Mijn camper is een old-timer

Is jouw camper 30 jaar of ouder? Dan sta je te boek als oldtimer en dat heeft een drietal specifieke voordelen. Ik zet ze even (voor de Nederlanders) op een rijtje:

 • wegenbelasting: Is jouw camper ouder dan 40 jaar (!!) dan krijg je automatisch vrijstelling van de wegenbelasting.
 • verzekering: eigenaren van oldtimers gaan heel voorzichtig met hun bezit om, krijgen weinig ongelukken en veroorzaken ook zelf weinig schade. Dat zie je terug in de premie. Ter indicatie: een oltdtimer-verzekering all-risc (volledig casco in verzekeringstermen of voor de Belgen Omnium) voor een camper van 30 jaar oud en met een waarde van € 20.000,- kost zonder bonus-malus-korting € 676,00 per jaar (stand 10 december 2018) Zie onder andere De Oldtimerverzekering
 • Meldt jouw camper aan bij de FIVA, de Fédération Internationale des Véhicules Anciens. De vereisten voor het verkrijgen van het lidmaatschap zijn:
  camper moet tenminste 30 jaar oud zijn;
  bewaard blijven in de originele conditie
  mag niet voor het dagelijkse woon-werk verkeer worden gebruikt
  en die mitsdien behoort tot het technisch en cultureel erfgoed.

Een oldtimer-camper mag in de meeste landen de binnensteden in, ook al geldt daar een milieuzone. De gedachte daar achter is: het zijn er zo weinig dat die campers niet bijdragen aan de milieuverontreiniging, vergeleken bij de rest van het wagenpark. Kijk wel even tevoren na welke specifieke regels daarvoor gelden in het land dat je gaat bezoeken.

laatstelijk gewijzigd: 4 januari 2018