header

Menu

Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

TV-kijken via internet

Aan het TV kijken via internet heb ik al een paar pagina's gewijd: TVkijken met IPTV en Chromecast TV kijken. Nadat sommigen het een keer geprobeerd hadden, aangespoord door bijvoorbeeld de Canaldigitaal-app, schrokken ze van het verbruik en stelden ze mij daarover per mail vragen. Om toekomstige mailtjes daarover te voorkomen heb ik het op deze pagina gezet.

Verbruik

Het verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. De kwaliteit van Video-beelden meten we af aan het aantal horizontale lijnen waaruit het beeld is opgebouwd. Dit begint bij 360p en loopt via 720p (HD-ready) naar 4K. Het verbruik-lijstje bij die formaten ziet er als volgt uit:


Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat (1280x720) kost dus 2160 MB (is iets meer dan 2 GB). Op die manier is jouw data-tegoed in het buitenland (variërend per provider van 6 GB tot 10 GB) zo op. TV-kijken op jouw data-abonnement is dus nagenoeg uitgesloten.1) "Hoe doe jij dat?" is de mij meest gestelde vraag op dit punt.

WiFi

De eerste mogelijkheid is natuurlijk WiFi. Daarvoor moet je echter vaak naar een camping en dan moet je er ook voor betalen (of het zit in het staanplaats-tarief verwerkt). Er zijn ook nog andere beperkingen in het gebruik van WiFi. Zie daarvoor mijn pagina Internet in de camper. Vanwege de auteursrechten-bescherming en het verbod op illegale downloads is in veel landen de openbare vrij toegankelijk WiFi afgeschaft (Frankrijk en Duitsland onder andere). De kans dat je dus op een vrije WiFi stuit, is de laatste jaren hoe langer hoe kleiner geworden. Je zult het op een andere manier moeten bewerkstelligen.

Waarschuwing!

In het buitenland is de situatie op het gebied van inernet-toegang beduidend anders dan in Nederland. Wij zijn koploper op het gebied van beschikbaarheid en snelheid. Als je in het buitenland bent matig dan het data-gebruik een beetje: je doet er andere gebruikers een groot plezier mee. Wil je weten waarom, kijk dan even naar mijn pagina daarover. En er is nog een goede reden: jouw provider heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om voor hem de roamingskosten (die hij wel heeft en jij niet in het buitenland) te beperken; hoe dat kun je hier lezen. Pre-paid sim-kaartje van KPN

KPN biedt een pre-paid sim-kaartje aan. Dit prepaid-kaartje heeft legio mogelijkheden, maar voor ons is alleen Onbeperkt Online daarvan van belang. Die hebben ze in twee varianten: alléén data voor € 8,99 voor 31 dagen en data + 20 minuten bellen en 20 sms'jes ook voor € 8,99. Deze laatste wordt automatisch verlengd als er genoeg tegoed op het kaartje is gezet. Je raadt het al: ik gebruik alleen data en dus 31 dagen voor € 8,99.

De snelheid van het data-verkeer wordt geknepen naar 128 KB/s (=1 Mb/s). Voor ons is dat genoeg: je kunt er redelijk normaal mee surfen (zolang je geen Netflix of Youtube filmpjes wilt kijken), je email beantwoorden, what'sappen e.d. Wij gebruiken het kaartje ook om via de NOS-app het journaal of Studio-Sport te kijken. Via deze app wordt het beeld gebufferd en daardoor wordt stilstaand beeld bij gebrek aan de datastroom voorkomen. Je moet soms wel even een minuut wachten tot dat de buffer is opgebouwd. Nu geldt helaas ook voor de NOS-app dat er geo-blocking wordt gebruikt: ben je buiten Nederland en je wilt de uitzending via een buitenlands ip-adres bekijken, dan is dat niet mogelijk. Daarvoor moet je een VPN op gaan zetten. Je kunt zo'n VPN-verbinding realiseren met een abonnement bij VPN-providers (Nord-VPN, Express-VPN etc.) of zelf zulk een verbinding opzetten met een raspberry; zie daarvoor mijn pagina "Maak een VPN met Raspberry"

Om de verbinding te kunnen "knijpen" heeft KPN met de buitenlandse providers daarover speciale afspraken moeten maken; dat hebben ze niet met alle gedaan! Je komt dus af en toe een buitenlandse provider tegen die jou volledig toelaten op hun 3G/4G netwerk en dan heb je ineens een verbinding van wel 8Mb/s. Kun je alsnog gewoon via de Canaldigitaal-app (en binnenkort ook via Ziggo-app en KPN-app) TV kijken als ware je thuis. Maar je weet nu dat je daar niet echt blij mee zou moeten zijn!

laatstelijk gewijzigd: 22 mei 2018
Pagina gemaakt met Bluegriffon onder Linux Mint

<ga naar Top>


1) data in de EU: Vodaphone: € 40,- per 10 Gb; Tele2 max 6Gb, daarna € 10,- per 1 Gb, T-mobile 10 Gb, daarna bijkopen € 25,-- voor elke 10 Gb, KPN 10 Gb wil je onbeperkt? dan abbo voor € 90,-- per maand. <terug>