Joyne versus CanalDigitaal

Sinds 2017 is er op de satelliet-markt een tweede provider bij naast Canal Digitaal: Joyne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee, zowel wat betreft aanbod, prijs als ontvangstmogelijkheden. Om een eventuele keuze wat makkelijker te maken heb ik dat hier op een rijtje gezet. Zelf ben ik zeer onlangs (1 juni 2020) overgestapt naar Joyne na vanaf 2007 een abonnement te hebben gehad bij CanalDigitaal, maar dit heeft hier geen enkele rol gespeeld.
Na het faillissement van Joyne heeft CanalDigitaal de uitzendrechten overgenomen tot 1 juni 2021. Vanaf die datum worden geen uitzendingen meer verricht en hebben Nederland en België nog maar één provider: CanalDigitaal/TVVlaanderen.

Joyne ontvangst-set

Joyne is de nieuwe Nederlandse aanbieder van digitale radio en televisie via de satelliet. Om het Joyne pakket te kunnen ontvangen heb je naast een schotelset een Joyne CA Module nodig, kortweg aangeduid als CAM. Deze module kun je gebruiken in een televisie of satellietontvanger welke geschikt is voor ontvangst van satelliettelevisie (DVB-S2) én is voorzien van een CI of CI+ module-ingang.

De Joyne CA Module is alleen te koop bij Joyne dealers in het land en heeft een adviesprijs van € 89,- Jouw Joyne verkoper/installateur kan je tevens helpen met, en advies geven over, installatie van de CA Module in jouw bestaande digitale satellietontvanger. Zodra de module op de juiste manier is geplaatst in jouw televisie of digitale satellietontvanger kun je jouw abonnement online activeren via ‘Mijn Joyne’.

Canal Digitaal ontvangst set

Bij Canal Digitaal worden de eigen ontvangers/decoders geleverd bij een 2-jarig abonnement. Tegenwoordig heeft Canal Digitaal ook een eigen CA module en zijn ze van de smart-card afgestapt. Je moet dus ook bij Canal Digitaal als nieuweling een TV of een ontvanger/decoder hebben met een CI-ingang. Deze module kun je gebruiken in een televisie of satellietontvanger welke geschikt is voor ontvangst van satelliettelevisie (DVB-S2) én is voorzien van een CI of CI+ module-ingang. De laatste jaren biedt CanalDigitaal daarnaast ook nog decoder aan met een ingebouwde smartcard; daar heb je dus geen module of aparte smartcard meer voor nodig, maar je zit dan wat betreft jouw ontvanger wel vast aan CanalDigitaal.

Joyne satelliet footprint en ontvangst

Joyne straalt uit via de Eutelsat satelliet op 9 graden oost. Deze satelliet heeft een zeer goede footprint (het gebied waarbinnen de satelliet is te ontvangen). Een heel groot voordeel van deze satellietpositie is dat je met een kleine satellietschotel (vanaf 45cm) in heel West-Europa het radio en televisieaanbod van Joyne kunt ontvangen, maar ook in Spanje, Griekenland (beide met een 50 cm schotel) en Portugal (65 cm schotel). Zelfs in het noorden van Marokko, het westen van Turkije en op de Noordkaap is Joyne nog met een 85cm schotel te ontvangen.

Canal Digitaal footprint en ontvangst

Canal Digitaal straalt uit op de Astra 3 satelliet. Deze satelliet heeft bijna de kleinste footprint van alle Astra satellieten. Wil je tot ongeveer eenzelfde ontvangst komen als bij Joyne, dan zul je al naar een schotel toe moeten van 150 cm, waar een 85 cm (in Noord-Europa) bij Joyne toereikend is. En in sommige delen van Europa (NoordScandinavië) is Astra3 al helemaal niet meer te ontvangen en zul je het dus zonder TV-ontvangst moeten doen.

Ter vergelijking: links de footprint van Astra 3, rechts die van Eutelsat 9.

