Vuilwaterafvoer elektrisch

De vuilwatertank van jouw campers moet je regelmatig legen. Vooral wanneer het warm is in de zomer is het aan te raden om dat regelmatig te doen om vervelende geurtjes te voorkomen. Bovendien, mijn afvaltank heeft een inhoud van 122 liter en dus zeul ik, als die helemaal vol, dik 120 kg meer de berg op. Vaak is het openen van de afsluiter onder de tank een vervelend klusje. En sinds we een chassis-fietsendrager hebben kan mijn eega niet meer bij de hendel van de afsluiter, tenzij ze echt op de grond gaat liggen. Dat was voor mij het moment om na te gaan denken over een elektrisch bedienbare oplossing, zeg maar een afstandsbediening voor de afvoerklep van de vuilwatertank. En daarbij gaan de gedachten natuurlijk onmiddellijk uit naar een elektrisch bedienbare afsluitklep.

Twee soorten elektrisch bedienbare afsluitkleppen

Nu blijken er twee soorten elektrisch bedienbare kleppen te bestaan: de magneetklep, ook wel magneetventiel genoemd, en de elektrische kogelkraan. Magneetventielen voldoen echter niet, omdat die alleen bedoeld zijn voor schone vloeistoffen, zonder verontreinigingen met vaste stoffen; een simpel rijstkorreltje in het vuilwater kan er al voor zorgen dat jouw magneetventiel niet meer afsluit. Daarom komen we uit bij de elektrsche kogelkraan. De kogelkraan bevat een doorboorde kogel welke rond haar as kan draaien. Als het gat in de leidingrichting wijst kan het water wegstromen. De elektrische kogelkranen bevatten een kleine elektromotor om de kogel te roteren.

De meeste elektrische kogelkranen gebruiken de elektromotor zowel voor het openen als sluiten. Veergesloten kogelkranen bestaan ook en sluiten (of openen) automatisch zodra de elektrische voeding wordt afgesloten. Luxere uitvoeringen hebben vaak een visuele positie-indicator en de mogelijkheid tot handbediening.
Er bestaan verschillende elektrische schema’s voor het aansturen van de actuator. Een 2-punt sturing (ook wel Open-Dicht of Aan-Uit schakeling) gebruikt, naast de voedingsdraden, één stuurdraad. Zodra de stuurdraad bekrachtigd wordt, opent het ventiel elektrisch. Als de stuurdraad onbekrachtigd is, sluit het ventiel (elektrisch of door middel van een veer). Een 3-punt sturing gebruikt twee stuurdraden: één voor het roteren van de kogel linksom, en één voor het rechtsom roteren van de kogel.

Behoud de handbedienbare schuif

De verleiding is groot om voor de inbouw van de elektrische kogelkraan gebruik te maken van de uitgang van de huidige schuifklep; dan hoef je geen extra uitgang te maken. Wij hebben dat niet gedaan, omdat we, naast de elektrisch bedienbare klep, ook nog steeds een handbediende klep willen hebben. Mocht er iets mis gaan met de elektrische klep dan kunnen we altijd nog ons vuilwater lozen op de bekende handbediende manier.

Installatie van de elektrische afvoer

De kogelkranen zijn te koop in uitvoeringen vanaf een halve inch diameter tot wel 4 inch. Voor ons doel is een kraan van 1 inch (kogel van 25,4 mm) uitermate geschikt, temeer omdat de binnendiameter van de aansluiting naar de kraankogel toe dan 32 mm is (31,8 om precies te zijn), een maat die voor afvoeren veel wordt gebruikt in de bouwmarkten. Je hebt dan te maken met standaard-maten en dat verruimt de keuze enorm.

We maken de afvoer daarom in 32 mm uitvoering met een tankdoorvoer (40×32), en afvoerbuis met een lengte afhankelijk van type camper en plaats van de vuilwatertank en de nodige 90⁰ bochten De pvc-afvoerpijp past, door de inwendige draad net niet op de kogelkraan (D25 met een inwendige maat van 31,8 mm), maar als je de pijp even met een brander warm maakt draai hem moeiteloos in de kogelkraan (het messingdraad “freest” dan als het ware draad in de pvc) en zit dit ook nog een waterdicht en muurvast.

Tot slot de kogelkraan zelf. Ik heb gekozen voor het type met een driepunts elektrische aansturning, waarbij één draad de kraan open zet en een andere de kraan weer sluit. De derde is de gezamelijke nul-draad. Door een tuimelschakelaar op het dashboard (en eventueel een parallel-schakelaar op het besturingspaneel) zet je de kraan open of dicht. Alle elektrische kranen onderbreken zelf de spanning als ze de gewenste stand bereikt hebben. Desalniettemin heeft mijn schakelaar een middenstand, waarbij de kraan spanningsvrij wordt gemaakt.

Tot slot:

Voor het geval de loosplek niet makkelijk bereikbaar is heb ik een afvoerslang bij me van 2 meter met aan één eind een koppelstuk van pvc gelijmd.die ik op de afvoer kan bevestigen. Deze slang zit opgeborgen in een pvc koker van 50 mm met schroefdop, welke koker onder het chassis hangt. Op die wijze kan ik het vuilwater altijd op de bestemde plek krijgen.

laatstelijk gewijzigd: 16 noveber 2018