Starlink

Embedded photo Tweakers

Er zijn een paar bedrijven die internet via een satelliet-systeem aanbieden, waarbij die satellieten in een lage baan om de aarde draaien om de verbindings-snelheid (latency) te bekorten. Het Starlink-netwerk van SpaceX is hier een van de bekendste van. Elon Musks ruimtebedrijf heeft hiermee als doel om de winst uit het satellietinternet te investeren in de plannen om uiteindelijk naar Mars te gaan. Om onze aardkloot te dekken heeft Starlink wel 35.000 satellieten nodig en inmiddels zijn er nog maar 12.000 gelanceerd, maar toch kunnen we in Europa al van deze optie gebruik maken. In die lage baan hebben satellieten een beperkte levensduur, omdat ze door de wrijving van de atmosfeer langzaam terug naar de aarde vallen. Daarom zijn ze uitgerust met kleine stuurrakketten die om de zoveel tijd een kleine koerscorrectie uitvoeren. De brandstof daarvoor is natuurlijk eindig en uiteindelijk vallen de satellieten terug naar de aarde. Volgens Starlink zal de hele satelliet hierbij opbranden in de atmosfeer, waardoor er geen stukken op aarde kunnen neervallen en er dus geen gevaar is voor mensen. De geschatte levensduur van een Starlink-satelliet is vijf à zeven jaar.

De set

Een hele set van Starlink bestaat uit een schotel (Dishy genaamd), een voedingsadapter van 180 Watt en een modem-router.
Dishy is een phased array antenna, die opgebouwd is uit een heleboel kleine antennes. Bij installatie wordt de ingebouwde motor gebruikt om het geheel zo gunstig mogelijk te positioneren en vervolgens kan de richting waarin de antenne zendt en ontvangt, digitaal aangepast worden door de timing van de verschillende kleine antennes te variëren. Zo kan Dishy overschakelen van satelliet naar satelliet terwijl die overvliegen, zonder dat de schotel fysiek hoeft te bewegen. Starlink gebruikt een enkele utp-kabel voor zowel communicatie als stroomtoevoer, die aangesloten wordt op de meegeleverde voedingsadapter. Deze adapter levert maximaal 180W.
De meegeleverde router van Starlink is wat simpel uitgevoerd. Hoewel het apparaat op OpenWRT is gebaseerd, kun je als gebruiker niet bij een beheerinterface komen. De instelmogelijkheden beperken zich tot het kiezen van een ssid en het bekijken van verbonden clients. Ook zit er slechts een enkele utp-poort op voor het bedraad aansluiten van apparaten, maar daar kun je natuurlijk altijd een switch tussen hangen.

Nadelen

Net zoals bij elke satellietschotel het geval is, is het belangrijk dat de schotel op een plek staat met zo min mogelijk objecten in de buurt die het signaal kunnen verstoren. Nadat Dishy aangesloten is, zal hij de omgeving in kaart brengen en met de app kun je vervolgens kijken hoeveel storende obstructies er zijn en zo nodig een betere plek uitzoeken. De kwaliteit van de verbinding valt of staat hierbij. Ben je bijvoorbeeld omringd door bomen, dan is de kans groot dat je geen goede verbinding kunt opzetten.
Heb je eenmaal een stabiele verbinding dan zal die dat ook blijven; tijdens een langdurige test van Tweakers bleek de gemiddelde bandbreedte uit te komen op 150 Mbit download en 20 Mbit upload.
Een echt nadeel (vind ik) is dat je bent overgeleverd aan een commerciële partij voor jouw verbinding en dan ook nog eentje die niet onderworpen is aan enig staatstoezicht en waarvoor géén prestatienormen gelden. Daar heeft Oekraïne last van gehad in haar oorlog met Rusland. Tot slot de kosten: op dit moment (mei 2024) kost een set (Dishy, voedingsadapter en modem) € 359,- en de maandelijkse abonnementskosten bedragen € 59,- .

