header

Menu
Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

Maak het de dief moeilijker

Er zijn veel mogelijkheden om het de dief die wat van jou wil stelen moeilijker te maken. Een alarm, bearlock, pedaalklemmen, wielklem zijn maar een paar middelen die hem er van moeten weerhouden om de camper te stelen. Nu wordt het dievengilde hoe lange hoe beter: de standaard startblokkeing van de Fiat Ducato stelt hem al helemaal niet meer voor raadsels. Ik weet niet hoe ze het doen, maar binnen 10 seconden is die omzeild!

Al in de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de Ferrari Testarossa - een autootje van toen 120.000,- - elektronisch beveiliging en begon de auto te roepen dat hij opgemerkt had als je binnen 2 meter afstand de Ferrari naderde. Ik heb zoiets nagebouwd met nog veel meer snufjes; een handleiding om het geheel na te bouwen op basis van de Engelse minicomputer Raspberry Pi 3B kun je hier vinden.

Een heel doeltreffend en handig hulpmiddel

Een ander eenvoudig hulpmiddel kwam ik tegen op Camperforum, maar ik kende het al van de wat duurdere auto's in Oost-Europa: onder de motorkap zit in de brandstofleiding een magneetklep ingebouwd, die er voor zorgt dat er geen brandstof naar de brandstofpomp gaat. Die magneetklep is open te zetten door een serie handelingen te verrichten nadat je het contactsleuteltje hebt omgedraaid of de motor hebt gestart. Doe je dat in de juiste volgorde (bijvoorbeeld groot licht, linker clignoteur, remlicht en achterruitverwarming) dan wordt de blokkade opgeheven en vloeit de brandstoof vrolijk door naar de brandstofpomp.


Waarom is die zo doeltreffend?

De maatregel is zo doeltreffend omdat de campermotor normaal start (nadat ze de startonderbreker onklaar hebben gemaakt) en de dief rijdt weg. Na 1 1,5 minuut, wanneer de dief goed en wel op weg is, krijgt de brandstofpomp geen brandstof meer en de motor stopt. Als je het helemaal mooi maakt, laat je dan uit de luidsprekers de boodschap klinken dat de motor gelokkeerd is, de GPS-positie bekend  is en die zojuist aan de politie is doorgegeven. Om het helemaal af te maken laat je de claxon iedere 3 seconden een halve seconde over gaan. Zie je hem - de dief - al rustig midden op een kruispunt staan, de volle aandacht trekken omdat hij als claxonnerend stil staat? Ik denk niet dat hij heel erg lang blijft zitten!

Mocht je de magneetklep zelf willen installeren, doe het dan na het brandstoffilter en vr de brandstofpomp; op die wijze hoef je de brandstofleiding niet te onluchten. Je kunt ook jouw garage vragen aan magneetklep in de brandstofleiding te installeren op een moeilijk zichtbare plaats. Er zijn twee soorten magneetklep: n Normally Closed, dus normaal gesloten en met een voeding aangesloten gaat die open, en de omgekeerde vorm, Normally Open, dus normaal open, alleen als er voeding op wordt gezet gaat die dicht. Als je niet de kennis hebt om de aansturing electronisch te doen (ds die serie van handelingen om de klep open te zetten), dan kun je daarvoor natuurlijk ook een gewone schakelaar voor gebruiken. Als je daar iets van bijvoorbeeld "vuilwatertank-verwarming" bij zet valt hij niet eens op.


laatstelijk gewijzigd: 18 februari 2019
Pagina gemaakt met Bluegriffon onder Linux Mint
<Terug naar Top>