Zelf zonnepaneel plaatsen

Het is echt niet moeilijk om zelf een zonnepaneel op jouw dak te plaatsen. Je hoeft geen twee rechterhanden te hebben, maar je bent wel gewend om doe-het-zelf projecten uit te voeren (anders was je er al helemaal niet aan begonnen om deze pagina te lezen). Tevoren heb je bepaald welke laadregelaar je wilt (PWM of MPPT), hoe groot jouw zonnepaneel moet zijn in vermogen (Wattpiek), waar je je dakdoorvoer wilt plaatsen en tenslotte waar je de laadregelaar en een eventueel display wilt plaatsen. Als je over deze apparaten meer informatie wil, kijk dan op de pagina “Elektrische energie in balans“. Tesamen met de plaats van het zonnepaneel op je dak en de plaats van jouw huishoudaccu’s bepaal je hoeveel meter solar-kabel je nodig hebt. Als je niet ook nog een krimptang voor de MC4-connectoren wilt aanschaffen, doe je er goed aan om èn zonnepanelen te kopen waar de solarkabels al aan zijn bevestigd, tesamen met MC4-connectoren én aan de beide solarkabels (zwart en rood) aan één zijde ook al MC4-connectoren te laten bevestigen, zodat je die eenvoudig aan de kabels van het zonnepaneel kunt bevestigen.
Materiaal-lijst:
1. Zonnepaneel
2. Hoeksteun of spoiler
3. Dakdoorvoer
4. doorvoer-rubber of pvc-pijpje
5. Solar-kabel
6. MC4-connectoren
7. Laadregelaar
8. Kabel-zekering
9. Sikaflex 252

NKC-Video: zonnepaneel plaatsen

Op de video wordt het zonnepaneel en de dakdoorvoer naast gelijmd (met Sikaflex) ook nog eens geschroefd; ik heb dat niet gedaan. Als je Sikaflex goed aanbrengt (vetvrij en stofvrij) gaat het nooit meer los. Veiligheidshalve controleer ik dat elk voorjaar en mijn paneel zit er nu (in 2020) al bijna 5 jaar op en heeft al vele “wilde” (lees hobbelige) ritten meegemaakt in Scandinavië, Italië en Ierland. Ik hou niet zo van gaten in mijn dak!

Hang de laadregelaar op zijn plaats

Het eerst hang je de laadregelaar op zijn plek. Van daaruit bevestig je de solarkabel van laadregelaar naar de accu. In een solar-systeem moet je altijd de accu als eerste met de laadregelaar verbinden en het zonnepaneel als laatste. Afkoppelen geschiedt in de omgekeerde volgorde: eerst het zonnepaneel van de laadregelaar los koppelen en dan pas de accu. Doe je het andersom dan raakt de laadregelaar de weg kwijt (hij krijgt inkomende stroom maar er is nog geen accu: help!) of erger: hij geeft de geest. Hoewel je de solarkabel zelf niet behoeft af te zekeren, heb ik dat wel gedaan door middel van een kabelzekering. Deze zit vlak bij het punt waar de solarkabel aan de laadregelaar is bevestigd; moet ik het paneel afkoppelen, dan kan dat eenvoudig door de zekering uit te nemen!

Monteer de hoekstukken of spoiler

Plaats het zonnepaneel in de hoekstukken en boor een gat van 3,5 mm door het kunststof en door de aluminium rand van het zonnepaneel. Boor naderhand de gaten in het zonnepaneel op tot 4,5 mm. Gebruik een parker-rvs schroef van 5,0 mm Ø en een lengte van 30 mm. Schroef hiermee het paneel vast aan één hoeksstuk. Doe dit handvast. Doe dit met alle vier de hoekstukken. Als je een spoiler hebt, dan bevestig je de twee spoilers in plaats van de vier hoeksteunen op dezelfde manier.
Als je het zonnepaneel in de lengte op je dak plaatst – dus het langste deel in de rijrichting – dan zou ik adviseren om spoilers te gebruiken. Hierdoor wordt ‘fluiten’ van de rijwind voorkomen. De spoilers staan dan op het kortste deel van het zonnepaneel.

