Camper alarm

Ik heb, na de (poging tot) inbraak in de camper in 2016 in Zweden, mijn eigen camper-alarm ontwikkeld. En hoewel fysieke beveiligingen (extra Heosafe veiligheidssloten, startblokkering en wielklem; deze laatste heb ik sinds kort ook, kijk hier) effectiever zijn dan een elektronisch alarm heb ik deze toch geïnstalleerd. Vaak reageren omstanders niet meer op een alarm omdat ze denken “de eigenaar, die nu toch al bij zijn auto staat, heeft een foutje gemaakt bij het deactiveren.” Inbraakpogingen veroorzaken vaak nog flinke schade en wat ik met dit camper-alarm probeer te bewerkstelligen is dat een potentiële inbreker zich gaande het proces bedenkt. De meeste beveiligingssystemen laten een alarm afgaan als er al is ingebroken en de dief is zijn buit dan zeer nabij. Mijn systeem reageert vele malen eerder nl op het moment dat de inbreker de camper nadert. Vanaf dat moment weet hij dat hij in de gaten wordt gehouden, dat zijn bewegingen worden geregistreerd en dat die stickers op de ramen en deuren er niet voor niets zitten.
Het alarm voldoet aan de volgende eisen:
1 In- en uitschakelen geschiedt door middel van een NFC-chipkaart of sleutelhanger; er wordt precies zo’n chip gebruikt als uw betaalpasje van de bank voor contactloos betalen (die code is niet te kraken zonder fysiek de sleutel (de card of chip) in handen te hebben, in tegenstelling tot een draadloos zendertje dat veel andere alarmsystemen hebben; dat laatste kan worden opgevangen, gecopieerd en vervolgens gebruikt om het alarm onschadelijk te maken).
2 Dertig seconden na het inschakelen worden de infrarood –, de raam-, de deur- en luik-sensoren geactiveerd (fase 1). De camper kan dan niet benaderd worden zonder dat het systeem dit signaleert en deuren, luiken of ramen kunnen niet worden geopend zonder dat het alarm (de sirene) over gaat.
3 Zodra een persoon de camper op minder dan 2 meter nadert wordt de alarmfase automatisch verhoogd naar fase 2. Als de persoon gewoon doorloopt, dan gebeurt er verder niets. Stopt hij met het doorlopen, dan klinkt er de eerste keer een gesproken waarschuwing (zie hiernaast). Deze waarschuwing is in 17 talen (en het Nederlands ook nog een keer door een Belgische ingesproken gelijk Tom-Tom) beschikbaar en zeer eenvoudig onderweg in te stellen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de waarschuwing in twee talen te laten horen. Mochten de aanwezigheidssensoren kort daarna nog een keer beweging signaleren (anders dan het van de camper af lopen) dan klinkt een tweede en tevens laatste waarschuwing. Daarna blijft deze signalering stil totdat het systeem weer naar fase 1 terugvalt (zie 5)
4 In fase 2 zijn extra de geluidssensors en de trillingssensors actief; dit betekent dat elke beweging tegen een raam, deur of luik het alarm triggert. Je kunt zelfs de sleutel of een ander voorwerp (een schroevendraaier bijvoorbeeld) niet in het slot steken zonder dat het alarm dan afgaat. In deze alarmfase leidt dus zelfs een poging tot het openen van een deur, raam of luik tot het in werking treden van het alarm.
5 Zodra de laatste persoon het detectiegebied van de infraroodsensors heeft verlaten valt het alarm (na een wachttijd van ongeveer 8 seconden om “stuiteren” te voorkomen) weer terug naar fase 1 en begint, bij nadering door een persoon, de cyclus weer vanaf punt 3.
6 Het systeem heeft een geheugen en je bepaalt zelf welke actie (gesproken boodschap, alarmsignaal, sirene) bij een eerste triggering volgt, en welke bij een herhaalde triggering. Je kunt dus het waarschuwingssysteem laten oplopen van code geel naar oranje, rood tot uiteindelijk vuur-rood. Hieronder zijn de door mij gebruikte standaardniveaus opgenomen:


