Verzekeringskwesties

Er bestaan nog al wat misverstanden over de bonus-malus regeling, het aantal schadevrije jaren, als je een camper koopt en die wil verzekeren. Stel je hebt 12 schadevrije jaren met jouw auto, want je bent een oplettende bestuurder. Logisch toch, dat die 12 schadevrije jaren ook gelden voor jouw camper, nietwaar? Neen, niet waar! Helaas gelden schadevrije jaren niet de persoon, de bestuurder, maar gelden die voor de polis, het voertuig.

Als je het genoegen hebt om een auto, een motor en een camper voor de deur te hebben staan, dan kan het zo maar zijn dat je 12 schadevrije jaren hebt voor de auto, 3 voor de motor en nog helemaal niets voor de zojuist aangekochte camper!

Het onduidelijke aanvraagformulier

Het gaat vaak mis bij het invullen van het aanvraagvormulier. Naast het gebruik (Meestal max 20.000 per jaar) wordt bijna altijd gevraagd of je nog een ander voertuid bezit. Vervolgens komen de persoonlijk getinte vragen (geboortedatum en NAW) en het aantal jaren dat je al over het rijbewijs beschikt. Als laatste wordt gevraagd naar het aantal schadevrije jaren. Een goed aanvraagformulier geeft daar bij de uitleg dat het niet betreft het totale aantal schadevrije jaren dat je zelf hebt, maar dat je hebt als bestuurder van het te verzekeren voertuig. En ja als je dat voertuig pas gekocht hebt, dan heb je daar nog geen schadevrije jaren mee opgebouwd.

Sommige verzekeringen tellen wel schadevrije jaren mee!

Er zijn verzekeraars die zo aardig zijn om, als je naast jouw autoverzekering ook een camperverzekering bij hen afsluit het aantal schadevrije jaren van de auto één op één overzetten op de camper. Die pakketkorting, zoals ze dat noemen, kennen ze allemaal wel. Dus ben je op zoek naar een verzekering: vraag eerst de verzekeraar van jouw auto of die ook de camper tegen een aantrekkelijke korting wil verzekeren!

Ook bij oversluiten gaat het vaak mis!

Denk niet dat je jouw “gratis” schadevrije jaren mag meenemen als je naderhand besluit om de verzekering over te sluiten. Je krijgt op verzoek nog wel een briefje mee, waar het aantal schadevrije jaren staat, maar je had toch werkelijk een ander getal in jouw hoofd. Dat komt omdat die gratis jaren dan niet mee tellen. Ter verduidelijking: als je na 12 schadevrije jaren een camper koopt en die bij dezelfde maatschappij als jouw personenauto verzekert, dan kan het zijn dat bij de premieberekening met die 12 jaar rekening wordt gehouden: je krijgt als het ware 12 schadevrije jaren voor niets. Als je na 4 jaar de camperverzekering wilt oversluiten naar een andere verzekeraar, dan zie je in één keer dat je voor de camper maar 4 schadevrije hebt in plaats van de gedachte 16! En dat klopt natuurlijk ook: je hebt die camper nog maar 4 jaar.

laatstelijk gewijzigd: 17 februari 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.