header

Menu

Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

De verschillende Europese 230V aansluitingen

Wij hebben allemaal wel onze vertrouwde CEE -stekker in onze bagage zitten en op heel veel camperplaatsen en campings kun je daar mee volstaan. Maar heel soms kom je op een camperplaats of camping waar ze hun nationale trots in de stroompaal hebben zitten, en moet jij hoognodig naar een verloopstekker op zoek. Hieronder heb ik de verschillende geaarde soorten die in Europa worden gebruikt op een rijtje gezet.

Afbeelding
Type
In gebruik in:

E
BelgiŽ, Denemarken, FarŲer, Frankrijk, Monaco, Polen, Slowakije en TsjechiŽ

F
AlbaniŽ, Andorra, ArmeniŽ, BosniŽ-Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, FarŲer, Finland, GeorgiŽ, Griekenland,  Hongarije, IJsland, ItaliŽ, Kosovo, KroatiŽ, Letland, Litouwen, Luxemburg, MacedoniŽ, Madeira, MoldaviŽ, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, OekraÔne, Oostenrijk, Portugal, RoemeniŽ, Russische Federatie, San Marino, ServiŽ, SloveniŽ, Spanje, Vaticaanstad, Wit-Rusland en Zweden.

G
Cyprus, Engeland, Gibraltar, Ierland, Kanaal-eilanden (Guernsey & Jersey), Noord-Ierland,  Malta, Schotland en Wales

J
Liechtenstein en Zwitserland

K
Denemarken

L
ItaliŽ. De Italiaanse geaarde stekker (CEI 23-16/VII) bestaat in twee versies: een van 10 en een van 16 ampŤre. Het verschil zie je aan de onderlinge afstand van de pinnen en aan hun dikte. Met andere woorden, de stekkers zijn dus niet onderling compatibel. De stekker ziet eruit als een C-stekker met een aardpen in het midden.

Die 10-ampŤreversie heeft pinnen van 4 mm dik, waarvan de middelpunten van de buitenste twee 19 mm van elkaar verwijderd staan. De afstand tussen de middelpunten van de buitenste pinnen en de aardpen in het midden, bedraagt 9,5 mm.De contactdozen met een maximale stroomsterkte van 10 A zijn volledig compatibel met de eurostekkers (niet geaard!) van het type C.

De 16-ampŤreversie heeft dikkere pinnen (5 mm), die langer zijn (26 mm) en waarvan de middelpunten van de twee buitenste 26 mm van elkaar verwijderd staan. De afstand tussen de middelpunten van de buitenste pinnen en de aardpen in het midden, bedraagt 13 mm. Het stopcontact van 16 ampŤre is dus niet compatibel met de veelvoorkomende C-stekker.
 

Met drie verloopstekkers extra (type G, J en L, voor 10A, de andere voor 16A zul je toch echt niet nodig hebben voor een camperaansluiting) zoals die van L naar F op de afbeelding rechts kun je in heel Europa terecht; daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat je al standaard het verloopsnoertje van F naar CEE in gebruik had (zie afbeelding links). Omdat Denemarken ook veelal type E en F in gebruik heeft, hoef je voor dat land niet speciaal een verloopsnoertje te maken.  En wil het helemaal af hebben: maak dan nog een verloopstekker van 400V krachtstroom naar 230V CEE. Dan kun je zelfs in havens voor stroom terecht!

laatstelijk gewijzigd: 26 mei 2018
Pagina gemaakt met Blugriffon onder Linux Mint
<terug naar Top>