Joyne versus CanalDigitaal

Sinds 2017 is er op de satelliet-markt een tweede provider bij naast Canal Digitaal: Joyne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee, zowel wat betreft aanbod, prijs als ontvangstmogelijkheden. Om een eventuele keuze wat makkelijker te maken heb ik dat hier op een rijtje gezet. Zelf heb ik al wel jaren Canal Digitaal, maar dit heeft hier geen enkele rol gespeeld.

Joyne ontvangst-set

Joyne is de nieuwe Nederlandse aanbieder van digitale radio en televisie via de satelliet. Om het Joyne pakket te kunnen ontvangen heb je naast een schotelset een Joyne CA Module nodig. Deze module kun je gebruiken in een televisie of satellietontvanger welke geschikt is voor ontvangst van satelliettelevisie (DVB-S2) én is voorzien van een CI of CI+ module-ingang.

De Joyne CA Module is alleen te koop bij Joyne partners en heeft een adviesprijs van € 99,- Jouw Joyne verkoper/installateur kan je tevens helpen met, en advies geven over, installatie van de CA Module in jouw bestaande digitale satellietontvanger. Zodra de module op de juiste manier is geplaatst in jouw televisie of digitale satellietontvanger kun je jouw abonnement online activeren via ‘Mijn Joyne’.

Canal Digitaal ontvangst set

Bij Canal Digitaal worden de eigen ontvangers/decoders geleverd bij een 2-jarig abonnement. Tegenwoordig heeft Canal Digitaal ook een eigen CA module en zijn ze van de smart-card afgestapt. Je moet dus ook bij Canal Digitaal als nieuweling een TV of een ontvanger/decoder hebben met een CI-ingang. Deze module kun je gebruiken in een televisie of satellietontvanger welke geschikt is voor ontvangst van satelliettelevisie (DVB-S2) én is voorzien van een CI of CI+ module-ingang.

Joyne satelliet footprint en ontvangst

Joyne straalt uit via de Eutelsat satelliet op 9 graden oost. Deze satelliet heeft een zeer goede footprint (het gebied waarbinnen de satelliet is te ontvangen). Een heel groot voordeel van deze satellietpositie is dat je met een kleine satellietschotel (vanaf 45cm) in heel West-Europa het radio en televisieaanbod van Joyne kunt ontvangen, maar ook in Spanje, Griekenland (beide met een 50 cm schotel) en Portugal (65 cm schotel). Zelfs in het noorden van Marokko, het westen van Turkije en op de Noordkaap is Joyne nog met een 85cm schotel te ontvangen.

Canal Digitaal footprint en ontvangst

Canal Digitaal straalt uit op de Astra 3 satelliet. Deze satelliet heeft bijna de kleinste footprint van alle Astra satellieten. Wil je tot ongeveer eenzelfde ontvangst komen als bij Joyne, dan zul je al naar een schotel toe moeten van 150 cm, waar een 85 cm (in Noord-Europa) bij Joyne toereikend is. En in sommige delen van Europa (NoordScandinavië) is Astra3 al helemaal niet meer te ontvangen en zul je het dus zonder TV-ontvangst moeten doen. Links de footprint van Astra 3, rechts die van Eutelsat 9.

Vergelijkend zender-aanbod en prijs

Joyne heeft twee abonnementen: Travel Lite en Basis. Er is een derde op komst, nl. Plus. Canal Digitaal heeft drie standaard abonnementen: Basis, Family en Entertainment. Het Basis abonnement is ook verkrijgbaar in een Vakantie-Basis-abonnement (van 21 maart tot 21 september); daarnaast hebben ze nog Vakantie Fles 6 (6 maanden zelf te kiezen) en Vakantie-Flex3 (3 maanden zelf te kiezen). daarbuiten geen zenderaanbod, alleen free-to-air).

Bijzonderheden:

De Regionale zenders hebben allemaal een uitzendvenster van ongeveer 2 uur en blijven dat de hele dag herhalen. Om die reden heeft Joyne de regionale zenders gecombineerd in twee groepen: één groep van Fryslân tot en met Zeeland en een andere groep van L1 Limburg tot TV Utrecht. In deze groepen worden de regionale achtereenvolgens uitgezonden.

