.TV, Fiber.TV, Ziggo GO en KPN iTV (sinds kort heeft het die mogelijkheid nu ook voor iOS-apparaten); NLZiet heeft die mogelijkheid in het geheel niet. Wat de gevolgen van dat laatste zijn zie je in de tabel hieronder:

Bron: Robert Jansen

Robert Jansen, een overwinteraar in Spanje heeft een maand lang bijgehouden hoeveel data hij heeft verbruikt door via internet te kijken naar de Nederlandse TV via NLZiet. Hij heeft in Spanje een abonnement met onbeperkt dataverbruik en ziehier het resultaat: van 26 augustus tot en met 25 september 2022 exact 347,3 GB; dat had hij niet verwacht!
Nu heeft Robert wel gekeken op HD-kwaliteit; zou hij hebben kunnen kiezen voor SD-kwaliteit, dan zou het verbruik gedaald zijn naar 202,6 GB en als hij had kunnen kiezen voor halve SD-kwaliteit (niet meer geschikt voor een TV > 21 inch), dan was het 106 GB geworden. Tot slot dan ook nog even: ZIggo-Go op de laagste resolutie (een kwart SD-kwaliteit) had 41 GB gekost.

Bandbreedte

Naast de grootte van de databundel is echter ook de vereiste bandbreedte soms een hindernis. In de tabel hierboevn zie je dat ½SD-kwaliteit versiet van 1,5 Mbps, SD heeft 4 Mbps nodig en voor HD volstaat 9,5 Mbps. 4G kent een beschikbare bandbreedte van 75 Mbps, dus als je 4 G ter beschikking hebt kun je zeker TV kijken. Bij 3G wordt het echter een ander verhaal ; daar ligt de bandbreedte tussen de 4 en 10 Mbps en moet de conclusie zijn dat je dan soms wel, soms geen TV kunt kijken (zlefs niet op SD-kwaliteit).

Nieuwste loot: legaal via IPTV

Nu is er sinds kort een nieuwe loot aan de boom om via internet legaal TV te kijken. De illegale IPTV was er al langer (zie de pagina ‘Internet-TV‘) maar sinds kort brengt Travel-Vision een legale IPTV op de markt. Decoder en GSM-Antenne kosten samen in aanschaf € 1200,- en voor de data-verbinding (inclusief 25 GB per maand aan data geldig in geheel Europa en 6 maanden abonnement betaal je nog eens € 129,- per jaar. Je kijkt dan HD-TV die 0,6 GB per uur aan data vraagt (in plaats van de 3,6 GB/uur normaal). Kijk je gemiddeld meer dan 1 uur en een kwartier TV per dag dan is dit géén optie: je bent aan het eind van de maand door jouw bundel heen.
Bovendien ben je ook afhankelijk van de geboden bandbreedte, en niet overal in Europa is die voldoende om TV te kunnen kijken.

WiFi

Wil je dat niet, dan is er natuurlijk ook nog WiFi. Daarvoor moet je echter vaak naar een camping en dan moet je er ook voor betalen (of het zit in het staanplaats-tarief verwerkt). Er zijn ook nog andere beperkingen in het gebruik van WiFi. Zie daarvoor mijn pagina Internet in de camper. Vanwege de auteursrechten-bescherming en het verbod op illegale downloads is in veel landen de openbare vrij toegankelijk WiFi afgeschaft (Frankrijk en Duitsland onder andere). De kans dat je dus op een vrije WiFi stuit, is de laatste jaren hoe langer hoe kleiner geworden. Je zult het op een andere manier moeten bewerkstelligen.

Internet via Smartphone (hotspot/tethering) of MiFi

Sinds juli 2017 zijn op last van de Europese Commissie de roamingskosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland afgeschaft. In deze Europese Verordening zijn plafonds vastgelegd om ervoor te zorgen dat mobiele telefonieaanbieders worden beschermd tegen misbruik. De Europese Commissie heeft de bui immers al zien hangen en terecht: in het jaar van invoering (2017) is het mobiele datagebruik in het buitenland, gerekend over de gehele EU met een factor 4 toegenomen!

Alle providers hebben van de mogelijkheid om daar paal en perk te stellen gebruik gemaakt. Ze hebben of hun bundel voor het buitenland beperkt (variërend per provider van 6 GB tot 10 GB) of ze stellen de bandbreedte en snelheid naar beneden bij (bijvooreeld KPN, die gaat over naar 128 kbs, een snelheid waarbij je nog geen radio ononderbroken kunt luisteren, laat staan TV kunt kijken). TV-kijken op jouw data-abonnement is dus nagenoeg uitgesloten.1) .
Wil je data bijkopen, dan kan dat. Ook die maximum-tarieven liggen ook in de verordening vast:

Vanaf 1 januari 2018 € 7,26 per Gb
Vanaf 1 januari 2019 € 5,445 per Gb
Vanaf 1 januari 2020 € 4,235 per Gb
Vanaf 1 januari 2021 € 3,630 per Gb
en tot slot vanaf 1 januari 2022 € 3,025 per Gb

Maar niet alleen de kosten van de data zijn aanzienlijk, veel belangrijker is de beschikbaarheid van een goede verbinding. En die valt vies tegen. Slechts in vijf landen is de kwaliteit van de mobiele verbinding zodanig dat je ongestoord TV kunt kijken via internet: Tsjechië (of all places!), Hongarije, Noorwegen, België en Nederland. Schier onmogelijk is het in Engeland, Duitsland, Ierland, Italië en Frankrijk. Zie hiervoor de pagina “Mobiel TV kijken in Europa onder de loep

Brengt 5G in de toekomst daar verandering in?

