Internet in de camper

4.8
(5)

Het is de 21e eeuw en waar zouden we zijn zonder Internet. Even Facetimen of Skypen met de (klein) kinderen, de post doornemen, bankzaken regelen, allemaal reuze makkelijk…….. als er internetverbinding is. Zelfs TV kijken en radio luisteren behoort tot de mogelijkheden, maar je moet het daarbij niet te uitbundig doen. Internet is bijna tot de eerste levensbehoeften gaan behoren. Vaak is daarom op campings de eerste vraag: is er WiFi, want in de kantine of op de receptie gaan zitten met jouw laptop behoort al niet meer tot de gebruiken, alleen al omdat de behoefte bestaat om internet op meerdere apparaten toegankelijk te hebben. We kunnen op twee totaal verschillende manieren over die WiFi (en dus over internet) beschikken: via een externe verbinding of via jouw eigen opgezette WiFi.

Internet via externe WiFi

Ook bij externe WiFi hebben we (misschien, al naar gelang de beschikbaarheid) twee keuzen: de camperplaats (zelden) of de camping biedt WiFi aan. Dit is bijna nooit gratis en je hebt een inlog-id en wachtwoord nodig om toegang te verkrijgen. De kosten variëren van € 1,00 per dag tot € 5,00 per dag. De snelheid in Nederland en België is vaak goed, maar zodra je in Frankrijk, Duitsland of Spanje komt blijkt die van niet meer zulk een goede kwaliteit te zijn.

Naast WiFi van de camping bestaat er soms free-WiFi bij McDonalds, StarBucks en anderen. Deze zijn vaak zonder inlog-id en wachtwoord bereikbaar binnen de vestiging zelf en soms ook daarbuiten, maar dan hebben ze meestal wel een inlog-id en wachtwoord. Die krijg je als je een consumptie neemt en is vaak beperkt geldig (30 minuten tot 2 uur ben ik tegengekomen). Bedenk wel dat free-internet hoe langer hoe zeldzamer wordt. Door Europese regelgeving ter bescherming van de auteursrechten wordt het hoe langer hoe meer gebruik in landen dat je niet meer anoniem op het internet mag inloggen (Frankrijk en Duitsland onder andere). Verstrekkers van Free-WiFi moeten er daarom voor zorgen dat ze altijd kunnen traceren wie bij hen op het netwerk aangekoppeld zit.

De derde mogelijkheid is het befaamde FON-netwerk. Begonnen in Spanje door een stel enthousiaste jongelingen is FON uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van mensen met een internet-aansluiting, die hun eigen WiFi signaal voor een deel ter beschikking hebben gesteld aan aandere FON-leden. Toen in Nederland Ziggo begon met de routers/draadloze modems zodanig in te richten dat ook andere Ziggo-klanten daarop konden inloggen en op die manier een heel Nederlands dekkend netwerk ontstond, heeft KPN de nederlandse FON-overgenomen om hetzelfde te bereiken. Als KPN-gebruikers dat zelf aangeven, wordt ook hun modem voor een klein deel gedeeld via FON en kunnen zijzelf ook bij andere KPN-gebruikers (of FON-leden in de rest van de wereld) aankoppelen.

Voor al deze netwerken geldt: het is een min of meer openbaar netwerk en dus per definitie niet veilig. Het is zeker onveilig als je er jouw bankzaken over wilt regelen, een boeking wilt doen of dergelijke. Voor je het weet is jouw bankrekening geplunderd of krijg je massa’s spam toegezonden. Wil je dit soort zaken wel regelen dan zul je een VPN (Virtueel Private Network) tot jouw beschikking moeten hebben. Dit zou je zelf kunnen maken met de mini-computer op credit-card formaat Raspberry; zie daarvoor mijn pagina “VPN verbinding“.

Verbetering signaal-sterkte door WiFi-versterker.

