header

Menu

Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

Pas op: Facebook!

Facebook is een prachtig medium om contact te maken met andere gelijkgezinde personen en om informatie in te winnen. Daarvoor zijn vele groepen op Facebook actief. Zo ben ik onder meer lid van de navolgende groepen: Campertechniek, Camper Onderhoud en Reparaties, Camperclub, Camperfriends, Camper Praat en Treffens en tot slot Fiat Ducato Campers.

Facebook heeft zijn eigen regels.

Dat Facebook zijn eigen regels heeft weten we allemaal: we weten dat Cambridge Analytica gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers kon gebruiken en dat via Facebook geprobeerd is om verkiezingen te beïnvloeden. Ook weten we dat velen proberen via nepnieuws de politiek te beïnvloeden iets te doen of na te laten. "We hebben een heleboel fouten gemaakt", zegt Zuckerberg. "Het is ook onmogelijk om geen fouten te maken als je evolueert van een bedrijfje in een slaapzaal naar de omvang die we nu hebben." Volgens Zuckerberg neemt het bedrijf nu echter een "bredere, filosofische bocht" richting vragen over privacy. Over hoe die aanpak er in de toekomst moet uitzien, blijft de Facebook-topman echter vrij vaag.

En niet alleen blijft Facebook vaag over hoe ze dat aanpakken, ze blijven ook vaag over de voorwaarden en de exacte beleidsregels die ze hanteren. Ja, ze hebben wel Algemene Voorwaarden, maar die zijn in zulke algemene bewoordingen gesteld dat je daar niet veel wijzer van wordt. Bijvoorbeeld: Je mag Facebook niet gebruiken om iets te doen of te delen dat deze Voorwaarden, onze Richtlijnen voor de community en andere voorwaarden en beleidsregels die van toepassing zijn op het gebruik van Facebook, schendt. Nu heb ik al tweemaal het genoegen gehad dat mijn account werd geblokkeerd en ik denk omdat ik te veel de link naar deze website heb gepost. Maar denk je dat ik daar achter kom, dat ik ook maar iets kan vinden in de Algemene Voorwaarden of de daarop gebaseerde richtlijnen voor de community etc.? Nee, helemaal niet. En als ik FB vraag om uitleg waarom mijn account is geblokkeerd, krijg ik geen antwoord! 

Een nieuwe beveiligingscheck van Facebook vraagt at random sinds november 2017 gebruikers om een foto van hun gezicht op te sturen. Zo wil Facebook uitsluiten dat geautomatiseerde accounts op het social netwerk actief zijn. Facebook belooft om de foto na de check weer te verwijderen van zijn servers. Volgens de woordvoerder controleert Facebook onder meer of een foto uniek is. Terwijl de controle loopt, kunnen gebruikers niet bij hun eigen Facebook-account. En je kunt niets anders dan een foto uploaden, andere mogelijkheden heb je niet! En als je dat gedaan hebt, krijg je deze melding:Uit commentaren heb ik begrepen dat het in enkele gevallen wel tot 2 maanden(!) heeft geduurd en ze de blokkade eerst hebben opgeheven na uitdrukkelijke klachten via het klachtenformulier, maar ook uiteindelijk via een verspreiding via Twitter.
Bij mij duurde het niet zo land; vanmorgen 17 juni 2018 is mijn account weer vrijgegeven; nu heb ik er twee (want inmiddels had ik, met het oog op die onzin van FB ale een nieuwe aangemaakt en mij weer aangemeld bij de groepen). En ja hoor, vanavond werd mijn tweede account getroffen door de "beveiligingsrage" van FB: ook nu weer een foto oploaden. Ben benieuwd hoe lang het deze keer duurt :-)

Kijk, ik heb zelf een aantal regels voor mij opgesteld bij het gebruik van sociale media.
1. ik zet niet mijn hele doopceel op mijn pagina;
2. ik gebruik wel mijn echte naam en zet inderdaad een recente foto in mijn profiel;
3. ik geef niet aan in welke stad ik woon, maar wel tenminste één (oude) werkgever.
Op die manier kan Facebook je niet betichten van een valse account, één van de redenen om jouw account te blokkeren.Na lang speurwerk en het doorlopen van klachten van mensen wier Facebook account was geblokkeerd heb ik kunnen vaststellen dat mijn account werd geblokkeerd omdat ik teveel links naar deze website plaatste. Dat was kennelijk voor de kunstmatig intelligente machine van Facebook voldoende reden om de blokkade in te stellen. Leuk om te weten dat ook het account van de  hulpbisschop Mgr. Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam hetzelfde lot trof om dezelfde reden. Dan maakt FB dus géén onderscheid in de aard van de links, alleen het aantal telt.

Vandaag (17 juli 2018) weer een nieuw fenomeen: al mijn berichten worden binnen een minuut gewist. Reageer ik op een bericht dan verschijnt die wel maar als ik het bericht wil wijzigen zegt ie "kan bericht niet wijzigen; het bericht is misschien gewist." en als ik dan op refresh druk is het bericht inderdaad verdwenen. In de telling ("nog 3 opmerkingen weergeven") staat hij wel als bericht, maar hij komt niet meer voor in de lijst. Internet en Facebook helpt me niet verder.
De oorzaak is gevonden en deze keer was Facebook niet de boosdoener, maar Google. Ik werd gevraagd de nieuwste update van Google Chrome te installeren en dat heb ik braaf gedaan. Kennelijk zat daar een bug in , want sindsdien kon ik geen berichten meer plaatsen op Facebook. Twee dagen later is dat door Google hersteld en sindsdien werkt het allemaal weer. Je kunt ook de verkeerde de schuld geven!

De lijst wordt langer! Vandaag (25 januari 2019) kreeg ik deze melding van onze "vrienden" van Facebook:

en dat sloeg op dit bericht:


Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt??

Mijn advies:

Leg jezelf beperkingen op in het aantal opmerkingen en zorg dat je niet "spammer"wordt aangemerkt!  Bedenk dat FB ogenschijnlijk om niets jouw account kan blokkeren. Laat daarom tijd verstrijken tussen je berichten. Voorkom dat je vaak identieke inhoud in meerdere groepen of pagina’s tegelijkertijd plaats. Als Facebook merkt dat je overal dezelfde inhoud deelt, is de kans aanzienlijk dat je op den duur als spammer wordt beschouwd. En je dan wordt je onherroepelijk geblokkeerd. Houd als stelregel aan dat je minimaal 5 minuten wacht als je dezelfde inhoud op meerdere plekken plaatst.

Ik ben er helaas nog niet achter bij welk aantal geplaatste links - ook niet bij benadering - Facebook je als spammer ziet. Het onderzoek gaat door en als er iemand is die mij op dit punt kan helpen, graag.

laatstelijk gewijzigd: 25 januari 2019
Pagina gemaakt met Bluegriffon onder Linux Mint
<terug naar Top>