7 Je bepaalt zelf bij welke triggering een Telegram-je (ipv een SMS; sinds juli 2017 gelden binnen de EU geen roaming-kosten meer en dus kan volstaan worden met een Telegram) wordt verzonden; bijvoorbeeld bij de tweede poging binnen 10 sec om een deur te openen.
8 Bij een geslaagde poging om het raam, deur of luik te openen klinkt onmiddellijk de sirene gedurende 30 seconden en wordt een Telegram-verzonden, tenzij die net daarvoor al is verzonden. (de hier voor genoemde alarm-tijden zijn zeer eenvoudig in te stellen)
9 Je kunt zelf aangeven hoe vaak een sensor mag aanslaan; wordt die sensor daarna nog een keer geactiveerd dan leidt dit niet opnieuw tot het activeren van het alarm. Zodra een bepaalde, door jezelf in te stellen, tijdspanne is verstreken kan de cyclus opnieuw beginnen 3)
10 Wordt de camper onreglementair betreden (dus de inbreker is binnen) dan maakt een camera binnen een foto die per email wordt verzonden. Daarnaast wordt een video-opname gestart. Deze opname eindigt als geen beweging meer wordt geconstateerd en start opnieuw bij een nieuwe beweging. Deze video-bestanden worden lokaal opgeslagen.
11 Elke triggering van een tril-, geluidssensor of een reed-contact wordt weggeschreven in een database, die bij elke start van een alarmsessie wordt leegemaakt. Is er iets weggeschreven dan hoort u ter indicatie van dat feit bij het uitschakelen van het alarm een desbetreffende boodschap. Daarnaast worden ook alle activeringen door de pirs weggeschreven in de database, zodat als je wilt je de hele geschiedenis van de laatste alarmsessie kunt nalopen.
12 Als sensors gebruikt het systeem infra-rood bewegingsmelders, trilsensors (gevoeligheid hardware-matig in te stellen), geluidssensors (gevoeligheid eveneens hardware-matig in te stellen) en magnetische reed-contacten.
13 Omdat alarmfase 2 eerst ingaat als menselijke (biologische activiteit van enige omvang) aanwezigheid in de onmiddellijke nabijheid van de camper wordt waargenomen, zullen deze sensoren in de regel niet actief zijn als het zwaar gaat onweren, regenen of hagelen; deze meteorologische activiteit zou geluidssensoren en trilsensoren onbedoeld kunnen activeren en dus het alarm onbedoeld kunnen laten afgaan.
14 Het systeem is volledig naar wens in te stellen: duur van het alarm, frequentie, detectie-afstand, taal etc. etc.
De Powerbank van mrHandsfree
15 Je kunt een slaapmodus instellen, waarbij je zelf aangeeft welke sensoren actief moeten zijn (je zult nl. maar luid snurken). Neen, dat is niet de modus waarin het alarm slaapt, maar de staat van het alarm wanneer jij in de camper slaapt. Sta je op een parkeerplaats in de stad om te overnachten, dan zou je wel graag willen dat je het alarm kunt aanzetten, en dat dan alleen de sensoren aan de buitenkant van de camper in werking zijn en niet de sensoren binnen. Anders zou je zelf wel eens het alarm kunnen activeren en dat kan niet de bedoeling zijn.
16 Tot slot: het systeem is uitbreidbaar met gas-detectoren (propaan, butaan, koolmonoxide en verdovingsgassen), je kunt waarschuwingen laten horen zodra de watervoorraad beneden een bepaald peil zakt, wanneer de vuilwatertank vol raakt etc. etc. Kortom een camptica (vrij naar domotica hetgeen huiselijke elektronica betekent. Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus – huis – en tica, afkomstig van informatica; in mijn geval dus camper-elektronica). Dan moet je er echter wel een tweede printplaatje bij maken om al die sensoren te kunnen uitlezen.

Het hele systeem wordt bestuurd door een Raspberry Pi 3 mini-computer van € 40,00, met een eigen voeding; wordt de accu los gekoppeld dan blijft het alarm in werking Daarvoor gebruik ik een mrHandsfree Powerbank van 15.600 mA. Door de keuze van de juiste onderdelen wordt het stroomverbruik extreem laag gehouden (in rust niet groter dan 10mA) In vol bedrijf houdt de Powerbank het een dag vol en omdat een inbreker de accu moet loskoppelen wil de Powerbank aan het werk worden gezet, dan is er al lang een alarm afgegaan en een SMS-je verzonden. Ik neem aan dat je dan wel binnen 24 uur gaat kijken.
Nu was er een slimmerik die mij kwam vertellen dat dit in België verboden was; voor elk alarm gold dat het door een vakspecialist met vergunning moest zijn ingebouwd en zijn aangemeld bij de politie. Ik heb het even opgezocht en kan je gerust stellen. Die wetgeving (KB van 25 april 2007) geldt niet voor auto-alarmen.

Download hier:
de volledige project- en bouwbeschrijving;
het bijbehorende software-script

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

1
Reageer op deze pagina

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
Ronald Balk

Super