Voor een goede ontvangst van bovenstaande WiFi-signalen is een goede verbinding noodzakelijk. Soms sta je te ver van de WiFi-antenne af en is de verbinding allerbelabberst. Je zou dan kunnen overwegen om een WiFi-versterker aan te schaffen. Om ook andere apparaten daar gelijktijdig op aan te koppelen is het ook handig om dan gelijk een router aan te kopen. Er zijn verschillende van deze WiFi-versterkers te koop en de beste vier (naar mijn mening. De consumentenbond heeft er nog geen test mee uit gevoerd) heb ik hieronder opgenomen. Bedenk overigens wel dat ook deze WiFi-versterkers computertjes zijn die zich op het netwerk van de camping moeten aanmelden; dit aanmelden kan door een slimme camping-eigenaar die dat niet wil, geblokkeerd worden. Dan kun je op jouw WiFi-versterker niet meer dan slechts één apparaat – en elke keer hetzelfde apparaat dus niet wisselen – aansluiten!

De Alfa Wifi camp-pro set is voor een prijs van € 124,- de complete Wifi oplossing voor campers, caravans en boten. Als het aangeboden wifi signaal niet toereikend is kun je het met deze set toch ontvangen, dit komt door de gevoelige antenne van 9dBi. Door de antenne te koppelen aan de meegeleverde router wordt het mogelijk om meerdere apparaten tegelijk draadloos te voorzien van internet. De R36 router maakt met de meegeleverde antenne een eigen Wifi-netwerk, waarmee je met meerdere devices (laptops, tablets, smartphones) verbinding kunt maken. D.m.v. een externe antenne, gekoppeld via een USB-receiver, verbindt de R36 router jouw eigen Wifinetwerk met een gast Wifi-netwerk, bijv. van een camping. Er wordt een buitenantenne bij geleverd (naar keuze vast monteerbare of met tijdelijke met zuignap) om de ontvangst zo optimaal mogelijk te maken. De ALfa WiFI Camp Pro is minder geschikt voor digibeten vanwege de lastige installatie procedure. Je moet enige kennis hebben om dat voor elkaar te krijgen (of hulp van een ict-er). U bent gewaarschuwd! Ter illustratie een reactie van een camperaar op een Facebook- Camper-Groep: “Excuses daar ben ik weer eens over de WiFi-camp pro 2. Onderweg op campings met free WiFi geen probleem. Nu op camping Amfora in Spanje kreeg ik een gebruikersnaam en een wachtwoord. Na het scannen in Alfa vind ik de meest groene hotspot en kan deze selecteren. Vervolgens kan ik nergens een gebruikersnaam invullen. Wel een wachtwoord als ik de encryptie verander maar dat levert verder ook niets op. Ben al 3 dagen zoet. Weet iemand wat ik fout doe ?”.

De TurboWiFi™ Diamond Edition USB antenne, met een kostenplaatje van € 129,- is een WLAN adapter voor BUITENGEBRUIK, zeer robuust en weerbestendig, wordt geleverd compleet met nylon voet. Door de 1″x 14 draadaansluiting is deze antenne uitermate geschikt voor permanente montage aan boord van uw vaartuig, op uw camper of caravan. *) optioneel zijn extra zware nylon neerklapbare voeten leverbaar. De standaard 1″x14 aansluiting maakt het mogelijk gebruik te maken van diverse montage oplossingen welke regulier in de handel verkrijgbaar zijn.
Enterprise ondersteuning werkt vooralsnog met de huidige generatie drivers UITSLUITEND op Windows systemen, NIET op Apple Mac

Op dit moment is één van de beste wifi repeaters voor het versterken van de WiFi op de camping de EnGenius ENS202EXT EZ Hotspot Extender v3. Hij is ook gelijk de duurste van de vier hier gepresenteerde modellen met een prijs van € 168,-. De redactie van Kampeermagazine.nl heeft zeer goede ervaringen met deze wifi repeater, mede door zijn hoge zendvermogen van 400mW. Ook heeft de wifi versterker de mogelijkheid om KPN Fon en Ziggo hotspots te ontvangen of te versterken. De outdoor behuizing van de EnGenius EZ Hotspot extender voldoet aan de IP65 normering zodat je de unit het gehele jaar buiten kunt laten hangen. De twee LAN-aansluitingen geven je de mogelijkheid om bekabeld een computer aan te sluiten en een eventuele 2e unit door te lussen.
De twee externe antennes zorgen voor een nog betere ontvangst en kunnen beide vervangen worden voor sterkere antennes. Dit geeft je de mogelijkheid om een sterkere WiFi-antenne te plaatsen om hotspots van grotere afstand te kunnen ontvangen.

