header

Menu

Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

Matig het data-gebruik bij WiFi en in het Buitenland.

Ken je dat? Zit je midden in de Morvan in Frankrijk en kun je maar kiezen uit n provider voor jouw telefoon en MiFi. Ok je kunt bellen en het internet op, maar de verbinding is ontzettend traag. De volgende dag spreek je jouw buurman op de camperplaats en je zegt tegen hem: "Mooie plek alleen is het internet ontzettend traag." Als antwoord krijg je "Nee hoor, heb ik geen last van. Ik heb gisteren de hele avond TV gekeken via Internet". Ja dank je de koekoek; nu weet ik waarom ik bijna geen internettoegang had.

Of deze vraag op een camperforum: "Hallo mensen, mijn zoon en ik staan over het algemeen op camperplaatsen met wifi. de jeugd van tegenwoordig he. maar mijn vraag is: hoe kan ik op een openbaar wifi netwerk voor onszelf zoveel mogelijk bandbreedte reserveren? het moet tenslotte snel zijn."

In de data- en telecomwereld is de Quality of Service (QOS) een begrip. Met de QOS kan aan een service prioriteit (in snelheid en/of betrouwbaarheid) worden toegekend, waardoor die service boven een ander gebruik voorrang heeft. Op een camping is over het algemeen de ICT kennis van de campinghouder niet bijster hoog; daardoor staat de QOS in de router op de standaardwaarde en dat betekent dat videostreaming voorrang krijgt ten opzichte van ander internet verkeer. Met andere woorden: als jouw buurman TV kijkt moet jij tussen al zijn data door maar zien dat je op Google komt.

Het wordt nog erger als je bedenkt dat videostreaming een enorme dataverslinder is: n uur TV kijken op HD-kwaliteit vraagt 3,5 GB aan data. Iemand die aldus op die internetverbinding naar gestreamde videobeelden zit te kijken trekt alle internetverkeer naar zich toe en laat nauwelijks ruimte voor anderen om ook op het internet naar informatie te zoeken.

Van een goed bedeelde internetsnelheid op de camping van pak en beet 300 Mb/s (en dat kan eigenlijk op dit moment alleen in Nederland en in metropool-achtige steden in het buitenland) blijft met 500 campingplaatsen al niet zo heel veel meer over per camperaar en als er dan ook nog een paar TV over het internet zitten te kijken, knijpen ze de verbinding voor alle anderen wel helemaal dicht.

Eenzelfde verschijnsel kan zich ook voordoen als je niet op een camping met WiFi zit, maar op jouw eigen sim-kaartje in een afgelegen gebied. In dergelijke gebieden (die wij in Nederland niet kennen, omdat we daarvoor te dicht bevolkt zijn) is vaak maar n provider (verplicht) actief en op de ne GSM-mast, waar de lokale bevolking allemaal met zijn mobiele telefoon op zit, daar stort jij je ook op om TV te kijken! Het 4G netwerk is niet gemaakt om grootschalig te gaan streamen en nu vraagt iedereen zich af waarom de onbeperkt data-bundels in het buitenland in n keer niet meer onbeperkt blijken te zijn. En heel soms wordt zo'n dikke nederlandse streamer op zijn vingers getikt door de provider met een beroep op de Fair Use Policy (die in elk contract met de provider staat) en dan is die klant nog verbolgen ook. Hoezo?

En brengt 5G hier mogelijk verandering in?

Nederland staat bovenaan als het gaat om samenleving en digitale economie. De mobiele netwerken in ons land staan bekend als n van de beste ter wereld. In Noord-Groningen loopt sinds 2017 een proef met het snelle 5G-netwerk. De vijfde generatie mobiele netwerken. Dat is waar 5G voor staat. Als opvolger van het huidige 4G netwerk, biedt 5G een ng snellere en stabielere netwerkverbinding en opent het de deur naar wel heel bijzondere ontwikkelingen. Het 5G netwerk zal zon 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G netwerk.

