Cilinderslot vervangen

Inleiding

Is jouw cilinderslot stuk omdat vandalen hebben geprobeerd in te breken en het slotje hebben geforceerd met een schroevendraaier? Of gaat het slot door slijtage minder makkelijk meer open en dicht? Dan zul je de cilinder moeten vervangen. Natuurlijk kun je dit laten doen, maar je kunt het ook zelf proberen. Moeilijk is het niet als je over het juiste gereedschap – pardon – sleuteltje beschikt.
Maar om te beginnen: er zijn twee typen op de markt. De FF2-cilinders met 6 plaatjes en de HSC (High Security Cilinder) met 8 plaatjes. Je kunt het aan de sleutel zien: de sleutel van de ff2-cilinder heeft een nummer dat met een F begint en heeft sleutel waar de rand gekarteld is. De sleutel van HSC is binnenin gegroefd en de randen zijn dus glad.

FF2-cilinder

HSC-cilinder

Cilinder verwijderingssleutel

Om de cilinder uit het slot te kunnen halen heb je een cilinder verwijderingssleutel nodig. Kijk maar eens goed naar deze cilinder: aan het eind daarvan zie je een lipje uitsteken. Dat lipje haakt achter een palletje in het slot en zo blijft de cilinder op zijn plaats. Met een verwijderingssleutel in de cilinder schuift het lipje naar binnen en dan kun je dus heel eenvoudig de cilinder uit het slot nemen. Beide typen (FF2 en HSC) hebben hun eigen type verwijderingssleuteltje.

Met ditzelfde verwijderingssleuteltje zet je de nieuwe cilinder weer in het slot. Zo eenvoudig gaat dat!

Ik wil geen andere, nieuwe sleutel

Het grootste probleem van een nieuwe cilinder is dat je ook weer een nieuwe sleutel krijgt. Gebeurt het je vaak dat je een cilinder moet vervangen dan zou je op een gegeven ogenblik een hele sleutelbos met sleutels alleen la voor jou camper op zak hebben. Dat hoeft niet! Je kunt de cilinder passend maken voor jouw “oude”sleutel. Dat gaat op twee manieren: netjes, zoals het hoort maar dat is wel een precies werkje, of gewoon met brute kracht.

Netjes zoals het hoort, dan moet je de oude cilinder nog hebben. Steek jouw oude sleutel in de oude cilinder en je zult zien dat de 6 (bij FF2) of 8 (bij HSC) plaatjes allemaal als het ware wegvallen in de cilinder. Geen enkel plaatje steekt nog uiten zo kan de cilinder dus in het slot rond draaien. Die 6 of 8 plaatjes zijn zodanig uitgehold dat ze door jouw sleutel in precies de goede stand in de cilinder worden gezet. Een andere sleutel “past” niet precies en zo wordt het slot voor die andere sleutel geblokkeerd. Als van jouw oude slot die plaatjes niet beschadigd zijn, kun je ze – in de goede volgorde, dat spreekt voor zich – overzetten op de nieuwe cilinder. Jouw oude sleutel past nu weer precies in het nieuwe slot.

Zijn de plaatjes beschadigd of vind je dit een te secuur werkje, dan kun je als volgt te werk gaan. Doe jouw sleutel in de nieuwe cilinder en kijk hoeveel plaatjes nu nog uitsteken; zijn ze dat allemaal, dan kun je de cilinder niet (meer) aanpassen aan jouw sleutel. Zo je dat wel doen, dan gaat bijna elke sleutel op jouw slot passen en dat wil je toch niet? Maar steekt er maar een enkel plaatje uit, dan zou je kunnen overwegen om dat plaatje weg te vijlen zodat die niet meer uitsteekt. Heb je dat gedaan, dan heb je de cilinder passend gemaakt voor jouw sleutel.

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op