Joyne kent een abonnement-systeem per maand; Het Travel Lite kost voor één maand € 30,-, voor 3 maanden € 20,- per maand voor 6 maanden € 15,- per maand en voor een heel jaar € 13,- per maand.

Canal Digitaal heeft, als je tenminste een Family abonnement hebt ook nog de mogelijkheid om via internet naar jouw zenders te kijken. Klik hier om naar de pagina op internet te gaan. Tevens bestaat de optie om een app te downloaden op jouw smartphone of tablet (Apple of Android), waarmee je ook naar jouw zenders kunt kijken. Van deze app is de geoblocking uit geschakeld, zodat die het overal ter wereld doet (moet je wel snel internet hebben en voldoende data!)

Plussen en Minnen:

Wil je naast de Nederlandse standaard-zenders ook de Belgische, dan ben je voor Joyne aangewezen op hun Basis abonnement. Dat abonnement is bijna net zo duur als Canal Digitaal. En daarvoor krijg je bij CD wel meer zenders. Wil je met één schotel ook nog de Duitse of Engelse zenders ontvangen, dan is dat bij Joyne onmogelijk en zul je of een automatische schotel aan moeten schaffen (ook thuis!) of thuis een tweede schotel ophangen.

Berry van der Looij zei over de Joyne en Canal Digitaal op het camperforum “Camper Praat en Treffens”: “Als gecertificeerd (door Agentschap Telecom) vakman ben ik dealer van zowel de M7 groep als Joyne, beide hebben hun voor en nadelen, echter voor automatische schotels zijn de nadelen van Joyne tov CD kleiner, Het grote voordeel van Joyne is dat de footprint veel groter is, met een 85 cm schotel kun je van het 3/4 van Scandinavië tot een heel stuk in Afrika naar Joyne kijken, vergelijk je dit met CD dan is de Lijn Malmö tot Malaga ongeveer de grens. Verder heeft Joyne de optie per maand te activeren, dit gedurende het hele jaar, CD blijft met zijn recreatie pakket verplicht en vaste periode af te nemen, dus ongeschikt voor overwinteraars.”

Canal Digitaal zelf heeft op zijn site ook een vergelijking gemaakt (hier is de link). Zij besluiten met: Het eindoordeel in de vergelijking van Joyne met Canal Digitaal is daarom duidelijk: voor minder geld per maand ontvang je bij Canal Digitaal meer zenders, zowel radio als tv, zowel nationaal als regionaal, voor volwassenen en de kleintjes.

Daar ben ik het niet mee eens! Ik zou zeggen: Voor minder geld per maand ontvang je in een beperkt deel van Europa bij Canal Digitaal meer zenders. Maar ja, mijn persoonlijke mening: wij hebben in Nederland 10 Nederlandstalige zenders en het is 10 x nix!

Of geen van beide!

Nu hoor je de providers nooit over het feit dat je ook gewoon gratis duizenden zenders via de satelliet kunt ontvangen, de zogenaamde Free to Air zenders. En daar zitten niet de minste tussen. Voor de Nederlandse en Belgische zenders is dat niet van toepassing, die worden niet FTA doorgegeven via de satelliet (wel overigens, voor wat de nationale publieke omroep NPO1, 2 en 3 betreft, vrij te ontvangen via DVB-T2).

Hieronder een kleine greep van de FTA-zenders:
Astra 1:
Duitsland: ARD, ZDF, WDR, ZDF info, ZDF Neo, Kika, 3Sat, Servus, Arte, Phoenix, RTL, RTL2, Super RTL, Vox, RTLPlus, TLC, Disney Channel, , Sat 1 Gold, alle regionale zenders e.v.a.
Oostenrijk: R9, RTLPlus, Sat1, ProSieben, Kabel1, Nick, TLC, RTL, RTL2,
Zwitserland: Schweiz 5, RTL2, ProSieben, Sat1, RTL
Frankrijk: Arte, France 24, TV5, M6, Canal+, LCI, LCP,

Astra 2:
Engeland: Channel 4, Film4, More4, ITV1, ITV2, ITV4, BBC One, BBC Two, BBC Four, STV, UTV, Channel 5, 5 Spike, True Crime, e.v.a.

Astra 3:
Nederland: TV Drenthe, Radio: NPO1, 2, 3, 4, en 5, Radio 10, Radio Veronica,

Hotbird 13:
Nederland: BVN

laatstelijk gewijzigd 21 maart 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op