Wat is Satelliet-TV

Inleiding

Wanneer je in het buitenland TV wilt kijken naar jouw vertrouwde zenders ben je welhaast aangewezen op het ontvangen van jouw zenders via de satelliet. Bij digitale televisie via de satelliet wordt het televisiesignaal door een satelliet verzonden en opgevangen door een schotelset. Deze schotel stuurt het signaal door naar de decoder die het signaal weer omzet in een signaal waar de televisie mee overweg kan. Sommige signalen zijn gecodeerd zodat alleen abonnementshouders met een decoderkaart of module deze signalen kunnen ontsleutelen en andere signalen zijn vrij te ontvangen, zogenaamde Free-to-Air zenders. Wil je weten hoe je een schotel moet afstellen of hoe een automatische schotel werkt, ga dan naar “Satellietschotel en camper” of “Hoe werkt een automatische schotel”
Om via de satelliet TV te kunnen kijken heb een schotel nodig, LNB (de ontvangstkop) en een ontvanger/decoder nodig.

Schotel

Een schotelantenne moet groot genoeg zijn voor een goed signaal op uw satelliet ontvanger. Zeker nu we steeds meer naar HD zenders kijken, is de signaalsterkte zeer belangrijk. Indien het slecht weer is (flinke regen- of sneeuwbuien) is dat merkbaar aan het signaal. Zeker als het bij de schotel ook flink regent, kan dit een behoorlijk signaalverlies opleveren. Met een grotere schotel is er meer signaal dan direct nodig. Dit wordt ‘regenreserve’ genoemd. Vooral voor de gecodeerde HD zenders is een goed signaal belangrijk.

Zogenaamde offset schotels worden over het algemeen gebruikt; deze schotels heten offset omdat de ontvangstkop niet midden voor de schotel “hangt” maar meer naar onderen zodat die geen schaduw werpt op de ontvangende schotel. Voor de ontvangst van de Astra 1, 2 en 3 satelliet ligt de ideale maat rond de 70 cm schotel, Deze is nog handzaam en weegt niet te veel. De meest verkochte schotel is van het merk Triax vanwege de gunstige prijs. Zijn ontwerp is wel minder dan die van zeer goede schotels en bijgevolg is ook de onvangst in de randen van de footprint slechter. Zo kun je met een 68 cm Triax ontvangst van Astra 3 in Zuid-Spanje en de Algarve in Portugal wel vergeten en moet je daarvoor al minstens naar een 85 cm schotel, tenzij je overschakelt op een betere schotel, zoals bijvoorbeeld de 68 cm grote Bente (B&R).

Low Noise Block (LNB)

Een LNB (Low Noise Block), ook wel ontvangstkop genoemd, behoort samen met de schotel tot de buitenunit en is misschien wel het belangrijkste onderdeel in het satelliet ontvangst systeem. Deze LNB zit altijd in het brandpunt van de schotel en ontvangt de signalen van de satelliet die door de schotel naar de LNB worden gestuurd. De LNB converteert het ontvangen signalen van een satelliet naar een lagere frequentie. De geconverteerde signalen kunnen nu getransporteerd worden via de coax kabel richting de satelliet ontvanger. De letter B van LNB staat voor block. Dat betekent dat de LNB het ontvangen signaal blockgewijs converteert. Er wordt een lagere frequentie gekozen, zodat het ontvangen signaal door de coax kabel getransporteerd kan worden. Zonder een LNB kan de satelliet ontvanger niets met de ontvangen satelliet signaal. Van groot belang is dat de coax kabel van goede kwaliteit is. Op de afbeelding hernaast zie je een offset-schotel met de positie van de LNB; omdat die “uit het midden staat” (offset in het engels) zal de te ontvangen satelliet ook niet in het midden van de schotel staan.

Naast LNB’s met slechts één kop (ontvangstunit) zijn er ook LNB met meerdere ontvangstkoppen, zogenaamde duo-LNB. Deze LNB kan daarmee twee satellieten “zien”, bijvoorbeeld Astra 1 op de ene kop en Astra 3 (die 4,2 graad meer naar het oosten staat dan Astra 1) op de andere kop. Om dat te kunnen, kijkt één van de twee koppen wel een beetje “scheel”. De afstand tussen de twee koppen is afhankelijk van de grootte van de schotel en het verschil tussen de kijkhoek van de twee satellieten. Hoe groter de schotel, hoe groter de afstand tussen de koppen en hoe verder de satellieten uit elkaar staan, hoe groter de afstand tussen de twee koppen. Daarom staat er altijd bij voor welke afmeting van de schotel de duo-LNB is gemaakt en het gradenverschil tussen de twee satellieten (bijvoorbeel 4,5). Je kunt dus een duo-LNB, geschikt voor een 68 cm- schotel niet op een schotel van 100 cm zetten, en ook een duo-LNB met een gradenverschil van 4,2 (bestemd voor Atra 1 en 3) niet gebruiken voor afstemming op Astra 3 en 2 (waarvan het gradenverschil 4,7 is!)