Vergelijkend zender-aanbod en prijs

Joyne heeft vanaf 1 december 2020 twee abonnementen: Travel Lite (28 zenders, vanaf € 13,- per maand als je één maand afneemt ook al is dat elke keer weer), en Basis (56 zenders, vanaf € 22,- per maand) . Vanaf het Basis abonnement zitten de sportzenders Fox 1, 2 en 3 in het pakket, Je kunt ook voor € 15,- in de maand de 4 Ziggo-Sport zenders extra ontvangen. Canal Digitaal maakt onderscheid tussen Rijk, Riant en Royaal:  Riant (€ 19,95 per maand, 66 zenders), Rijk (€ 24,95 per maand, 84 zenders) en Royaal (€ 34,95, 96 zenders). De Vakantie-varianten die allemaal 67 zenders, inclusief Fox-Sport 1, aanbieden: Basis, geldig van 21 maart tot 21 september voor € 15,95 per maand, Flex 6, 6 maanden, zelf de periode van 6 maanden kiezen en kost € 20,- per maand en tenslotte Flex 3, 3 maanden zelf te kiezen en kost € 25,- per maand 1). Buiten de (gekozen) periodes van de Vakantie-variant heb je geen zenderaanbod, alleen free-to-air.

Bijzonderheden:
De Regionale zenders hebben allemaal een uitzendvenster van ongeveer 2 uur en blijven dat de hele dag herhalen. Om die reden heeft Joyne de regionale zenders gecombineerd in twee groepen: één groep van Fryslân tot en met Zeeland en een andere groep van L1 Limburg tot TV Utrecht. In deze groepen worden de regionale achtereenvolgens uitgezonden.
Joyne kent een abonnement-systeem per maand; Het Travel Lite kost voor één maand € 30,-, voor 3 maanden € 20,- per maand voor 6 maanden € 15,- per maand en voor een heel jaar € 13,- per maand.

Canal Digitaal heeft, als je tenminste een Family abonnement hebt ook nog de mogelijkheid om via internet naar jouw zenders te kijken. Klik hier om naar de pagina op internet te gaan. Tevens bestaat de optie om een app te downloaden op jouw smartphone of tablet (Apple of Android), waarmee je ook naar jouw zenders kunt kijken. Van deze app is de geoblocking uit geschakeld, zodat die het overal ter wereld doet (moet je wel snel internet hebben en voldoende data!)

Plussen en minnen

Laat ik voorop stellen dat het veruit het goedkoopst wordt als je thuis ook beschikt of gaat beschikken over satelliet-tv. Immers dan hoef je geen extra “vakantie-abonnement” te nemen en kost het TV kijken in de camper alleen de extra installatie. Wil je dat overwegen èn je wilt ook de Duitse en Engelse zenders (die FTA, Free-to-Air, dus vrij te ontvangen zijn) dan wordt dat met Joyne iets lastiger. Omdat Astra 1, 2 en 3 aan de hemel redelijk dicht bij elkaar staan (19⁰, 23,5⁰ en 28,2⁰) kun je die allemaal met één normale schotel van 85 cm en een triple LNB ontvangen; dit is dan ten voordele van CanalDigitaal. Wil je naar Joyne die te ontvangen is via Eutelsat 9B (op 9⁰) en je wilt ook nog steeds Astra 1 en 2 ontvangen voor de Duitse en Engelse zenders dan kan dat alleen met een speciale schotel (een zogenaamde wide-dish met multifeed) en drie aparte LNB’s of met twee normale schotels; in beide gevallen heb je een diseqc switch nodig (om vanuit één decoder/ontvanger tussen de verschillende LNB’s te kunnen switchen).

Joyne Canal Digitaal
+ uitstekende ontvangst in Europa met kleine(re) schotel
+ abonnement per maand mogelijk
– geen ontvangst via internet;
– ontvangstset moet je zelf kopen;
– vaste schotel (thuis) lastig te combineren met Astra 1 (Duitse) en/of Astra 2 (Engelse) zenders
– ontvangst alleen in delen van Europa met grotere schotel;
– abonnement per jaar, 6 maanden of 3 maanden;
+ ontvangst via internet mogelijk;
+ ontvangstset bij 2-jarig abonnement gratis;
+ duo/triple LNB mogelijk voor ontvangst van Astra 1, 2 en 3 op één vaste schotel.

