Genealogische programma’s

Er zijn talloze genealogische programma’s beschikbaar voor de Nederlandse markt, onder andere Aldfaer, Haza, Progen , Stam, GensdataPro, Reunion en Gramps. Sommige alleen voor Windows, andere voor Windows en Mac en slechts één ook voor Linux (Gramps). Naast het bijhouden van de gegevens (zoals geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata), moet je ook levensbeschrijvingen kunnen vastleggen, foto’s en afschriften van akten moeten kunnen opslaan en tot slot moet het ook genealogische data kunnen uitwisselen met GEDCOM-bestanden (GEnealogicalDataCOMmunication, een formaat ontwikkelt door de Mormonen (Chruch of Jesus Christ and the Latter Days Saints). Zelf gebruik ik mijn eigen software-programma dat eerst ontwikkeld is onder Windows (Gen4Windows) voor 32-bits computers en toen de 64-bits chips gemeengoed werden (rond 2001) ben ik gestart met het omzetten van Gen4Windows naar GRAMPS (Genealogical Research And Analysis Managing Program Suite), “slang” voor grootouders in het Engels, geschikt voor elk besturingssysteem (Windows, Mac, Apple, Android en Linux) simpelweg omdat het web-based is. De bestanden staan in een MYSQL database en het be- en verwerken daarvan gebeurt door middel van de programmeertaal PHP (thans versie 7). Tegelijkertijd (eveneens rond 2001) kwam een andere Gramps (Genealogical Research and Analysis Management Programming System) op de markt, ontwikkeld door genealogen. Dit programma is echter niet web-based en moet je dus op jouw computer installeren. Nu heb ik daar geen enkel probleem mee (en zij kunnen dat ook niet hebben), want mijn programma is niet voor de handel. Sterker nog: ik verspreid het niet eens, want je moet een Apache-server in werking hebben met MySQL en PHP om er mee te kunnen werken en bijgevolg wel heel erg goed thuis zijn in ICT; ben je dat dan is het ontwikkelen van een program-suite gelijk aan mijn GRAMPS voor jou een fluitje van een cent. Om toch een indicatie te krijgen wat het is hier een screenshot:

Alle genealogische uitvoer die je op deze site tegenkomt is met dit programma gemaakt.

Gramps

Gramps (afkorting voor Genealogical Research and Analysis Management Programming System) is open source software om je stamboom mee uit te zoeken. Dit genealogie-programma is gemaakt door genealogen en geschikt voor zowel liefhebbers als professionals. Gramps is veelzijdig en met name het beheer van documenten, foto’s en bronnen is uitgebreider dan in bijvoorbeeld Aldfaer (het volgende programma in deze bespreking). Gramps is in het Nederlands vertaald. Het kent een veelheid aan grafische weergaven voor stamboom, kwartierstaat en heeft er zelfs één voor een kleine bloedverwantschaps-staat (want als je die voor 30 generaties terug gaat vaststellen dan heb je half-europa in jouw afbeelding zitten). Als ik als beginnend genealoog nu nog zou moeten kiezen tussen de verschillende programma’s (en mijn eigen programma buiten beschouwing zou laten) dan zou ik voor Gramps kiezen als ik een Linux of Mac zou hebben. Zou ik een Windows-machine hebben dan doet Aldfaer (zie hieronder) daar niet veel voor onder.

Aldfaer

Aldfaer is een gratis, krachtig, gebruikersvriendelijk en zeer uitgebreid Nederlandstalig Windows-programma voor het vastleggen van alle stamboomgegevens. Op één overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto’s. Het is ontwikkeld om amateurgenealogen een hulpmiddel te geven bij het vastleggen van hun onderzoeksresultaten. Maar het wordt in de praktijk in ieder geval ook gebruikt door hondenfokkers om vast te leggen hoe de bloedlijnen lopen, idem door schapenfokkers, in ziekenhuizen bij het onderzoek naar erfelijke ziektes en bij notariskantoren voor erfrechtkwesties. Aldfaer is gratis. Helaas is Aldfaer alléén ontwikkeld voor Windows. Er is wel een versie beschikbaar die ook op een Mac werkt, maar dan alleen op een besturingssysteem tussen OSX 10.7 en ten hoogste MacOs 10.14 (Catalina).

