Tolheffing in Europa

Als je door Europa rijdt over snelwegen met jouw camper krijg je er mee te maken: tolwegen en de tarieven voor het gebruik daarvan. Wijzelf mijden tolwegen als het even kan, maar soms …….. In Italië bijvoorbeeld zijn de SS-wegen (Strada Nationale, wat wij Nationale wegen of Route National noemen) soms zo slecht dat je al snel kiest voor een tolweg.

De verschillen in systeem

En Europa is hier nog lang niet één: elke land heeft zijn eigen systeem (of soms zelfs meerdere systemen zoals Portugal), zijn eigen klasse-indeling en heel verschillende tarieven. Daarom deze pagina waarbij je in één oogopslag ziet waar je aan moet voldoen.

Onder Systeem wordt verstaan bij:
Traject: afrekening per kilometer per klasse
Vignet: aanschaf van een vignet voor een bepaalde periode, ongeacht aantal kilometers

Vignet

Box

Wanneer niets genoemd over de manier waarop je een vignet kunt kopen, dan is dat altijd aan de grens of bij grote tankstations net vóór de grens.

Bijzonderheden Go-Box:

Speciaal voor de campers zwaarder dan 3500 kg laadvermogen is er de Go-Box ingesteld. Deze kunnen je lenen bij de grote tankstations en je zet er tevoren een bedrag op zodat de tol daarit kan worden gedekt. Als je hem weer inlevert krijg je het restant tegoed terug. Maar ……. heel veel mensen vergeten dat de geheven tol ook afhankelijk is van de Euro-klasse van jouw camper. In Oostenrijk bijvoorbeeld valt het voertuig met een Euro-norm 1, 2 en 3 in de hoogste categorie en Euro VI in de laagste. Die Euronorm moet in de Go-Box worden aangegeven (dat meestal het tankstation voor jou doet aan de hand van de door jou verstrekte gegevens), maar dat moet je nog wel met documenten aan de bevoegde autoriteit bevestigen (een pdf van het kenteken bijvoorbeeld). Vergeet je dat, dan kun je een boete van € 240,- tegemoet zien.
Ben je Oostenrijk weer uit en heb je jouw Go-Box niet meer nodig, dan kun je hem terugsturen, maar ik denk dat je nog wel tevoren wilt weten hoveel tegoed er nog op jouw box staat. Dit kun je zien als je de Asfinag-app op jouw mobiele telefoon installeert.

De systemen per land

Tolplicht (vignet of traject) alléén als je over auto(snel)wegen rijdt; indien ook voor Nationale wegen (Route National) dan wordt dit extra vermeld.

Bulgarije
Systeem: Vignet voor het gehele wegen-net
Categorie: 3 ongeacht TMM met of zonder aanhangwagen
Tarief: voor een week: € 8,- voor een maand: € 15,- voor een kwartaal: € 28,- voor een jaar: € 50,-

Frankrijk
Systeem: Traject
Eerste poortvrije traject is in gebruik genomen op de A79, 88 kilometer lang, van Montmarault (Allier) naar Digoin (Saône-et-Loire). Betaling via internet binnen 72 uur, anders € 90,- boete oplopend naar € 375,-
Categorie: <3500 en <3.0 m hoog: categorie 2 >3500 of >3.0 m of 3 assen: categorie 3
Tarief: berekenings module Michelin, Betaling kan elektronisch

Griekenland
Systeem: Traject
Categorie: klasse 3 voor kampeerwagens
Tarief: berekening via site, betaling uitsluitend contant!

Hongarije
Systeem: Vignet
Categorie: Klasse D2 (ongeacht gewicht)
Tarief: week: € 23,-,maand: € 31,-, jaar: € 136,-
Tolheffing is elektronisch, vignet ook. Kun je hier regelen

Ierland
Systeem: Traject
Categorie: Klasse 1 (auto’s/vrachtauto’s) Op de volgende snelwegen is tol verschuldigd: M1, M3, M4, M7 en M8.
Tarief: Pas op: de ringweg M50 in Dubin is elektronische tol (met camera’s). Betalen € 3,10 per keer via deze site binnen één dag; laat je dat na dan volgt boete van € 35,-

Italië
Systeem: Traject
Categorie: Klasse B ongeacht TMM, Klasse 3 met aanhanger
Tarief: € 0,08 tot € 0,10 per km, € 0,11 tot € 0,14 per km, Betaling kan elektronisch
Pas op: als je voor de slagboom staat en je doet er langer over dan 5 seconden om te betalen (of jouw pas wordt niet herkend) dan gaat de slagboom wel open, maar heb je géén bonnetje. Je hebt dan nog 2 dagen om te betalen; doe je dat niet dan krijg je – soms tot wel 2 jaar later! – een brief van NiVi (het Italiaanse “staats” incasso-bureau) om het alsnog te betalen, inclusief administratiekosten en boete.(zie copy brief hiernaast)

Kroatië
Systeem: Traject
Categorie: Klasse II
Tarief: berekening via site

Noorwegen
Systeem: Traject
Catgeorie: één klasse voor alle voertuigen op 3 of meer wielen
Tarief: Je wordt gefotografeerd en krijgt 3 maanden later de getotaliseerde rekening thuis; kan ook via elektronisch kastje (Easy-Go, BroBizz of BroPass)

Oostenrijk
Systeem: Vignet
Categorie: Motorvoertuigen <3500 kg en > 3500 kg (Pas op: kenteken 1e maal afgegeven in 2024 of later is niet MTM van toepassing maar Technisch Maximala Massa, f1 op je kenteken!!)
Tarief: 10 dagen: € 9,20, 2 maanden: €26,80 Motorvoertuigen >3500 kg: Go-box (elektronische registratiekastje) verplicht. De GO-Box wordt verstrekt door wegbeheerder ASFINAG (asfinag.at). Hij kost eenmalig € 5 (administratiekosten). Op de kaart moet vervolgens een tegoed geladen worden van minimaal € 75 en maximaal € 500. Het tegoed is maximaal 2 jaar te gebruiken. Wie na gebruik de box terugstuurt naar ASFINAG, krijgt het niet gebruikte tegoed terug.

