Vuilwatertank

De vuilwatertank is het rioolputje van de camper; al het gebruikte water wordt hierin verzameld en qua omvang is die meestal iets kleiner dan de schoon-watertank. Logisch, want een deel van het schoon water verdampt bij het koken of wordt gewoon geconsumeerd. Vooral in de zomer en onder het rijden wil het wel eens gebeuren dat je de vuilwatertank ruikt: een echte rioollucht komt dan de camper binnen. De afvaltank verzamelt vooral afwaswater en handenwaswater. Afwaswater koelt af laat vet- en voedselresten achter op de wand. Bij het handenwassen zal zeep met kalk en huidsmeer reageren tot wat de Engelsen “soapscum” noemen. Deze vervuiling plakt aan de wanden en gaat rotten. Dit geeft uiteraard een erg smerige geur.

Stankafsluiters in de afvoer

In alle vuilwater-afvoerleidingen zitten in de camper zogenaamde stankafsluiters, net zoals bij jou thuis. Daar zitten de bekende sifons in de afvoer, maar bij een camper is meestal voor dergelijke stankafsluiters geen plaats. In campers zitten daarvoor in de plaats kleine sifons, meestal verwerkt in de aansluiting, zoals je kunt zien op de foto hiernaast. Het principe is heel eenvoudig: doordat er een beetje water in blijft staan, wordt de afvoerbuis naar de vuilwatertank afgesloten en kan er geen rioolgas naar binnen. Wanneer dit laagje water er niet meer is, bijvoorbeeld omdat de afvoer gedurende langere tijd niet meer is gebruikt hetgeen bij de douche nog wel eens voorkomt, dan heeft het rioolgas een vrije doorgang naar het binnenste van de camper.

Ook kan het voorkomen dat je bij het legen van de afvaltank het water uit de sifon trekt. Dit is dan een teken dat het ontluchtingspijpje van de afvaltank verstopt zit.

Wat kun je er aan doen?

De oplossing is heel simpel: giet een beetje slaolie in de afvoer (wastafel, douchebak en aanrechtbak) en jouw probleem is (tijdelijk) opgelost. Slaolie verdampt niet en als je gaat douchen loopt de slaolie de vuilwatertank in. Wij zelf doen meestal de rubberen afsluitdop op de afvoer in de douche. Deze sifon is nog kleiner dan die bij de wastafel of het aanrecht en daardoor veel sneller “uitgedroogd” Mocht jouw ontluchtingspijpje verstopt zitten dan zou je kunnen proberen om deze weer vrij te maken. Meestal is die echter onder de camper heel moeilijk te bereiken: hij zit uiteraard aan de bovenkant van de afvaltank, meestal tegen de vloer van de camper aan.

En als in mijn camper geen stankafsluiters zitten?

Sommige camperbouwers besparen zoveel op kosten dat ze de inbouw van slechts enkele euro’s kostende stankafsluiters achterwege laten, terwijl ze wel een meerzone-klimaatbereik inbouwen waarbij de temperaturen in de cabine, het woongedeelte en het achterste slaapgedeelte apart geregeld kunnen worden! Mocht dat bij jou zo zijn, dan kun je overwegen om die sifons bij wastafel en aanrecht alsnog in te bouwen. Bij de douche is dat meestal veel moeilijker, omdat je daarvoor de gehele douchebak moet uitbouwen.
Mocht je voor de inbouw van sifonnetjes te weinig ruimte hebben, dan zou je ook kunnen overwegen om een gedeelte van de afvoer te vervangen door een iets langere flexibele slang en die in een bocht te leggen. Daardoor zal er in de slang altijd water blijven staan en die werkt dan als stankafsluiter.

Schoonmaken/reinigen van de vuilwatertank

Net zoals je ook de schoon watertanks reinigt, moet je ook de vuilwatertank reinigen. Dit laatste hoeft uit de aard der zaak niet zo heel secuur. Je kunt de vuilwatertank op dezelfde manier reinigen met citroenzuur of steradent tabletten (zie daarvoor de pagina over de drinkwatertank). Er zijn ook camperaars die een fles azijn of dikke bleek (chloorhoudend bleekwater) door de gootsteen gieten en daar een scheut afwasmiddel bij doen. Daar moet je erg mee oppassen: jouw vuilwatertank kan daar wel tegen maar sommige (rubberen) verbindingen in de afvoerleidingen vinden dat minder plezierig.
Wat je daarentegen wel kunt doen: koop een pakje biotex blauw, neem een kopje vol en los die op in een bak water. Die giet je vervolkgens in de gootsteen en je giet daar, vlak voordat je een eind gaat rijden, een emmer water bij. Of je neemt twee vaatwastabletten, los die op in heet water en gooi het door de gootsteen in de vuilwatertank; nog een emmer water erbij voor meer volume. Door het rijden schudt het water in de vuilwatertank tank en zo reinigt de biotex/vaatwastablet de tank. Eenmaal op de plek van bestemming loos je de vuilwatertank. En tot slot: het zal Thetford niet zijn die een speciaal middel “Cassette Tank Cleaner” op de markt heeft gebracht. Die zien overal geld in, maar je mag het natuurlijk proberen voor €6,95 per liter.
Tot slot: er is ook een biologisch product, bestaande uit bacteriën. Roebic vuilwatertank behandeling bestaat uit verschillende bacteriën die samengesteld zijn om zeep-, vet- en voedselresten in een bewaartank versneld af te breken, dit voorkomt verstoppingen en vieze luchtjes. Roebic Holding Tank Treatment is speciaal ontwikkeld voor gebruik in een kleine vuilwatertank, van bijvoorbeeld een camper, caravan of boot, die is aangesloten op een douche of normale afvoer. Met één fles van € 21,95 en een vuilwatertank van 80 liter kun je 7 maal jouw tank behandelen, zodat de kosten € 3,- per behandeling zijn. Te verkrijgen via onder andere Dutch Water Tech

(Oorspronkelijk opgesteld 6 juni 2019) Laatstelijk gewijzigd: 24 augustus 2023