header

Menu
Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

Nieuwe ontwikkelingen data-bundel buitenland

Evenwicht is zoek

Dankzij de EU kunnen consumenten kostenvrij hun telefoon in het buitenland (EU) gebruiken en mogen de providers zoals KPN, Vodafone, Tele2 enzovoorts geen roamingskosten in rekening brengen. Zelf doen ze dat onderling wel, omdat zij immers geen consument zijn en zij hun netwerk niet gratis voor Jan en Alleman ter beschikking willen stellen. Dus als jij met jouw KPN abonnement in Frankrijk via het netwerk van SFR naar huis belt, stuurt SFR een rekening van dat gebruik naar KPN.

Er zou niets aan de hand zijn als er ongeveer evenveel Franse gebruikers op het netwerk van KPN zouden zitten. Maar helaas: Noord-Europeanen gaan veel meer, vaker en langer naar Zuid-Europa dan andersom. Het gevolg: de Noord-Europese providers brengen karrenvrachten geld naar de Zuid-Europese providers vanwege ons surfgedrag op het internet en vooral: TV-kijken via internet, zoals Ziggo ons zo graag wil laten doen met haar app ("Overal in Europa TV-kijken via de Ziggo-App").

Een andere benadering van "onbeperkt internet"


KPN heeft daartoe besloten om geen bundels meer aan te bieden waarmee je onbeperkt in het buitenland kunt surfen; 50 Gb is nu het maximum van het grootste abonnement dat tijdelijk verlaagd is van 105,- naar 79,- per maand; ga daar boven dan blijf je het internet op kunnen, alleen met een verlaagde snelheid van 128 kbs. Wil je dat niet, dan kun je aanvullend data kopen: 7,99 per 1 Gb!

Nu lijkt 50 Gb veel en als je alleen op internet surft, mail kijkt, what'sapped en dergelijke dan is dat ook zo. Zelfs radio luisteren kan dan nog redelijk zonder dat je jouw bundel opslokt. Maar voor TV kijken ligt dat even heel anders. Op SD kwaliteit (720p) kost een avondje TV-kijken zo maar 8 Gb en dan ben in een week door jouw bundel van 50Gb heen. Op HD kost dat zelfs het dubbele aan data per uur.

De toon die KPN heeft gezet begint nu navolging te krijgen. Ik denk dat over een jaar alle providers op die manier met het data-gebruik in het buitenland om zullen gaan en dan wordt TV kijken via internet een kostbare zaak, tenzij je op een camping staat met een sterke WiFi.


laatstelijk gewijzigd: 22 oktober 2018
Pagina gemaakt met Bluegriffon onder Linux Mint
<Terug naar Top>