Polen
Systeem: Traject
Categorie: campers <3500 kg, boven >3500 kg: Viabox
Tarief: berekening via site, Betaling via tolpoortjes of met Viabox. Zware voertuigen (>3500 kg) kunnen niet aan tolpoortjes betalen, maar hebben ViaBox nodig.

Portugal
Systeem: Traject
Categorie: Klasse 2 ongeacht TMM
Tarief: Verschillende soorten tolwegen, met en zonder tolpoortjes, met elektronische registratie enz. Vijf (!) mogelijke wijzen van betaling:

  • tolbadge van de ANWB
  • Easytoll voor 60 dagen (registratie van creditcard aan de grens!)
  • Tollcard: prepaid smartcard
  • Toll Service (drie-daags ticket)
  • Via Verde Vistors (soort Go-box) elektronisch kastje
    Zie verder deze site

Roemenië
Systeem: Vignet ook op S en N-wegen
Catgeorie: Categorie A ongeacht TMM
Tarief: 7 dagen: € 3,-, 30 dagen : € 7,-, 90 dagen: € 13,-, jaar: €28,-

Servië
SYsteem: Traject
Categorie: Klasse 3
Tarief: berekening via site

Slovenië
Systeem: Vignet
Categorie: Klasse 2B:<3500 Vignet, Klasse 3: >3500 kg: DarsGo
Tarief: week: € 30,-, maand: € 60,- Voor Darsgo zie site DarsGo

Spanje
Systeem: Traject
Categorie: Klasse 1 (legeros) ongeacht TMM, Klasse 2 met aanhanger
Tarief: berekening via website, Betaling kan elektronisch

Tsjechië
Systeem: Vignet
Categorie: <3500 kg: vignet, >3500 kg: Box
Tarief: 10 dagen: €12,-, maand: € 17,-, jaar: € 59,-, Voor Box zie deze site

Verenigd Koninkrijk
Systeem: Traject
Categorie: aparte klasse voor kampeerwagens en vrachtauto’s
Tarief: Er zijn maar een paar autosnelwegen ook tolweg (M4, M6 en M48). Verder tol bij sommige bruggen en tunnels.

Zwitserland
Systeem: Vignet
Categorie: <3500 kg: Vignet, > 3500 kg: Schwerverkehrsabgabe (Zie kaartje)
Tarief: Prijs: CHF 40,- voor één jaar (14 maanden!), Knipkaart voor een maand aaneengesloten, 10 dagen naar keuze, kwartaal of jaar.

De Franse categorie-indeling:

Voor de categorie-indeling zie hier. Er heerst veel misverstand over de klasse-indeling bij campers met een TMM >3500 kg. De Franse klasse-indeling is hier heel duidelijk in: klasse 3 geldt voor voertuigen op 2 assen met een hoogte groter dan 3 meter òf een TMM > 3500 kg. En ik weet ook wel dat bij de tolpoortjes alleen hoogte en assen worden gemeten, dus ben je lager dan 3 meter (waarbij imperiaal, dakkoffer, schotel niet meetellen) maar heb je een laadvermogen groter dan 3500 kg dan wordt je aangeslagen voor categorie 2. In dat geval zou je moeten melden dat het fout is (maar dat doet niemand). Zou je nadien worden betrapt, dan is de boete € 22,- ongeacht het afgelegde traject (prijspeil 2019)

Elektronische betaling

Voor elektronische betaling bestaan er elektronische kastjes waarbij het tarief automatisch van jouw credit-card wordt afgeschreven. Er zijn drie varianten:
1.voor Spanje en Frankrijk Bip&Go ,
2. voor Spanje, Frankrijk en Portugal Bip&Drive en
3. voor Spanje, Frankrijk, Portugal, Kroatië, Italië en Oostenrijk: Maut1.de (deze is bovendien beschikbaar voor voertuigen zwaarder van 3,5 t of hoger dan 3 meter)
Maar pas op: ben je boven de 3.00 m door jouw airco of schotel en zou je dan, zonder die opbouw onder de 3m hoog zijn, dan kun je Bip&Go/Bip&Drive NIET gebruiken: die geeft jou nl dan Classe 3 en betaal je het tarief voor die klasse, die je niet kunt terugdraaien. Dat wordt dan extra duur; als voorbeeld: op het traject Nancy-Lyon betaal je € 50,- meer dan nodig is.
De ANWB geeft daarnaast twee soorten tolbadges uit: één voor Frankrijk, Spanje en Portugal en één voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Je moet lid zijn van de ANWB om hier gebruik van te kunnen maken.

(Oorspronkelijk opgesteld 17 juni 2019) Laatstelijk gewijzigd: 29 februari 2024