Energieverbruik

Volgens opgave van Elon Musk bedraagt het stroomverbruik gemiddeld 1170 Wh per dag en heb je 230V nodig voor de voeding. Je kunt – als je handig bent – het geheel ombouwen naar 12V door een Yaosheng 120W POE inverter in combinatie met een router toe te passen, maar dan bedraagt het gemiddeld energieverbruik nog steeds 900 Wh per dag.
Zou je dat in Nederland off-grid willen (want waarom zou je aan de paal willen gaan staan alléén voor het hebben van internet?) dan zul je jouw installatie aardig moeten verzwaren: alléén al voor de Starlink heb je dan 600 Wp aan zonnepanelen nodig; tel daar nog 300 Wp bij op voor normale verbruik voor jouw waterpomp, verlichting, TV, opladen van smartphone, laptop, tablet e.d. en je komt op een totaal aan zonnepanelen van 900 Wp met een daarbij behorende 240 Ah AGM/GEL accu (totaal gewicht 60 kg aan zonnepanelen en 65 kg voor de accu, samen 125 kg). Je kunt het gewicht verlagen door een 140 Ah LiFePO4-accu te nemen in plaats van de AGM, maar dat maakt het kostenplaatje aanzienlijk duurder.

(Embedded foto van Lorjorexplore.com
Nieuwste ontwikkelingen

Voor de eerste keer heeft SpaceX enkele officiële afbeeldingen onthuld van de Starlink Mini-schotel, die volgens CEO Elon Musk over een paar maanden zal arriveren.

Afgelopen weekend bracht het bedrijf een update uit voor de Starlink-app, die naar verluidt een pagina bevat voor het aankomende product. Oleg Kutkov, een ingenieur in Oekraïne, zei dat hij de update kon decompileren om de officiële afbeeldingen van de Starlink Mini-schotel te ontdekken.

De afbeeldingen bevestigen dat het Mini-model een kleinere, meer draagbare versie zal zijn van de huidige V4-standaard Starlink-schotel. Beide apparaten zijn voorzien van een standaard. Volgens FCC-documenten zou de Mini Dish echter ongeveer zo groot moeten zijn als een Apple MacBook.

SpaceX-CEO Elon Musk gaf ook commentaar op de afbeeldingen en plaatste in een tweet dat hij het apparaat al gebruikt. “Ik heb het zojuist opgezet en schrijf dit bericht door de ruimte”, schreef hij. “Duurde minder dan 5 minuten. Makkelijk mee te nemen in een rugzak. Dit product zal de wereld veranderen.”

In een andere tweet onthulde hij ook dat de Starlink Mini-schotel “ongeveer de helft van de prijs van de standaardschotel” zal kosten, wat een prijskaartje van $ 250 tot $ 300 suggereert. In de VS verkoopt het bedrijf momenteel de grotere standaard V4-schotel voor $ 499, na een prijsverlaging van $ 100 vorige week.

Energieverbruik Mini en prestaties

Over vermogen gesproken: een van de meest voorkomende vragen over de Mini is hoeveel hij nodig heeft. De Gen 2 en Gen 3 Standaard schotels verbruiken respectievelijk ongeveer 50 en 75 watt. Starlink Mini verbruikt veel minder, met een gemiddelde van 25 watt, met een piek tot 60 watt onder bepaalde omstandigheden. Dat is geweldig nieuws voor mensen met kleinere batterijsystemen. De Mini zal ongeveer de helft van de kracht van de Gen 2 Standard Actuated gebruiken. Door de sneeuwsmeltfunctie uitgeschakeld te houden, kun je de efficiëntie nog verder verbeteren en zou je tot een gemiddelde energieconsumptie van 25W per uur kunnen komen; daarmee gaat het daggemiddelde naar beneden van 1180 Wh naar 600 Wh

De andere vraag is de prestatie. Musk gaf hier een glimp van door een snelheidstestscore te posten waaruit bleek dat zijn Starlink Mini-schotel hem een ​​downloadsnelheid van 100 Mbps en een uploadsnelheid van 11,5 Mbps bood, terwijl hij een relatief lage latentie van 23 milliseconden handhaafde. Dit suggereert dat de Mini-schotel lagere downloadsnelheden zal bieden in vergelijking met een gewone Starlink-schotel, maar voldoende om aan de dagelijkse internetbehoeften te voldoen, inclusief 4K-streaming.

Wel jammer is dat de WiFi in de Mini zelf is ingebouwd en die op 5Ghz slechts een bereik heeft van 112 m². Moet je de dish wat verder weg van jouw camper zetten dan heb je een belabberde WiFi-verbinding in de camper zelf. Ik ben benieuwd wat de eerste tests daarvan door Tweakers oplevert!

Oorspronkelijk opgesteld: 18 juni 2024


Opm.: Zou Musk de Clark Belt gebruiken om zijn satellieten te plaatsen, dan zou hij met een veel minder aantal kunnen volstaan. De Clark Belt heeft echter voor internetverbindingen één heel groot nadeel: de latency kan dan door de signaalafstand van 76.000 km niet onder 240 msec komen en dat is voor veel verbindingen onaanvaardbaar.