Haza

Haza-21 is een relationeel informatiesysteem voor genealogen en historici. Het programma is gebouwd op een relationele database en bestaat uit drie modulen, die gecombineerd en volledig geïntegreerd gebruikt kunnen worden: Genealogie, Registratie en Goederen. Deze zijn onderling volledig geïntegreerd, alsmede via een centrale Thesaurus. In de module Genealogie kunnen alle relevante gegevens voor genealogisch en historisch onderzoek naar personen en hun onderlinge relaties worden opgeslagen in een relationele database, inclusief de bronvermeldingen. Detailgegevens worden vastgelegd in de vorm van Persoonsvermeldingen; de ruim honderd standaard soorten vermeldingen kunnen desgewenst onbeperkt worden uitgebreid om het programma aan te passen voor specifieke onderzoeken. Vanuit die database kunnen allerlei genealogische overzichten en geneagrammen worden geproduceerd naar beeldscherm, printer, RTF- of HTML-document.
Er zijn drie (betaalde) versies beschikbaar met als maxima resp. 2.100 (instap € 40,-), 100.000 (basis € 80,-) en 200.000 (plus € 120,-) personen. Voor mij werkte dat dus niet (met meer dan 350.000 personen in de database), maar sinds februari 2020 is dat aantal onbeperkt. Het verschil tussen deze drie versies bestaat behalve uit de grotere capaciteit ook uit de uitgebreidere functionaliteit. Zo biedt de basisversie als extra toegang tot o.a de tabellen Persoonsvermeldingen en Gebouwen en de plusversie tot de tabellen Bronnen, Goederenvermeldingen en de Thesaurus. Wil je alle modules dan ben je in totaal € 369,- (prijspeil oktober 2020) kwijt. Haza-data is van oorsprong een DOS-programma en alleen beschikbaar voor Windows. Ze hebben helaas de “oude” invoer van DOS niet los kunnen laten waardoor het programma een vette DOS-uitstraling heeft.
Een beginnershandleiding kun je hier vinden.

Pro-Gen

PRO-GEN is een genealogisch programma voor een PC met Windows XP t/m Windows 10, dus het werkt niet op een MAC of Linux-machine, noch op een Tablet of iPad. Het is gemaakt door Johan Mulderij en Dinant Scholte in ’t Hoff. Het programma bestaat sinds 1989 en kent vele duizenden gebruikers.
Ondersteuning wordt rechtstreeks verleend door de auteurs en door de helpdesks van de PRO-GEN gebruikersgroep. Ook dit programma straalt het DOS-tijdperk nog uit. PRO-GEN kost € 45,- en kan 2 miljoen records bevatten. Ik heb geen afbeelding van Pro-Gen kunnen vinden, helaas.

GensDataPro

GensDataPro is een Windows programma dat is ontwikkeld vanuit het DOS-programma van Gensdata, GD/D90. Het wordt uitgegeven door de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Het programma tekent geneagrammen (figuren waarin personen in rechthoekjes zijn weergegeven, verbonden door relatie- en ouder/kind lijnen). De rechthoekjes kan men heen en weer schuiven zoals tekst in een Word-bestand. Verder toont het programma de spreiding van de stamboom topografisch: rode cirkels geven in een landkaart naar keuze aan waar de voorvaderen zijn geboren, getrouwd en overleden. Ook het vastleggen van gebeurtenissen, bronnen en adressen is uitgebreid mogelijk. Een volledig digitaal archief stelt de gebruiker in staat ieder bestand, met name gescande foto´s, toe te wijzen aan personen, bronnen en objecten (bijv. adressen). Iedere persoon in de stamboom en elke bron of adres heeft zo zijn eigen serie foto´s, filmpjes, documenten, geluidsopnames, geboortekaartjes, familiefoto´s, aktes etc. digitaal aan zich “hangen”.

Veel aandacht is besteed aan het zoeken naar personen: een genealoog wil snel kunnen opzoeken of hij/zij een bepaalde persoon al in zijn/haar computer heeft staan. Zoeken op (delen van) naam en periode is bijzonder vriendelijk gemaakt. Een meegeleverd standaard plaatsnamenbestand met NB/WL coördinaten maakt het mogelijk te zoeken op “binnen x kilometer van” ofwel “in de buurt van” een bepaalde plaats. Eén klik op een knop stelt een complete website van de stamboom op.
Het programma kost € 75,- voor niet-leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, leden betalen € 65,-