Hoewel de NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance) de exacte specificaties nog niet heeft vastgesteld, ligt de minimale downloadsnelheid op 1 Gbps en de minimale reactietijd op 1 milliseconde. Het nieuwe kabinet Rutte III houdt echter op dit moment (15 februari 2018) de beperking op het gebruik van de nieuwste generatie mobiel internet boven de lijn Zandvoort-Coevorden in stand. Dat antwoordt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken en Klimaat) op Kamervragen van PvdA, CDA, D66 en VVD.

In Europees verband wordt gesproken over de uitrol van nieuwe 5G netwerken in specifieke steden. In Nederland zal waarschijnlijk gekozen gaan worden voor een landelijke uitrol van 5G netwerken, denkt het Ministerie van Economische Zaken. In 2019 vindt een grote frequentieveiling plaats. Tijdens deze veiling wordt zowel bestaand- als nieuw frequentiespectrum geveild. Er zal onder andere nieuw spectrum in de 700 MHz band geveild gaan worden. Dit frequentiespectrum zal waarschijnlijk deels of geheel gebruikt gaan worden voor 5G netwerken.In het 5G netwerk wordt de QOS ingezet op (in aflopende prioriteit):
- navigatie (hoofdzakelijk met het oog op de zelfrijdende auto)
- hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer;
- professionele data diensten;
- diensten aan de particuliere consument, met data-streaming als laagste prioriteit.
In het 5G-metwerk hangt dus de TV stream-kijkende internetgebruiker aan - wat de Brabanders zo treffend noemen - de achterste mem. Met het oog daarop is het nog maar de vraag of TV via Internet wel zo'n vlucht zal nemen als menigeen denkt.

Brengt de nieuwe compressietechniek H.265 voor video hier verandering in?

H.265 is een videocodec ook wel de HEVC (High Efficiency Video Codec) videocodec genoemd. De technologie die de doorbraak van video in 4K-resolutie mogelijk moet maken. H.265 is de opvolger van de bestaande H.264 / MPEG4 AVC standaard, die we inmiddels wel d videostandaard van dit moment mogen noemen. H.265 (HEVC) ondersteunt zelfs al 8K ultra-high-definition video en een resolutie tot 8192 x 4320 pixels. De nieuwe HEVC/H.265 heeft niet alleen hogere resolutie maar het doel van H.265 is 50% minder bandbreedte bij gelijkblijvende beeldkwaliteit in vergelijking met H.264. De compressietechniek kent verschillende niveaus al naar gelang de resolutie.
Ten opzichte van het aloude MPEG-2 uit 1994 is die bandbreedte bij gelijkblijvende kwaliteit met een factor 8 afgenomen. Het addertje onder het gras is natuurlijk de gelijkblijvende kwaliteit; inmiddels hebben we HD, UHD, 4K en binnenkort zelfs 8K in huis. En hoeveel bandbreedte vragen die verschillende kwaliteiten nu met de nieuwste H.265 compressie-techniek? Zie dit lijstje:

Als je dit vergelijkt met de huidige benodigde bandbreedte1) (op 1080p is dat 15 Mbs tegen 12 Mbs bij H.265) dan valt de winst bitter tegen. En bovendien: de consument is dadelijk verwend met 4K en wil dat dan ook graag op vakantie. Dan is alle voordeel weer in duigen!

Voor het zover is een vriendelijk verzoek

We moeten het echter voorlopig gewoon met 4G doen. En als je in het buitenland tegen een slechte verbinding aanloopt of dat nu komt omdat je hem met zijn allen op de camperplek/camping moet delen of dat er maar n provider is, beperk dan jouw data-gebruik. Verdeel het beetje "water" dat er is, zodat iedereen zijn dorst kan lessen. Dit heeft alles te maken met sociaal gedrag, misschien een beetje aangewakkerd door FUP en QOS.
Jouw medecamperaars zullen je er dankbaar voor zijn (misschien zelfs zonder het te weten).


laatstelijk gewijzigd: 19 mei 2018
Pagina gemaakt met Bluegriffon op Linux Mint