Internet-TV

Op verschillende fora zie je nog wel eens voorbij komen dat een aantal camperaars in hun camper TV kijken via internet. En daarmee bedoel ik niet via de apps van Ziggo, CanalDigitaal of KPN, maar IPTV. IPTV is een techniek waarbij het televisie signaal niet op de traditionele manier via bijvoorbeeld satelliet, coax- of glasvezelkabels wordt verzonden, maar via het IP protocol. Het IP protocol wordt veel gebruikt op internet. Nu zul je misschien denken dat IPTV daardoor alleen op internet wordt gebruikt, maar het tegenovergestelde is waar. IPTV wordt veel door ADSL en glasvezel providers gebruikt, maar dan op een afgeschermd netwerk, los van internet. Er wordt dus een speciaal netwerk gemaakt waar alleen het IPTV verkeer overheen gaat. Op deze manier wordt de benodigde bandbreedte gewaarborgd. Er is dan dus geen koppeling met het normale internet.
Om het nog iets ingewikkelder te maken: IPTV kan ook door kabelproviders via coax worden gebruikt. Het is een protocol dat je overal door heen kan sturen, zolang er maar IP verkeer over mogelijk is. Legale IPTV wordt veelal versleuteld en je hebt dan een decoder, verstrekt door de provider, nodig om de signalen te kunnen zien op jouw TV. Zo kennen CanalDigitaal en Online.TV in Nederland onder andere IPTV abonnementen. Voor IPTV betaal je ongeveer € 12,50 /maand voor bijna alle Nederlandse zenders. Het grote voordeel van IPTV is dat je het overal ter wereld kunt gebruiken met een beetje een stabiele internet verbinding.

Illegale IPTV

Streams van TV-zenders worden door legio enthousiastelingen op internet uitgezonden. Volgens de Auteurswet (die gestoeld is op Europese wetgeving en daarmee in geheel Europa hetzelfde is) moet het streamen worden aangemerkt als “opnieuw openbaar maken” en dat is alleen toegestaan met toestemming van de rechthebbende. Bovendien zijn dan auteursrechten verschuldigd. Omdat dat aantoonbaar niet gebeurt bij streams van enthousiaste hobbyisten, zijn deze streams illegaal. Soms zijn deze streams versleuteld, soms ook niet. Omdat er zoveel hobbyisten zijn, wemelt het op het internet van illegale IPTV-streams; in het begin vaak de stream van betaalzenders (HBO, Film 1, FOX Sport e.d.), maar als je nu even zoekt vind je ook gewoon de populaire TV zenders van RTL, SBS en Veronica naast de publieke zenders van NPO.

Er wordt zelfs geld verdiend aan het verzamelen van al die links (al dan niet met inlog-id’s en wachtwoorden); er zijn ict-ers en bedrijven (zoals Moviestreamer) bij die deze verzamelingen op hun website plaatsen en de grote aantrekkingskracht die dat heeft benutten om reclame-inkomsten te verkrijgen. Die websites publiceren komplete zogenaamde m3u-playlists, die met media-players kunnen worden afgespeeld.

Kodi Media Player

Eén van die mediaplayers is Kodi; Kodi is oorspronkelijk op de markt gebracht als reguliere media-player (en is dat nog steeds; er is aan Kodi niets illegaals). Wat wel illegaal is, is dat voor Kodi zogenaamde add-ons zijn ontwikkeld en op de markt gebracht die “automatisch” het internet afspeuren naar IPTV streams. Heb je zo’n Kodi speler en daarop add-ons geïnstalleerd die illegale IPTV-streams weer zichtbaar maken, dan schend ook jij de Auteurswet; hier is dan namelijk ook sprake van “opnieuw openbaar maken”.

Is dat erg, zul je je misschien afvragen.Je berokkent immers niemand schade, heb ik al als argument op camperfora voorbij zien komen. Niets is minder waar. Naast de rechthebbende, die immers auteursrechten misloopt, berokken je ook mij schade. En met mij alle andere reguliere gebruikers van de CanalDigitaal, Ziggo, UPC, Online.TV etc. etc. De illegale Kodi-gebruikers (gebruikers die Kodi misbruiken met add-ons om IPTV te kijken) stelen van ons allen; wereldwijd meer dan $ 50 miljard!