Wil je naast de Nederlandse standaard-zenders ook de Belgische, dan ben je voor Joyne aangewezen op hun Basis abonnement. Dat abonnement is bijna net zo duur als Canal Digitaal. En daarvoor krijg je bij CD wel meer zenders. Wil je met één schotel ook nog de Duitse of Engelse zenders ontvangen, dan is dat bij Joyne alleen mogelijk met een speciale schotel (zie hieronder) of thuis een tweede schotel ophangen.

Berry van der Looij zei over de Joyne en Canal Digitaal op het camperforum “Camper Praat en Treffens”: “Als gecertificeerd (door Agentschap Telecom) vakman ben ik dealer van zowel de M7 groep als Joyne, beide hebben hun voor en nadelen, echter voor automatische schotels zijn de nadelen van Joyne tov CD kleiner, Het grote voordeel van Joyne is dat de footprint veel groter is, met een 85 cm schotel kun je van het 3/4 van Scandinavië tot een heel stuk in Afrika naar Joyne kijken, vergelijk je dit met CD dan is de Lijn Malmö tot Malaga ongeveer de grens.”

Canal Digitaal zelf heeft op zijn site ook een vergelijking gemaakt (hier is de link). Zij besluiten met: Het eindoordeel in de vergelijking van Joyne met Canal Digitaal is daarom duidelijk: voor minder geld per maand ontvang je bij Canal Digitaal meer zenders, zowel radio als tv, zowel nationaal als regionaal, voor volwassenen en de kleintjes.

Daar ben ik het niet mee eens! Ik zou zeggen: Voor minder geld per maand ontvang je in een beperkt deel van Europa bij Canal Digitaal meer zenders. Maar ja, mijn persoonlijke mening: wij hebben in Nederland 10 Nederlandstalige zenders en het is 10 x nix!

Of geen van beide!

Nu hoor je de providers nooit over het feit dat je ook gewoon gratis duizenden zenders via de satelliet kunt ontvangen, de zogenaamde Free to Air zenders. En daar zitten niet de minste tussen. Voor de Nederlandse en Belgische zenders is dat niet van toepassing, die worden niet FTA doorgegeven via de satelliet (wel overigens, voor wat de nationale publieke omroep NPO1, 2 en 3 betreft, vrij te ontvangen via DVB-T2).

Hieronder een kleine greep van de FTA-zenders:
Astra 1:
Nederland en België: BVN (sinds 30 maart 2020 weer terug op Astra 1)
Duitsland: ARD, ZDF, WDR, ZDF info, ZDF Neo, Kika, 3Sat, Servus, Arte, Phoenix, RTL, RTL2, Super RTL, Vox, RTLPlus, TLC, Disney Channel, , Sat 1 Gold, alle regionale zenders e.v.a.
Oostenrijk: R9, RTLPlus, Sat1, ProSieben, Kabel1, Nick, TLC, RTL, RTL2,
Zwitserland: Schweiz 5, RTL2, ProSieben, Sat1, RTL
Frankrijk: Arte, France 24, TV5, M6, Canal+, LCI, LCP,

Astra 2:
Engeland: Channel 4, Film4, More4, ITV1, ITV2, ITV4, BBC One, BBC Two, BBC Four, STV, UTV, Channel 5, 5 Spike, True Crime, e.v.a.

Astra 3:
Nederland: TV Drenthe, Radio: NPO1, 2, 3, 4, en 5, Radio 10, Radio Veronica,

Hotbird 13:
Nederland: BVN

En wat heb ik zelf?