Met de Sitecom Wi-Fi range extender WLX-2100 kun je eenvoudig het bereik van een Wi-Fi hotspot uitbreiden en genieten van een stabiele internetverbinding in je caravan, boot of vakantiewoning. Gebruik een code of voucher om op het Wi-fi netwerk in te loggen en deel internet met andere apparatuur. De range extender ondersteund Wi-Fi snelheden tot 300 Mbps. Met twee 5dBi antennes die in de praktijk goede prestaties leveren en de beschermingsgraad is IP65, zodat de extender geschikt is voor buitengebruik. De WLX-2100 is eenvoudig te installeren, heeft een uitgebreide featureset en is erg stabiel.


Waarschuwing!

Toch even een waarschuwing. Campings en Camperplaatsen met WiFi gaan hoe langer hoe meer over tot het aanbieden van WiFi tegen betaling. Je krijgt een Wifi-code voor de eerste aanmelding en kunt daarna inloggen en het internet op. Een goede beheerder van het WiFi Access Point kan met een paar kleine commando’s elke extender nutteloos maken.

  1. Als hij de inlog koppelt aan het MACadres van de PC/laptop/tablet/smartphone kun je alleen nog maar met dat ene apparaat inloggen en de WiFi gebruiken.
  2. Iets ingewikkelder, maar zeker doeltreffend: hij kan daarnaast ook nog bandbreedte toewijzen per inlog; daardoor kan hij bijvoorbeeld het straemen van video (Netflix, TV) onmogelijk maken, omdat straemen ten koste gaat van de andere gebruikers van het netwerk.
    Met dit in het achterhoofd moet je wel nadenken of je nog zo’n extender wilt aanschaffen.

Een tot slot: In Duitsland, Engeland en Frankrijk is het verboden om auteursrechtelijk beschermde inhoud illegaal te downloaden; in Nederland en België is alleen het publiceren van die inhoud strafbaar. Met andere woorden, diegene die download begaat een strafbaar feit. Maar Frankrijk gaat nog een stukje verder: daar moeten de beheerders van netwerken (dus ook het WiFi-netwerk) het downloaden van dergeijke inhoud onmogelijk maken òf de gegevens en de activiteiten van de gebruikers vastleggen om zo vervolging mogelijk te maken.

Internet via jouw eigen WiFi

Internet via externe WiFi is leuk en aardig, maar als je in de “middle of nowhere” staat op de Hoogvlakte in Spanje heb je daar niets aan. Je ligt gegarandeerd buiten het bereik van welke WiFi-hotspot dan ook. Op dat moment zul je andere bronnen moeten aanboren. Eigenlijk kan dat maar één ding zijn: een SIM-Data-Kaartje

Het SIM-Data-Kaartje

Sinds 2017 mogen telecom-providers voor het gebruik van het netwerk geen roaming-kosten meer in rekening brengen. Of je nu op jouw eigen netwerk van Tele2/Telfort/Robin/T-Mobile/Vodaphone etc. etc. zit of op het netwerk van Bougues in Frankrijk, het kost je niets meer dan in Nederland. De EU heeft de telecom-providers wel toegestaan om beperkingen in tijdsduur of data toe te staan. Zo heeft Tele2 een maximum van 12 Gb aan data in het buitenland vastgesteld, ook al heb je in Nederland onbeperkt. Wil je meer, dan zul je extra data moeten kopen. Tele2 is daarin niet de enige; sterker nog, op één uitzondering na (KPN, zie hieronder), kennen alle in Nederland werkzame providers een maximum van het dataverbruik in het buitenland. Zie ook mij pagina “Gebruik mobiel in het Buitenland

Zoals gezegd, er is daar één uitzondering op: KPN. Wil je ook in het buitenland onbeperkt internet, dan kun je dat met een SIM-kaartje van KPN. Zij biedt daartoe twee mogelijkheden: een abonnement op het 4G netwerk met volle snelheid voor € 90,- per maand, of de absolute tegenhanger hiervan, de pre-paid sim-card met onbeperkt internet in de EU+2) voor € 8,99 voor 31 dagen (prijspeil 10 april 2018).