Als je dus tegen een aanbieding aanloopt waarbij 1500 zenders, waaronder Ziggo Sport, Fox Sport en de vier Film1 zenders worden aangeboden via IPTV voor € 15,- per maand dan moet je je zwaar achter de oren krabben: dit kan niet legaal zijn. Als dan ook nog van de aanbieder geen (vestigings)adres bekend is, noch een inschrijving bij de KvK en ook betaling alleen via paypal kan (met de een of andere smoes als reden), dan moet er een lampje gaan branden. Ook hun spelregels kunnen nog een extra zetje geven:
“Vraag: Zit ik nu vast aan een abonnement ?
Antwoord: Nee, we werken volgens het prepaid principe, het is dus geen abonnement maar je koopt een account met een bepaalde einddatum. Je hebt geen contract, geen overeenkomst en geen machtiging. Je kunt dus niet opzeggen en krijgt geen geld terug. Klachten en claims bij PayPal of andere instanties zijn reden om onze samenwerking en service direct te staken.”

Ook ik gebruik Kodi in mijn camper, geïnstalleerd op een Raspberry Pi 3B ter grootte van een credit-card, maar dan als zuivere mediaplayer. Twee sd-kaartjes van elk 64 Gb kunnen dan meer dan 100 films in avi-formaat uit de lokale mediatheek bevatten die we in de stille uurtjes zouden kunnen kijken (maar meestal niet doen). Dezelfde Raspberry kan ook de gereden route vastleggen met behulp van een GPS-unit. Het geheel is veel goedkoper en compacter dan een DVD-speler en een GPS-ontvanger samen en gebruikt als extra veel minder elektrische energie. Ik heb ook een handleiding om dat na te bouwen online gezet.

De jacht op illegale IPTV

Al in 2016 is de Nederlandse auteursrechten belangenbehartiger Stichting BREIN begonnen met het dagvaarden van enkele grote Nederlandse aanbieders van illegale IPTV abonnementen. BREIN gebruikt hiervoor een uitspraak van het Europese Hof van Justitie waarbij in een bepaalde zaak is gesteld dat het beschikbaar stellen van een link naar een internetadres waar illegaal content te zien is strafbaar gesteld kan worden. Daarbij heeft de persoon of het bedrijf die de link beschikbaar stelt zelf de plicht om na te gaan of op de beschikbaar gestelde link illegaal content wordt aangeboden. In het geval van dit soort IPTV- abonnementen koopt men via de verkoper een link naar een IPTV-zenderpakket. En deze link is in vrijwel alle gevallen illegaal omdat de zenders die worden aangeboden geen toestemming hiervoor hebben gegeven en dus voor de wederverkoop geen financiële vergoeding krijgen.

In oktober 2017 heeft BREIN wederom een platform met illegaal aanbod via IPTV het zwijgen opgelegd. Ondertussen loopt de schade door piraterij in de audiovisuele sector wereldwijd enorm op. Het platform Moviestreamer heeft het aanbod van abonnementen voor iptv-pakketten per direct offline gehaald. Dit is het gevolg van een sommatie van Stichting Brein, na een verloren rechtszaak over het aanbieden daarvan. Daarnaast heeft Moviestreamer ook het aanbod van de Kodi-skin Easy Use Interface 2.0 offline moeten halen op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per dag. Brein won een kort geding waarin de rechter bepaalde dat het aanbod van Moviestreamer een inbreuk is van het auteursrecht en daarmee illegaal is. Moviestreamer voerde als verweer aan dat hun dienst slechts het vinden van elders op internet beschikbare streams makkelijker maakte.

Brein staat door de meest recente uitspraak sterk waar het gaat om het aanpakken van meer aanbieders die illegale content via IPTV aanbieden. De noodzaak voor die aanpak blijkt ook uit de gigantische inkomstenderving waarvan intussen wereldwijd sprake is. De audiovisuele sector loopt tot en met 2022 volgens een berekening van Online TV Piracy Forecasts een schade op van 51,6 miljard dollar. Dat lopen wij – legale gebruikers van TV-zenders – dus mis. Met 7 miljard bewoners op deze aardkloot is dat dus meer dan $ 7,- per persoon!

Met als dit als resultaat:


(Embedded page TotaalTV.nl)


Oorsronkelijk opgesteld: 15 januari 2018) Laatstelijk gewijzigd: 30 april 2024

2 gedachten over “Internet-TV”

  1. Legaal is het krijgen via Ziggo en KPN o.a. Je hebt het dan al snel over € 50,- per maand

Geef jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.