Ik heb zelf heel lang gezworen bij CanalDigitaal, een provider waar ik al sinds 2007 een abonnement had voor thuis. Gingen we met de camper dan hadden (en hebben ) we op vakantie sat-tv voor helemaal niets extra. De reden was eigenlijk heel simpel: naast de 10 maal niks nederlandse zenders zoals RTL4, RTL5, SBS 6 etc. (maar wel NPO1, 2 en 3) keken we wel vaak naar Duitse en Engelse zenders (BBC 1 vooral). Daarvoor had ik voldoende aan een schotel van 80 cm en een drievoudige LNB voor Astra1, 2 en 3. Toen later Joyne kwam kon je wel overschakelen naar Eutelsat 9, de satelliet waar Joyne op uit zendt, maar die satelliet combineren met Astra 2 (de BBC) was heel lastig. Dan moest je eigenlijk al een wide-dish met multifeed hebben, een uitgavepost van ruim € 250,- extra. Dat weerhield mij er heel lang van om over te schakelen, totdat:
a. enkele weken geleden mijn smartcard uit 2007 kuren begon te vertonen; ik moest heel vaak het systeem resetten omdat de ontvanger de smartcard niet meer herkende en toen ik daarover met CanalDigitaal contact opnam bleek het niet mogelijk dat ze mij een nieuwe smartcard toe zonden. Ik moest de oude card opsturen en als die daadwerkelijk defect was kreeg ik een nieuwe. Op mijn respons dat dat 3 dagen geen TV betekende, gaf ze mij gelijk, maar meer ook niet. Eigenlijk wil CanalDigitaal van de smartcard af. Én,
b. sinds 1 juni hebben ze alle Discovery-zenders, Animal Planet en TLC er af gegooid en laten dat nu net zenders zijn waar wij vaak naar keken.
Sinds mijn smartcard kuren vertoonde heb ik mij verdiept in een nieuwe schotel en het is uiteindelijk de Cahors big bisattelite geworden: ongeveer 8 LNB’s kun je met gemak op de multifeed kwijt en hij omspant zeker 40⁰ op de Clark Belt. De uiterste satellieten die je wilt ontvangen mogen daarom wel 40⁰ uit elkaar staan en ik kan je verklappen dat dat een heel eind is.

Als je de Franse zenders op Eutelsat 5 (op 5⁰ West) wilt ontvangen (dat zijn TF1, France 2, 3, 4, 5, 6ter, Ô, Franceinfo, M6, W9. Arte, LCP, l’Équipe, BFM en LCI), dan kun je tot Eutelsat 33 (Bulgaarse en Zwitserse zenders) op 33⁰ Oost gaan en passeer je ondertussen Thor 3 (met de Skandinavische zenders), Astra 4A (Zweedse zenders), Eutelsat 7 (Turkse zenders), Eutelsat 9 (Joyne), Hotbird 13 (BVN en Italiaanse zenders), Astra 1 (Duitse en Oostenrijkse zenders), Astra 2 (Engelse zenders) en Arabsat 5 (Arabische zenders). Ik heb gekozen voor Eutelsat 5, Eutelsat 9B, Hotbird, Astra 1, Astra2 en Eutelsat 33A. Tja, als je eenmaal de schotel hebt kost elke satelliet meer slechts een eenmalige investering van zo’n € 15,-. En de Cahors big bisatellite-schotel is van polyester, roest niet en is oersterk.


1) Vanaf 3 december 2019 voert Canal Digitaal een sterke vereenvoudiging door. Hun aanbod ziet vanaf die dag als volgt uit:
a: Het op dit moment niet voor nieuwe klanten verkrijgbare Start HD-abonnement krijgt de naam Riant. De prijs van dit abonnement gaat per 1 januari omhoog van €17,45 naar €19,95 per maand. Het zenderaanbod blijft gelijk maar alle klanten kunnen vanaf 3 december wel 20 uur aan programma’s interactief opnemen. Deze programma’s blijven 30 dagen bewaard. Het Riant-abonnement komt in tegenstelling tot het Start HD-abonnement nu ook voor nieuwe klanten beschikbaar.
b: Het Basis HD-abonnement verdwijnt bij Canal Digitaal en wordt samengevoegd met het huidige Familie HD-abonnement dat de naam Rijk krijgt. Huidige abonnees die Familie HD bij de aanbieder kopen, blijven €24,95 per maand betalen. Ze krijgen zonder extra kosten wel de mogelijkheid om 100 uur programma’s interactief op te nemen die gedurende 365 dagen bekeken kunnen worden. Huidige Basis HD-abonnees gaan per maand twee euro meer betalen – abonnementsprijs gaat omhoog van €22,95 naar €24,95 per maand – maar krijgen naast interactief opnemen ook meer zenders – 16 in totaal – door de aanbieder geleverd.
c: Het huidige Entertainment HD-abonnement wordt tot Royaal omgedoopt. De prijs van het abonnement blijft met €34,95 per maand gelijk maar wordt wel uitgebreid met interactief opnemen van 100 uur programma’s die gedurende 365 teruggekeken kunnen worden. <terug>

(Opgesteld: 21 november 2018) Laatstelijk gewijzgd: 25 november 2020