Deze laatste heeft één grote beperking: de maximale download-snelheid is 128 kB/s. Deze snelheid is ruim voldoende om over het net te surfen, de mail te controleren en versturen, te what’s-appen e.d. Als je er niet met zijn tweeën op zit kun je zelfs TV kijken op een resolutie van 360p zonder onderbreking en 480p (SD-kwaliteit) met buffering, zoals bijvoorbeeld de NOS-app dat verzorgd voor het Journaal en NOS-Sport. Wil je een grotere snelheid maar jouw Nederlands SIM-kaartje daar niet voor gebruiken, dan zul je je moeten oriënteren op de sim-kaartjes in het buitenland.

Aansluiten van meerdere apparaten

Wil je meerdere apparaten aansluiten op jouw sim-kaartje, dan zul je óf jouw smartphone moeten instellen als Hot-Spot óf je zult een MiFi aan moeten kopen.

MiFi is een samenvoeging van ‘mobile’ en ‘WiFi’ en betekent zoveel als internet voor onderweg. Om die internetverbinding te krijgen gebruikt je een 3G of 4G MiFi router. Je plaatst een SIM-kaart in deze router en vervolgens verbindt u via WiFi uw computers, tablets en smartphones met de MiFi router.
MiFi routers hebben ingebouwde accu. Vaak hebben ze een USB in- en uitgang, die dient als voeding om de accu op te laden of om een apparaat via kabel met de MiFi te verbinden, maar de meeste apparaten zullen gebruik maken van het WiFi-signaal van de MiFi. Je profiteert vervolgens van een snelle 3G of 4G verbinding met jouw smartphone, tablet of laptop. De apparaten met een ingebouwde accu zijn de echte MiFi routers omdat deze volledig ‘mobiel’ zijn. Een groot voordeel is dat u een MiFi router met ingebouwde accu echt overal mee naartoe kunt nemen, waardoor u altijd een internetverbinding op locatie heeft. Ik heb mijn MiFi overigens standaard aan de USB-spanning van 5V liggen, via een adapter op de 12V aansluiting van de huishoudaccu. De MiFi’s zijn te koop vanaf € 40,00 en Huawei is daarin sterk vertegenwoordigd.
Wil je meer uitleg over hoe je die MiFi met het KPN prepaid simkaartje moet installeren kijk dan op deze pagina: “MiFi met KPN sim installeren”.

Pas op: Er zijn in de wereld een aantal verschillende GSM-banden in gebruik. Daarom zijn er Dual-band, Tri-band en zelfs Quad-band telefoons! Helaas ontbreekt deze voorziening vaak op MiFi’s en zijn die dus alleen geschikt voor het continent waar je hem hebt gekocht. En ook helaas: vaak wordt er met geen woord gerept over het feit dat de MiFi buiten Europa het niet meer zal doen! Als voorbeeld: Europa gebruikt B1, B3, B8, B20 en B38; Amerika de banden B2, B5, B12, B13, B17 en B66. Daar is dus geen enkele overlap!

Hier de lijst met alle GSM-banden ter wereld per continent (klik op de afbeelding om deze in een nieuw venster te openen; als je dan nogmaals op de afbeelding klikt wordt die vergroot):

Je kunt ook overwegen om een prepaid-simkaartje in het land te kopen waar je verblijft.

Wil je toch een aanzienlijke hoeveelheid data gebruiken op vakantie, dan zou je kunnen overwegen om in het buitenland een pre-paid sim-kaartje te kopen. Hou er rekening mee dat in sommige landen (Spanje, Frankrijk en andere) een ID-bewijs moet overleggen bij de aanschaf van een prepaid-kaartje. Welke je in welk land het beste kunt kiezen kun je op deze site vinden.

Ter info: wat heb ik zelf?

Ik heb in mijn camper alleen een Huawei MiFi 3G uit de oude doos hangen met daarin een KPN pre-paid sim-kaartje. Daarmee doen we alles voor € 8,99 per 31 dagen. 3D-games kunnen er niet mee worden gespeeld (maar daar ben ik toch te oud voor), TV kan er, mits goed gebufferd door een app, wel op gekeken worden (maar dan kun je andere dingen via internet op dat moment niet meer) en je moet heel af en toe geduld hebben. Voordeel is wel dat het onze verbinding is: er zit niemand anders op.

laatstelijk gewijzigd: 10 april 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

1
Reageer op deze pagina

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Hans van der Pas

Helder verhaal ,ik leer veel van je. Fijn weer van je te horen!