Ontvanger/decoder

Om TV-beelden te kunnen ontvangen heb je naast de schotel nog een satellietontvanger/decoder nodig; sommige allernieuwste TV’s hebben een satellietontvanger ingebouwd (DVB-S genaamd) en daar heb je dan dus geen extra ontvanger meer voor nodig. De meeste uitzendingen van de zenders worden door de provider (CanalDigitaal of Joyne in Nederland/België) versleuteld, gecodeerd; zonder een juiste sleutel kun je de tv-beelden niet ontsleutelen en dus ook niet zien. Jouw ontvanger zal aangeven dat het signaal “gecodeerd”is. De provider doet dit omdat dan zonder abonnement de beelden niet kunnen worden ontvangen. Ter informatie: de Duitse zenders, beschikbaar via Astra 1, zijn allemaal Free-To-Air, dus ongecodeerd. Deze kun je wel vrij ontvangen en bekijken. Hetzelfde geldt voor de niet-commerciële Engelse zenders van de BBC.

Deze sleutel zit in een smartcard (oud systeem van CanalDigitaal) of een CI-module (een insteekkaart in de TV of de satellietdecoder/ontvanger), die op dit moment beide providers CanalDigitaal en Joyne hebben. Als je dus nog een systeem wilt aanschaffen, let er dan op dat de ontvanger/decoder geschikt moet zijn om er een CI-module in te steken.

Er zijn ontelbare ontvangers/decoders op de markt, de één met nog meer functie’s dan de ander. Er zijn er met opname-mogelijkheid, timer, en geschikt voor vele formaten (MPEG2, MPEG4, HVEC/H.265, H.264 etc.). Maar waar moet je nu echt op letten?
Wil je een beetje toekomstbestendig zijn, dan kies je voor een ontvanger/decoder met de volgende eigenschappen:

  • 12V voeding (dan hoef je de decoder niet aan te sluiten op de omvormer als je geen walstroom hebt)
  • met CI-module (de smartcard gaat er bij CanalDigitaal uit, Joyne heeft al geen smartcard meer)
  • die de nieuwste video-compressietechniek aan kan (HEVC/H.265).

Bedenk daarnaast dat hoe meer functie’s de decoder/ontvanger heeft, hoe ingewikkelder de bediening en hoe meer er stuk kan gaan. Ik heb daarom een heel eenvoudige SAB Titan Micro decoder/ontvanger (met nog een smartcard, maar die was toen nog heel gebruikelijk), zonder opname-mogelijkheid, timer enz.

En dan: wat kost dat?

Ook voor satelliet-tv geldt: je kunt het net zo duur maken als je wilt. Maar ook hier geldt: duurder is niet altijd beter! Ik heb zo mijn bedenkingen bij sommige automatische schotels maar die hou ik voor mij.

Het goedkoopst is een handmatig systeem. Meestal is er naast de waterinlaat van jouw camper wel 10 mm vrij om een F-connector-doorvoer te plaatsen die dan waterdicht is en waar je van buiten de antennekabel in kunt steken, dan hoeft de kabel niet door een raampje naar binnen.

Maar het kan nog goedkoper: je hebt al een receiver van SAB voor nog geen € 40,- en een statief voor nog geen € 20,- Laat je dan ook de sathero SH 100 HD weg, dan ben je voor € 100,- klaar.

Opteer je voor een automatisch systeem dan zou ik een Bente B&R 68 kiezen; deze automatische schotel met besturingsinrichting kost € 1299,- Deze vervangt dan in bovenstaand lijstje de schotel met LNB en het statief. De overige onderdelen heb je dan (als je het zelf inbouwt) nog steeds nodig.
Één van de meest verkochte systemen is Oyster. De 65 cm uitvoering met automatische skew kost € 2049,- en dan moet hij nog ingebouwd worden.


1) BVN is sinds september 2017 verhuisd naar Hotbird
2) Deze kan als jouw TV een CI+ module kan insteken (de decoder heeft wel een mogelijkheid om een insteekkaart te lezen maar geen CI+module en CanalDigitaal, TVVlaanderen en Joyne geven geen insteekkaarten meer uit.
3) Prijs bij Aliexpress, bij de Schotelshop bijvoorbeeld € 90,- (zolandg als het duurt want tegen Ali kunnen ze niet op).

laatste wijziging 26 augutus 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op