Vochtvreter tijdens de stalling?

Je stalt de camper tijdens de wintermaanden in een overdekte, gesloten stalling. Zou je er dan vochtvreters in moeten zetten? En als je hem buiten onder een afdak stalt, zijn vochtvreters dan nuttig? Vragen die veel camperaars zich stellen. Ik zal proberen daar een antwoord op te geven.

Het principe van de vochtvreter is eenvoudig. Het hele gevaarte bestaat namelijk uit een kunststof bakje dat gevuld is met korrels van calciumchloride. Deze calciumchloride trekt vocht aan tot in het extreme; één molecuul CaCl2 neemt tien moleculen water op! Waterdamp in de lucht wordt door calciumchloride aangetrokken en tot water verzameld. Dit water wordt opgevangen in het bakje van de vochtvreter. Als je dus een vochtvreter in de camper zet, dan wordt de camper zelf droger. Omdat in de winter de lucht minder vochtigheid kan bevatten condenseert het water en slaat neer als condens op de wanden en ruiten van de camper. Uiteindelijk kan dit vocht inwerken op het houten geraamte en kunnen schimmels ontstaan. Het is dus zaak om jouw camper zo droog mogelijk naar de stalling te brengen. Dit kun je dus doen door er vochtvreters in te zetten.

Calciumchloride is een bulkgoed (het is zelfs een afvalproduct van soda), net zoals keukenzout; gemeenten hebben het meestal op voorraad als strooizout, hoewel daar soms ook natriumchloride (het echte keukenzout) voor wordt gebruikt. Als bulkgoed koste CaCl2 ongeveer € 0,60 per kilo (norm 2018). Ter vergelijking: een navulzakje vochtvreter 450 gram van Bison kost € 3,25 en is dus 10 maal zo duur. Aan de andere kant: je hebt ook geen zak van 25 kg nodig, meestal volstaat 1 kg wel.

Een vochtvreter helpt even en zorgt er voor dat de luchtvochtigheid in de camper snel daalt. Het verzamelde water in het bakje van de vochtvreter verdampt niet meer; zou het verdampen dan wordt water aan de calciummoleculen onttrokken die het dan weer onmiddellijk opnemen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat als je een bakje vochtvreter in jouw camper zet dat het daarna in de stalling weer verdampt.

Een blijvende verlaging van de luchtvochtigheid kan alleen in hermetisch afgesloten ruimten worden bereikt; zo is bijvoorbeeld in een koelcel een lage luchtvochtigheid voor behoud van de opgeslagen (etens)waren van groot belang en daar heeft een vochtvreter een duidelijk effect. In niet hermetisch afgesloten ruimten werkt de luchtvochtigheid binnen en buiten die ruimte als een communicerend vat. Uiteindelijk ontstaat er een evenwicht: de luchtvochtigheid binnen de ruimte is gelijk aan die buiten de ruimte. En omdat jij jouw camper niet hermetisch kunt afsluiten (er zitten altijd ventilatieopeningen in die je niet kunt afsluiten (voor jouw eigen veiligheid) zoals onder in de deur en bij elk dakluik, wordt het binnen op den duur net zo vochtig als daarbuiten. Voor de wijze waarop de camper wordt gestald is het belangrijk dit in het oog te houden.

Hoe lang werkt de vochtvreter?

Een vochtvreter werkt totdat alle Calciumchloride moleculen hun maximale hoeveelheid water hebben opgenomen. Een zakje van 450 gram kan iets meer dan een halve liter water opnemen. Uitgaande van een normale luchtvochtigheid in Nederland van 60% zit er in een vooraf goed geventileerde camper van 30 m³ ( met dan dus een luchtvochtigheid van 60%) ongeveer 350 cl water, dus ruim minder dan een halve liter. Onder normale omstandigheden is dan de vochtvreter in de camper na 3 maanden uitgewerkt.

Welke werkwijze is de beste?

Wat je moet doen hangt af van de wijze waarop je de camper stalt. Vooraf geldt altijd: haal zoveel mogelijk vocht uit de camper die er in hangt doordat je er in geleefd hebt. Wist je dat een gemiddeld mens tijdens zijn dagelijkse nachtrust een halve liter vocht verliest? En dat hangt dus in jouw camper en in wat koudere periodes zie je dat aan het condens op de binnenkant van de ruiten. Ventileer de camper goed en je kunt je het proces versnellen door er een vochtvreter in te zetten. En dat is het!

Staat jouw camper binnen? Ventileer dan de camper tijdens de stalling door een raampje (het beste het dakluik) op een kier open te zetten. Staat jouw camper buiten? Hou dan alles zo goed mogelijk gesloten.

Zet onder géén voorwaarde een vochtvreter in jouw camper tijdens de winterstalling. Calcium-chloride is opgelost in water zeer agressief: alleen edele metalen zoals goud en zilver lossen daar niet in op, alle andere metalen wel, zij het de één wat sneller dan de ander. En wat is het effect? Nou dit:

Foto van Alex Rijnders

(Oorspronkelijk ontwerp: 8 april 2018) Laatstelijk bijgewerkt: 3 juli 2020