Monteer het zonnepaneel op het dak

Maak het dak schoon en vetvrij op de plaats waar het zonnepaneel moet worden bevestigd. Kies de lokatie zorgvuldig uit, bij voorkeur een locatie die geen schaduw heeft van bijvoorbeeld uw antenne. Plak de bovenkant van het zonnepaneel met een stuk karton af, zodat er geen zonlicht bij het paneel komt; dit voorkomt dat de aansluitdraden al onder spanning/stroom komen te staan.
Handleiding voor het lijmen met Sikaflex 252:
Stap 1: Pas altijd eerst de spoiler op de cabine en teken deze af.
Stap 2: Het lijmvlak van de spoiler heel licht aanschuren met Scotchbrite M600. Verwijder stof d.v. een schone doek of droge luchtdruk.
Stap 3: Daarna het dak en de rand van de spoiler (het verlijmingsvlak) goed reinigen en ontvetten met Sikaflex Activator (versterkt de lijm) of Sikaflex 205 cleaner. Gebruik hiervoor een schone, niet draderige doek of tissue papier. Wissel de doek regelmatig!
Stap 4: Deze cleaner moet 15 minuten “afluchten”. Hierna lijmvlakken behandelen met de hechtprimer Sikaflex 206 primer G+P of Sikaflex Primer 204 N (zie voorbehandelblad). Gebruik hiervoor een schone kwast en breng een dunne, geheel dekkende laag primer aan. Droogtijd minimaal 30 minuten, maximaal 2 uur.
Stap 5: Nu kan men de lijmkit aanbrengen. Gebruik hiervoor Sikaflex 252. Breng een driehoekige rups aan van +/- 8 mm breed en +/- 10 mm hoog. De kit kan worden aangebracht op het lijmvlak van de spoiler of eventueel op de cabine.
Stap 6: Let op! Laat aan de voorzijde van de spoiler in de kitnaad 2 kleine openingen vrij, zodat eventueel regenwater achter de spoiler kan weglopen.
Stap 7: Laat de spoiler op de cabine zakken. De aangebrachte kitlaag reduceert nu. Dit is noodzakelijk, maar bedenk: De kitlaag moet een minimale hoogte hebben van 3 mm. Breng met behulp van bevestigingshulpmiddelen voldoende druk aan op de spoiler. Deze hulpmiddelen kunnen na 24 uur verwijderd worden. De cabine moet zich in een warme omgeving (+/- 20) graden bevinden.
Stap 8: U kunt nu, indien gewenst, een eventuele naad afkitten met de gebruikte lijmkit. Eventuele overtollige kitresten kunnen direct na montage verwijderd worden met sikaflex 208 reiniger.
Laat de sikaflex minimaal 24 uur drogen.

Bevestig de dakdoorvoer

Boor het gat voor de dakdoorvoer. Het makkelijkst gaat dat van binnen naar buiten, dan weet je zeker dat het gat op de goede plaatszit. Geleid de solar-kabel door de dakdoorvoer zodat de uiteinden zonder MC4-connecter naar binnen geleid worden en uiteindelijk aan de laadregelaar kunnen worden bevestigd als het geheel kan worden afgemonteerd. Schuif het doorvoerrubber op de kabel; als je geen doorvoerrubber maar een pvc-pijpje gebruikt om beschadiging van de kabel door het dak te voorkomen, lijm dan het stukje pvc pijp in het gat. Breng op de onderzijde van de dakdoorvoer ook een rups Sikaflex 252 aan, leidt de solar-kabel door het gat naar binnen en druk de dakdoorvoer op de juiste plek op het dak. Laat ook deze 24 uur uitharden. Daarna kit je de randen van de dakdoorvoer nog af met siliconenkit (doorzichtig of wit; gebruik kit die geschikt is voor buiten!) om er zeker van te zijn dat er geen (regen)water naar binnen kan. Bij het zonnepaneel hoeft dit niet, want voor de bevestiging daarvan hebben we geen gaten in het dak gemaakt.

