header

Menu
Menu / Site-Map

Nieuw op de site

Pas op Facebook!


Windows vs Linux?


Onze uitjesZoekenContact

Welke Coax-kabel voor Satelliet-TV?

Sommige doe-het-zelvers krijgen het niet voor elkaar om een storingsvrije verbinding te krijgen tussen hun schotel/LNB en de ontvanger. De meest voorkomende fout: een verkeerde coax-kabel.

Techniek

TV-signalen via de kabel (UPC, Ziggo, Online, KPN enz.) worden naar jou toegebracht met een frequentie die loopt van circa 200 Mhz tot 800 Mhz.  Satelliet-TV komt bij jou binnen vanaf de LNB in het hoogfrequent gebied rond de 2 Ghz (2000 Mhz). De weerstand van de gebruikte coax-kabels is 75 Ohm. Er zijn ook 50 Ohmse coax kabels in de handel, maar die zijn vooral in gebruik bij zend-installaties, niet bij kabel-TV of Satelliet-TV.
Die weerstand van de kabel zorgt voor demping. En nu komt het: hoe hoger de frequentie, hoe hoger de demping. En omdat het frequentie-bereik van de satelliet-TV tot wel 10 maal hoger ligt dan bij kabel-TV wordt de demping ook hoger, vooral bij een slechte kabel, en bijgevlg het signaal slechter.

Een tweede vereiste voor satelliet-kabels is dat er een speciale afscherming in verwerkt zit voor het hoogfrequente bereik; is die er niet, dan heb je kans op een golvend beeld door storingen van buitenaf. Wanneer een coax kabel goed hoogfrequent is afgeschermd, zal de kabel niet als antenne kunnen gaan werken en geen storende signalen genereren die als storing op het TV scherm worden weergegeven. De afscherming hoog frequent wordt in Db aangeven. Die "dubbele" afscherming zorgt er ook voor dat satelliet-coax meestal dikker is (standaard 7 mm, waarvan 1 mm harde kern) en dat de kabel-coax van de bouwmarkt meestal slechts 5 mm is.

Satelliet-coax staat ook wel bekend als V125 kabel, tegen de V121 van de kabel-coax.

laatstelijk gewijzigd: 21 augustus 2019
Pagina gemaakt met Bluegriffon onder Linux Mint
<Terug naar Top>