Help, een marter in mijn camper

Of het nu door ons natuurbeheer komt of door het feit dat er hoe langer hoe meer campers komen, maar sinds dit millennium komen er hoe langer hoe meer klachten voor over marters (een beschermde diersoort!) die de bekabeling van de camper aanvreten. En heeft een marter zich tegoed gedaan aan jouw kabels en leidingen dan heb je zo maar een schadepost die tot boven de € 1000,- kan oplopen. Om dit probleem te voorkomen zijn er een heleboel zogenaamde middeltjes op de markt gebracht, die mijn inziens alleen de kas van de verkopers hiervan spekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van marterspray, of kastjes waar hoge tonen door worden uitgezonden. Ook huismiddeltjes worden op fora aangeprezen zoals WC-eend (zelfs aangeprezen door de ANWB), chloorblokjes, hondenhaar en sambal. In de praktijk blijkt, dat sommige van deze middelen tijdelijk werken, maar zodra de marter hier aangewend is komt die gewoon weer terug om jouw camper opnieuw te vernielen; andere middeltjes, met name enkele van de huismiddeltjes, werken in het geheel niet.

Waarom vindt een marter mijn kabels en leidingen zo aantrekkelijk?

Kabels een leidingen in de motorruimte van de camper staan voortdurend aan beweging bloot en deze kabels moeten dus soepel zijn en mee kunnen bewegen; als ze verharden scheuren ze en breken ze af. Om dit voor elkaar te krijgen gebruiken de kabelfarbrikanten een stof afkomstig uit de vis-verwerking. Wanneer je de camper neerzet is de motor warm en ook de kabels en leidingen; dan wordt een – voor de marter met een 700 keer zo gevoelige neus als wij mensen – sterke visgeur afgescheiden, en ja, een marter is een vis-eter! Een warm motorblok is een uitnodigend uithangbord voor de marter om zijn maal te komen halen!

Welk middel is doeltreffend?

Marters willen, net zoals bijna alle dieren, graag vaste grond onder hun poten; bewegende ondergrond daar houden ze niet van. Daarom zijn wildroosters die je bij toegangen tot natuurreservaten aantreft zo doeltreffend: geen enkel dier zal op zo’n wildrooster stappen om daar over heen te gaan (met uitzondering van de olifant misschien)., want hij voelt zich niet veilig: zijn poten kunnen daar zo maar door heen schieten. Als je dit effect kunt bewerkstelligen, ben je van jouw marterprobleem af.

Dit kan op twee manieren. De meest simpele methode is een aantal panlatten waarop op je enigszins bol voliere-gaas (fijn kippengaas) vast maakt. Zodra de marter daar op gaat staan en hij voelt die ijzeren draadjes onder zijn pootjes bewegen, dan maakt hij dat hij wegkomt. Wel moet je jouw camper zo parkeren, dat het gaas goed onder de camper en ruim onder het motorblok ligt, daar anders de marter er langs zal springen en alsnog de leidingen te grazen neemt.

Een tweede meer permanente oplossing kan alleen als je over een eigen oprit beschikt: leg wildroosters/stalroosters in jouw oprit en parkeer daar jouw camper op. Het marterprobleem is voor eeuwig opgelost.

laatstelijk gewijzigd: 17 april 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.