Ik wil mijn camper verhuren

Op fora kom je regelmatig de vraag tegen van iemand die zijn eigen camper wil verhuren gedurende de tijd dat hij hem niet gebruikt. Wat zijn de gevolgen en wat moet je allemaal regelen om dat mogelijk te maken.

Waar moet je onmiddellijk rekening mee houden?
  • Belasting: Jij betaalt voor jouw camper nu nog wegenbelasting volgens het kwarttarief, dus ¼ van het normale tarief. Dit tarief kun je niet behouden op het moment dat je de camper incidenteel dan aan anderen dan familie gaat verhuren. Op dat moment gaat het tarief naar de helft: je gaat dus tweemaal zo veel wegenbelasting betalen.
  • Verzekering: Ongetwijfeld heb je nu een zogenaamde no-claim-korting op jouw verzekeringspremie. Deze premie krijg je als je een aantal jaren zonder schade rond rijdt en stijgt met het aantal schadevrije jaren. Uiteindelijk kan deze korting oplopen tot wel 80%. Nou, deze korting verlies je onmiddellijk! Dat is eigenlijk ook logisch, want jij bent niet (meer) de enige die daar in rijdt. En tot overmaat van ramp is de verzekering nu ook nog eens duurder; de verzekeraar redeneert dat je een camper maar een beperkte tijd van het jaar gebruikt voor een beperkt aantal kilometers (althans in haar berekening van de premie gaat die daar vanuit). Die uitgangspositie verandert door verhuur: de camper wordt gedurende een grotere periode van het jaar gebruikt en er worden meer kilometers mee gereden. Dat maakt de statistische kans dat er een ongeval mee plaatsvindt groter en daardoor de premie hoger.
  • Naar alle waarschijnlijk gaat ook jouw eigen risico bij een ongeval omhoog; vaak daarvoor gerekende bedragen zijn € 750,- in plaats van € 250,- Je kunt deze verhoging van jouw eigen risico natuurlijk wel bij de huurder leggen, maar is dan alleen van toepassing op diens schade. Als jij buiten de verhuurtermijn schade krijgt is die wel op jou van toepassing en daar staan de meeste particuliere verhuurder niet bij stil.
  • Een andere beperking in de voorwaarden heeft betrekking op de eventuele schadevergoeding in geval van totaalverlies of diefstal. Reguliere camperverzekeringen kennen vaak een waardegarantie van 5 jaar. Ja bent dan bijvoorbeeld verzekerd voor de nieuwwaarde, aankoopwaarde of taxatiewaarde van uw camper. De maatschappij garandeert dan een vaste schadevergoeding als de camper binnen een bepaalde periode totaal verloren gaat. Deze regeling geldt echter niet als er sprake is van verhuur. Je krijgt dan namelijk slechts de op dat moment geldende dagwaarde uitgekeerd.

Pas ik dit even toe op mijn camper (Autoroller 225 p) dan gaat mij een besluit tot verhuur in één keer € 158,- (belasting) per maand en € 114,- (verzekering) per maand, dus bijna € 3264,- per jaar meer kosten. Daar mag je gerust nog eens € 1500,- extra onderhoudskosten bij tellen; met andere woorden: wil je alleen uit de kosten komen die verhuur met zich mee brengt dan moet je al € 500,- per week vragen én de camper gedurende 10 weken per jaar verhuren. Wil je ook wat “winst” maken, dan zul je toch al snel € 750,- per week moeten vragen.

Je verhuurt een object van pak en beet € 50.000 of meer; juridisch goed regelen!

Je verhuurt een object met een waarde van misschien wel veel maar dan € 50.000,- . Dat is vergeleken met het uitlenen van jouw fiets of een boek wel heel andere koek. Bovendien is het object mobiel en dus vatbaar voor verduistering. Bedenk ook dat je het niet zo maar vervangt als er iets mee gebeurt en je hebt misschien nog een volgend contract voor een stel dat er ook mee op vakantie wilde. Wat dan?

Ziehier allemaal situaties die van jou om een oplossing vragen en dat moet je dus vooraf zeer goed hebben geregeld. En dat geregel is zeer arbeidsintensief. Een advertentie plaatsen op een website, de sleutels overhandigen, betalingen regelen, de camper na afloop van elke verhuurperiode checken op schade en eventuele schade herstellen en aangeven bij de verzekeraar, dat zijn allemaal zaken die er bij komen.

Het juridisch belangrijkste element is het zogenaamde ondernemersrisico. Ik zal het aan de hand van een voorbeeld verduidelijken. Stel je verhuurt jouw camper achtereenvolgens aan drie gezinnen: elke keer zit er één week tussen om jou de gelegenheid te geven de camper weer schoon op te leveren aan de volgende huurder. Nu krijgt het tweede gezin met de camper een ongeval, waaraan zij geen schuld hebben, maar de camper kan niet verder en moet worden gerepareerd. Deze reparatie duurt langer dan de huurtermijn. Als gevolg daarvan kun je jouw camper niet meer verhuren aan gezin nummer drie. Dit gezin moet nu anderszins een camper huren en lijdt daardoor € 750,- schade. Voor die schade ben jij aansprakelijk en die kun je ook niet uitsluiten. Je kunt die wel verzekeren (zoals bijna alles in dit land), maar schrik niet van de premie! Vaak worden deze risico’s onderschat.

Mocht je dus jouw camper willen verhuren, trek dan niet een standaard huurcontractje van het internet of uit de Modellen voor de Rechtspraktijk, maar ga met die vraag naar een advocaat. Je bent dan weliswaar ruimt € 500,- kwijt, maar dan heb je een op maat gesneden huurcontract speciaal op jouw wensen, mogelijkheden en gewenste afdekking van risico’s toegesneden.

Verhuur via een tussenpersoon

Er zijn verschillende organisaties die deze juridische rompslomp voor jou overnemen en die ook kunnen zorgen voor dekking van het hierboven beschreven ondernemersrisico (door dan een andere camper aan het getroffen gezin te verhuren; jij zult dan wel geen huurpenningen krijgen).

Voor ongeveer een kwart van de huuropbrengst nemen de volgende bedrijven al dit werk van jou over:

Maar ook dan kan het gruwelijk mis gaan! Kijk hier naar deze hartekreet van 14 februari 2020 van een medecamperaar die zijn camper verhuurde via Goboony:

Résumé:

Je kunt er voor kiezen om uw camper te gaan verhuren. Er zijn camperaars die met verhuur voordeel behalen. Toch adviseer ik je om goed na te denken of je jouw dure bezit wel zou willen verhuren. Verhuur kan op verschillende manieren leiden tot financieel nadeel of ander ongemak. De gewenste kostenbesparing door verhuur is in veel gevallen dan ook helaas niet aan de orde.

En ik zou er niet aan moeten denken dat in mijn camper die ik volledig heb aangepast aan onze specifieke wensen en waarvan ik de nukken ken, door een onwetende buitenstaander laat besturen/gebruiken en bedienen.

(Oorspronkelijk opgesteld: 29 maart 2018) Laatstelijk bijgewerkt: 14 februari 2020