Velen denken dat de uitrol van 5G daar in de toekomst verandering in zal aanbrengen. Helaas moet ik die mensen teleurstellen. In Europees verband wordt gesproken over de uitrol van nieuwe 5G netwerken in specifieke steden. In Nederland zal waarschijnlijk gekozen gaan worden voor een landelijke uitrol van 5G netwerken, denkt het Ministerie van Economische Zaken. In 2019 vindt een grote frequentieveiling plaats. Tijdens deze veiling wordt zowel bestaand- als nieuw frequentiespectrum geveild. Er zal onder andere nieuw spectrum in de 700 MHz band geveild gaan worden. Dit frequentiespectrum zal waarschijnlijk deels of geheel gebruikt gaan worden voor 5G netwerken.

In het 5G netwerk wordt de service ingezet op (in aflopende prioriteit):

  • navigatie (hoofdzakelijk met het oog op de zelfrijdende auto)
  • hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer;
  • professionele data diensten;
  • diensten aan de particuliere consument, met data-streaming als laagste prioriteit.
    In het 5G-metwerk hangt dus de TV stream-kijkende internetgebruiker aan – wat de Brabanders zo treffend noemen – de achterste mem. Met het oog daarop is het nog maar de vraag of TV via Internet wel zo’n vlucht zal nemen als menigeen denkt.
Pre-paid sim-kaartje van KPN

KPN biedt een pre-paid sim-kaartje aan. Dit prepaid-kaartje heeft legio mogelijkheden, maar voor ons is alleen Onbeperkt Online daarvan van belang. Die hebben ze in twee varianten: alléén data voor € 8,99 voor 31 dagen en data + 20 minuten bellen en 20 sms’jes ook voor € 8,99. Deze laatste wordt automatisch verlengd als er genoeg tegoed op het kaartje is gezet. Je raadt het al: ik gebruik alleen data en dus 31 dagen voor € 8,99. De snelheid van het data-verkeer wordt geknepen naar 128 KB/s (=1 Mb/s). Voor ons is dat genoeg: je kunt er redelijk normaal mee surfen (zolang je geen Netflix of Youtube filmpjes wilt kijken), je email beantwoorden, what’sappen e.d. Wij gebruiken het kaartje ook om via de NOS-app het journaal of Studio-Sport te kijken. Via deze app wordt het beeld gebufferd en daardoor wordt stilstaand beeld bij gebrek aan de datastroom voorkomen. Je moet soms wel even een minuut wachten tot dat de buffer is opgebouwd. Nu geldt helaas ook voor de NOS-app dat er geo-blocking wordt gebruikt: ben je buiten Nederland en je wilt de uitzending via een buitenlands ip-adres bekijken, dan is dat niet mogelijk. Daarvoor moet je een VPN op gaan zetten. Je kunt zo’n VPN-verbinding realiseren met een abonnement bij VPN-providers (Nord-VPN, Express-VPN etc.) of zelf zulk een verbinding opzetten met een raspberry; zie daarvoor mijn pagina “Maak een VPN met Raspberry”

Om de verbinding te kunnen “knijpen” heeft KPN met de buitenlandse providers daarover speciale afspraken moeten maken; dat hebben ze niet met alle gedaan! Je komt dus af en toe een buitenlandse provider tegen die jou volledig toelaten op hun 3G/4G netwerk en dan heb je ineens een verbinding van wel 8Mb/s. Kun je alsnog gewoon via de Canaldigitaal-app (en ook via Ziggo-app en KPN-app) TV kijken als ware je thuis. Maar je weet nu dat je daar niet echt blij mee zou moeten zijn!

Waarschuwing: 4G-dekking in Europa slecht!

Een 98% dekkingsgraad voor 4G is in Nederland heel gewoon; bijna overal kun je wel TV kijken via (mobiel) internet. Die situatie is in de ons omringende vakantie-landen wel even wat anders; zo is, bij gebrek aan een goede infrastructuur de fax in Duitsland nog volop in gebruik als gemeengoed, terwijl je in Nederland zo’n apparaat bijna nergens nog kunt vinden. Hieronder is het kaartje van de Duitse dekking per 18 april 2022 in 2G tot en met 5G (let ook eens op de lege plekken!). Hoe het in jouw vakantieland gesteld is kun je op deze site vinden.

https://innovationorigins.com/wp-content/uploads/2019/11/DCIqnHNXcAA4A6t-799×1024.jpg
Europese landen in rood aangegeven; onderaan bungelen Ierland, Frankrijk, Duitsland en Italië

Om redelijk rustig, zonder onderbreking TV te kunnen kijken heb je minstens 4G nodig; zoals je ziet zul je nog tegen veel gebieden aanlopen waar dat niet beschikbaar is en is TV kijken via (mobiel) internet niet mogelijk.

Wil je weten hoe de verbindingen op jouw lokatie zijn? Er is een prachtige app van OpenSignal die aangeeft hoe sterk in Mbs de providers in jouw lokatie zijn. Vooral handig in het buitenland waardoor je naar de sterkste kunt gaan. Klik hier voor de link naar de app voor IOS en Android

(Oorspronkelijk opgesteld:16 januari 2020) Laatstelijk gewijzigd: 24 februari 2023