Eindmontage na 24 uur

Draai de schroeven in de hoeksteunen/spoilers nu stevig vast. Je kunt de kabelconnectoren van het zonnepaneel nu verbinden met de connectoren van de kabel die door de dakdoorvoer gaan. Vervolgens kun je ze zonodig op het dak nog bevestigen met kabelzadels, te koop in de bouwmarkt. het teveel aan kabel kun je door de dakdoorvoer naar binnen duwen.
Geleid de kabel binnen naar de de laadregelaar en zet op 10 cm vóór de aansluiting de kabelzekering van 30 A in de rode + kabel. Sluit nu de kabel aan op de laadregelaar. Haal als laatste de afdekking van het zonnepaneel weg. Als je alles goed gedaan hebt, dan laadt het paneel nu jouw accu bij.

Onderhoud

Jouw zonne-energie systeem is vrij van onderhoud, echter dien je wel met enige regelmaat te controleren of uw zonnepaneel nog vrij is van stof en viezigheid.
Wanneer jouw zonnepaneel gereinigd dient te worden kun je het beste als eerste het paneel afspoelen met schoon water. Hiermee verwijder je het grove vuil en zand. Eventueel kun je het paneel daarna afnemen met een schone droge doek. Gebruik nooit een schuursponsje of schuurpad, Jif of andere schuurmiddelen; dit veroorzaakt krassen waardoor de effectiviteit van het paneel sterk terugloopt. Gebruik ook nooit een hoge drukspuit; ook hiermee zandstraalt u het paneel en gaat de kwaliteit sterk terug.

Mocht je later tot de conclusie komen dat één zonnepaneel te weinig is, dan kun je heel eenvoudig een tweede paneel bijplaatsen. De MC4-connectoren van het eerste zonnepaneel zijn eenvoudig los te halen van de kabels uit de dakdoorvoer. Op die laatste kabels plaats je nu een T-stuk (zie foto) en daar kun je nu twee zonnepanelen aan bevestigen. Let er wel op dat je de panelen parallel aansluit, dus de rode kabels bij elkaar aan de rode kabel van de dakdoorvoer en datzelfde met de zwarte kabels. Het tweede paneel plak je nu op het dak op dezelfde manier als het eerste paneel, je bevestigt de kabels en je bent klaar. Ik heb dat ook gedaan toen bleek dat mijn 150 Wp paneel in de maanden maart en half april aan het begin van het seizoen en vanaf half september in het najaar te weinig opleverde om vrij te kunenn staan. Ik heb er toen nog 80 Wp bij geplaatst (het maximum voor mijn solarlaadregelaar was 230 Wp); nu heb ik alleen in de wintermaanden onvoldoende opbrengst om lange tijd vrij te staan. Let er wel op dat jouw laadregelaar die nieuwe stroomsterkte wel aan moet kunnen!

Coating opnieuw aanbrengen

Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Op glaspanelen is een coating aangebracht die er voor zorgt dat ze water- en vuilafstotend zijn. Je hoeft de panelen daarom alleen maar met water af te doen (géén zeep-middelen zoals autowas-shampoo gebruiken!) . Die coating-laag gaat ongeveer 5 jaar mee en moet dan weer opnieuw worden aangebracht. Het is een nano-coating en de werkwijze staat duidelijk in de handleiding. Het middel is tamelijk duur: € 50,- voor 200 ml maar je hebt aan 1 flesje per 10 jaar genoeg en zo bezien valt het dus reuze mee. Lenano Zonnepanelen Coating is te verkrijgen bij Bol.com

(Oorspronkelijk: 3 februari 2018) Laatstelijk gewijzigd: 12 maart 2021